Nokia 515: klasický reprezentant [recenze]

Chcete klasickou konstrukci s klávesnicí? Chcete reprezentovat, takže se nesmíříte s plastovým low-endem? Pak máte dnes jedinou možnost…
Kapitoly článku

Nokia říká, že s modelem 515 vyslyšela volání všech, kdo nehodlají podlehnout módě dotykových telefonů, chtějí zůstat věrní klasické konstrukci s alfanumerickou klávesnicí. Takové telefony se samozřejmě stále vyrábí, ale jejich výrobci v drtivé většině případů myslí především na nízkou cenu, zato výbava a design jdou stranou. Nokia 515 je jiná. Ctí klasické hodnoty, přidává výbavu a bude reprezentovat svého majitele. Tolik teorie. Jak je to v praxi?

Nokia 515
rozměry a hmotnost: 114 × 48 × 11,0 mm, 101 g
displej: 2,4", nedotykový TFT LCD, 240 × 320, 167 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Bluetooth 3
paměť: ? GB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 200 mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: Nokia Series 40 6th Edition
fotoaparát: 5MPx, video (320 × 240), blesk
15 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Nokia 515 Dual SIM
rozměry a hmotnost: 114 × 48 × 11,0 mm, 103 g
displej: 2,4", nedotykový TFT LCD, 240 × 320, 167 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Bluetooth 3
paměť: ? GB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 200 mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: Nokia Series 40 6th Edition
fotoaparát: 5MPx, video (320 × 240), blesk
16 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Telefon opravdu hned na první setkání působí prémiově. Boky a zadní stranu tvoří jednolitá „vanička“, na které na první pohled poznáte, že je hliníková. Čelní strana vypadá na tvrzený plast, ale ve skutečnosti je to laserem řezané tvrzené sklo Gorilla Glass (tedy paradoxně celou čelní stranu kryje stejný materiál, jako dotykové telefony). Řešení je to efektní a mělo by být i trvanlivé. Skvěle vypadá i hliník, ale ze své podstaty je měkký a tak je na něm vidět každé nešetrné posunutí po desce stolu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vedle testované varianty v přirozené barvě hliníku můžete mít i černou, v redakci jsme se ale shodli, že nevypadá tak dobře, hliník schovaný pod lakem jednoduše ztrácí efekt. Bílá varianta je elegantnější.

Telefon je na dnešní poměry drobný, ale zase ne tolik, aby měl titěrná tlačítka. Problém s nimi budou mít snad až uživatelé se slabším zrakem, popisky kláves nejsou příliš velké. Konstrukce je pevná, zpracování materiálů bez výhrad. Horší je to s displejem. Jsme na roky staré platformě a je mi jasné, že není snadné jen tak navýšit rozlišení, v dávné minulosti však zůstaly i optické kvality panelu. Pod úhlem se ztrácí barvy a ani při přímém pohledu z nich nejsem nadšený (ano, to je ta zhýčkanost špičkovými smartphony). Uklidňuje mě jen fakt, že tento telefon není určen pro žádné velké multimediální nasazení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Záda a bočnice tvoří lehoučká vanička z hliníkové slitiny, na horní hraně a na spodku zad ji přerušují plastové záslepky, pod kterými jsou schované antény. Také tlačítka jsou plastová.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zase něco ze smartphonového světa. Obě SIM jsou ve formátu micro, SIM1 se prostě zasune, SIM2 se zacvakává.

Baterie má kapacitu 1 200 mAh. Pro smartphone je to málo, mobilu s malým displejem a minimálními internetovými ambicemi to samé vystačí na čtyři dny klidného provozu. Čekali jste více? Bohužel...

Co se konektivity týče, k dispozici jsou 2G a 3G data až po HSPA 7,2/5,76 Mbit/s. Wi-Fi bohužel chybí, a tak jsme se dostali do nepříjemné situace, kdy je přístup k internetovým funkcím špatný (viz dále) a ani si je nemůžete vyzkoušet zdarma, rovnou musíte mít SIM s datovým tarifem. Připojit se můžete také přes Bluetooth 3.0, nebo USB kabelem k počítači, data můžete přetahovat z/na paměťovou kartu i do interní paměti o velikosti symbolických 150 MB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pouze směrová hvězdice není podsvícená, ale tu bezpečně najdete po hmatu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V krabičce najdete nástroj, který u smartphonů slouží k vyjmutí šuplíčku se SIM kartou, tady je na otevření zadního krytu. Dostanete také sluchátka průměrné kvality a nabíječku s pevným kabelem.

Babička si hraje na geeka

Series 40 je letitá legenda. Nokia se ji snaží průběžně omlazovat a z prezentací byste mohli nabýt dojmu, že je to skvělý multimediální stroj a terminál pro sociální sítě a komunikaci všeho druhu. Stále v sobě nosíte zbytky nostalgické touhy po „staré dobré klasice s klávesnicí“? Nechali jste se zlákat přítomností Facebooku, Twitteru apod? Doporučuji podobný telefon vzít do ruky a na pár dní jej používat. Pro člověka několik let přivyklého na dotykové smartphony je to hotové utrpení. Na Series 40 se zmíněné aplikace (ale třeba i webový prohlížeč) spouští prostřednictvím Javového prostředníka, jsou pomalé, mají k dispozici malý displej s malým rozlišením, mnoho toho neumí. Zkrátka: výsledek je příšerný a jestli někdo chce tyto služby používat za pochodu, měl by si koupit smartphone (za pořizovací cenu Nokie 515 už koupíte ucházející).

Snad jen mailovou aplikaci (podpora Gmailu, Exchange a dalších velkých standardů) lze používat pro zběžnou kontrolu, zvládá práci na pozadí.

Zmíněné aplikace mají na platformě Series 40 smysl, ale u desetkrát levnějšího telefonu, v Africe a v Indii. V „pět-patnáctce“ překáží. Hádám, že ji budou kupovat lidé, kteří chtějí dobře vypadající telefon na volání a SMS. Kdyby se Nokia raději zaměřila na nešvary, které si S40 táhne z doby předsmartphonové. Chcete typický příklad? Datové přenosy se nastavují ve dvou větvích menu, je to nanejvýš nepřehledné, nelogické a za celé roky se na tom nic nezměnilo. Když už jsme u inspirace smartphony... Proč nejde LED blesk fotoaparátu použít jako svítilna?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na domovské obrazovce si můžete upravit ikonky v liště pro rychlé spuštění. Aktivní zobrazení jde vypnout, takže pak vidíte jen hodiny a datum. Šipkami procházená matice ikon v menu vzbuzuje nostalgické vzpomínky.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice se zamyká klávesovou zkratkou, na druhém displeji vidíte menu zrychlené volby a jednoduchý kalendář.
Klepněte pro větší obrázek 
Chcete Facebook, nebo internetový prohlížeč? Doporučuji používat jen v případě nejvyšší nouze...

Po nářcích smartphony zhýčkaného uživatele mám jedno uklidnění pro uživatele, kteří chtějí „old school“: tady budete jako doma. Výchozí obrazovka se základními informacemi, menu v podobě klasické ikonové matice, ovládání čtyřsměrným ovladačem, potvrzovacím středem a klávesovými zkratkami. V základu je všechno tak, jak jste to používali před deseti lety (nevěříte?).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hovory a zprávy? Tady je všechno na svém místě. Tisíc kontaktů, více údajů pro každý z nich, vlastní zvonění...
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jedna příjemná inovace zde přece jenom je. Dvě SIM karty v jednom mobilu byly pro Nokii odjakživa tabu, dnes to najednou jde a funguje to skvěle. Pro každou službu a SIM si můžete přehledně nastavit priority.

V menu najdete seznam deseti her od Gameloftu, většinou však nesou přívlastek „demo“. Co se jejich kvality týče, od dob legendárního čtverečkového hada jsme se posunuli k barvám a grafice, ale PlayStation nečekejte. Zkrátka klasické „javovky“, jak jsme je znali před lety. Je to pochopitelné, tento hardware má základy staré deset let.

Témata článku: Nokia, , Nokia 515, Nokia 515 Dual SIM, Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 1520, Nokia Lumia 520, Nokia Lumia 625, Nokia Lumia 720, Nokia Lumia 925, Samsung S5610, Příjemná inovace, Utopie, Skvělý zážitek, Podobný telefon, Písmenko, Uklidnění, Tvrzený plast, Hudební knihovna, Skvělý telefon, Zásadní věc, Stejný materiál, Jednoduché ovládání, Pár stokorun, Old school