Nokia 5140i: hory a lesy, bojte se (test)

Odolný model Nokia 5140i má oproti svému předchůdci vylepšený barevný displej, podporuje MP3 vyzvánění, má nové umírněnější kryty. Zcela přepracovaná je i nabídka. Zůstaly zachovány sportovní funkce jako kompas, teploměr nebo svítilna. Mají se vyznavači outdooru na co těšit?

Vedle zpráv formátu SMS podporuje Nokia i multimediální MMS zprávy. Editor pro vytváření multimediálních zpráv je přehledný a nabízí vložení zvukových i video klipů, fotografií, kalendářních poznámek, vizitek. Paměť tyto zprávy sdílí s ostatními daty. Maximální velikost odesílané zprávy je 100 kB.

S e-mailovým klientem se pracuje poměrně pohodlně. Zamrzí ale nemožnost práce s přílohami.

Organizace času: buďte se zas a znova

Předchozí model postrádal opakovaný budík. Novinka se z chyby poučila a vzbudí vás opakovaně ve dnech, které označíte. Tón budíku si můžete vybrat z nabídky, stáhnete z počítače, nebo vás může do dne vítat oblíbená rádiová stanice.


Opakovaný budík • výběr dnů pro opakování

Kalendář nabízí jak měsíční, tak týdenní pohled. Každému dni přidáte libovolný počet pěti druhů událostí – jednání, volat, narozeniny, poznámka, upomínka. Záznam narozeniny se každý rok zopakuje a jelikož při jeho tvorbě zadáváte i rok narození, oznámí vám upomínka i počet let oslavence. Škoda jen, že nelze mezi týdny, měsíci a roky listovat jednoduchým stisknutím některých čísel. Místo toho musíte použít funkci „Jdi na datum“.


Měsíční pohled na kalednář • týdenní pohled • detail záznamu

Úkolovník dovolí nastavit tři úrovně priorit. Splněný úkol je třeba odškrtnout, jinak bude označen vykřičníkem. Můžete si nastavit, zda na úkol chcete být upozorněni, či nikoli. Vybrané úkoly lze jednoduše přenést do kalendáře.

Sekce Sport

Zajímavá je nabídka Sport. Tady přijdou totiž na řadu některé z vlastností telefonu, které budou pro cílovou skupinu rozhodující.

Stopky umožňují měřit dvacet mezičasů, nebo zaznamenají čas dvaceti – třeba uběhnutých – kol. Měřič pro odpočítávání si bez sekundy nechá líbit až sto hodin. Po aktivaci může běžet na pozadí a nezáleží, kde v nabídce se právě nacházíte. Na hlavním displeji jeho činnost poznáte podle malého symbolu stopek. Po uplynutí času budete upozorněni a můžete si nastavit text, který vyskočí na displeji.

Na řadu přichází kompas. Ten si nejprve nakalibrujete podle vodováhy. Ve vodorovné poloze vzhledem k zemi telefon pomalu otočíte o 360 stupňů rychlostí, kterou vám udá průvodce kalibrací. Nastavení kompasu je jednorázová záležitost. Potom jej už jenom používáte. V levém horním rohu budete informováni o aktuálním směru ve stupních, na displeji potom uvidíte grafické znázornění.

 
Spolehlivě pracující kompas • ať s ním točím jak s ním točím...

Nebojím se, že by dnes někdo neznal anglické pojmenování čtyř světových stran, a tedy i jejich počáteční písmena. Lokalizace do češtiny ale mohla proběhnout i zde. Trvalo by to chvilku a práce s kompasem by se zpříjemnila. Jste-li totiž našinec a přečtete-li si číselný údaj o stupních, řekněme 207 SW, bude se vám chtě nechtě na mysl vkrádat jako první spojení „severovýchodně“ místo správného „jihozápadně“.

Poslední položkou je Teploměr. Ten by byl někdy docela dobře využitelný – vzpomeňte si, kolikrát jste na výletě zažívali úmorné vedro a rádi byste věděli, jakou teplotu to vlastně snášíte. Záměrně uvádím „byl by“, protože využitelný prostě není. Proč? V místnosti, kde řádný teploměr ukazoval 26 stupňů Celsia, naměřil telefon hodnotu o pět stupňů vyšší. Podobně se choval i venku. Velmi záleželo i na tom, jak dlouho jste mobil drželi v ruce, tedy jak dlouho jste mu dodávali živočišné teplo. Nevím, jestli je vůbec možné tento vliv u teploměru zabudovaného do mobilního telefonu eliminovat, každopádně pokud to nejde, neměla by Nokia tuto funkci nabízet.

Zacpáváte si uši, když brzdí vlak? Pak si můžete změřit hlasitost zvuku pomocí vestavěného hlukoměru. To bude ovšem asi jediná možnost, jak jej využít. Za celou dobu testu jsem nepřišel na situaci, kdy by měl turistům, popřípadě měšťákům být užitečný zrovna hlukoměr. Že by pro signalizaci řítící se laviny?


Hlukoměr

Vestavěná svítilna vykazuje na to, že se jedná o podružnou funkci telefonu, velmi dobré výsledky. Pohodlně si s ní posvítíte na pět metrů před sebe. Na úprk před divočákem to asi nestačí, ale na hledání spadlých klíčů určitě ano. Pro úplné fajnšmekry jsou k dokoupení připraveny výměnné kryty GPS Xpress-on, se kterými si potykáte i s družicemi.

Kalkulačka a diktafon

Kalkulačka je schopná pracovat se čtyřmi základními matematickými operacemi: sčítáním, odčítáním, dělením a násobením. Cizí je jí ale přednost násobení a dělení před dalšími dvěma operacemi. Potěší možnost zjištění druhé odmocniny. Když si nastavíte směnné kurzy, budete moci spočítat, kolik eur si vezete z letní brigády na ropné plošině.


Kalkulačka • převod měn

Záznamník, nebo chcete-li diktafon, nabídne tři minuty pro nahrání vašich myšlenek. Záznam se uloží do složky pro nahrávky a budete si jej moci nastavit třeba jako vyzvánění. Jako nahrávku lze uložit i telefonní hovor, a to opět až do délky tří minut.


Poslední textovou kapitolu začneme popisem vestavěného rádia. Zmíníme funkce pro datovou komunikaci a pro zábavu. Dozvíte se také, kdo je největší konkurent Nokie 5140i

Témata článku: Nokia, , Nokia 5140i, Siemens M65, HR sport, Rádiová stanice, Outdoorový model, Gumová záslepka, Test, Splněný úkol, Les, Vedro, Jedoucí auto, Prostřední řada, Přepracovaná nabídka, Úplná spokojenost, Aplikace fit, Sportovní zaměření, Následující kapitola, Boj, Nový svět, První spojení, Světélko