Nokia 5800 XpressMusic: není to iPhone (recenze)

iPhone v podání Nokie není tak pohodlný ani stylový, zato je chytřejší, nechybí mu samozřejmosti a nejste s ním omezeni.

Dotykový diář

Kalendář odpovídá těm v nejnovějších Symbianových Nokiích. Na jedné obrazovce zobrazí zároveň dny aktuálního měsíce i události v označeném dnu. To mluvím o měsíčním typu zobrazení - také si můžete otevřít týdenní přehled hodinu po hodině nebo výpis událostí v jednom dnu. K událostem lze kromě předmětu přidat místo, datum a čas začátku a konce, zvukové upozornění a prioritu, podle které se v denním přehledu události řadí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
kalendář

Mezi funkce hodin, na které se dostanete jednoduše klepnutím na ciferník na domovské obrazovce, patří budík a světový čas, který zobrazí čas ve kterékoli zemi světa. Budík je opakovaný - lze nastavit na každý den, na každý pracovní den, nebo na každý týden. Budíků si můžete zároveň nastavit, kolik chcete. Stopky telefon nemá. Najdete v něm ale hlasový záznamník, u kterého je nahrávka omezena na jednu hodinu, jednoduchou kalkulačku, převodník široké škály jednotek a poznámky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
hodiny • budík • kalkulačka • převodník jednotek • záznamník

Výdrž a hardware

Baterie o kapacitě 1320 mAh mi stačila zhruba na dva dny při slušném zápřahu čítajícím půl hodiny hovoru, pár zpráv SMS a několik připojení k internetu. Výdrž není taková jako u symbianové královny v tomto oboru, Nokie E71, ale je znatelně delší než u podobně multimediální N95. Telefon nemá žádnou nadstandardní paměť (86 MB), a tak přijde vhod 8GB karta microSDHC, kterou najdete v balení. Problém Nokia nebude mít ani s kapacitou 16 GB. Telefon po restartu vykazuje 53 volných MB RAM.

Telefon je vybaven procesorem o frekvenci 369 MHz, který Nokia poslední dobou používá téměř u všech symbianových telefonů. Není to ale stejný typ jako u Nokie N95, proto nečekejte grafický akcelerátor. N-Gage hry 5800 stejně nepodporuje, takže by zatím neměl velké využití. Procesor už je ve srovnání s konkurencí celkem zastaralý a možná brzdí vývoj softwaru. N97 by určitě slušel rychlejší, zatím nás ale Nokia napíná. Na současné aplikace nicméně 369 MHz dostačuje. Větší rozlišení displeje s výkonem nic nedělá, telefon je stále velmi svižný. Zvládá i jednoduché animace při pohybu v nabídce, které už známe z některých nových Nseries. Popravdě mi k Symbianu moc nesedí a je dobře, že se dají vypnout.

Svižnost telefonu je můj subjektivní dojem, kvůli přesným číslům jsem se proto obrátil na javové testy JBenchmark. Kromě prvních dvou, které znáte z dřívějška, jsem přidal i test 3D, který testuje výkon při zpracování textur (důležitý test pro hry), HD testuje nejen výkon ale i kvalitu renderování videa (údaj fps se týká videa o rozlišení VGA a bitrate 2 000 kb/s) a všestranný test Pro, který zahrnuje 86 podtestů. Nokia 5800 v souboji s E71 (stejný procesor), N96 (duální procesor 264 MHz) a N95 (duální procesor 332 MHz s grafickým akcelerátorem) propadá.

TestNokia 5800 XMNokia N96Nokia E71Nokia N95
JBenchmark 1923282358061211
JBenchmark 2207410526601
JBenchmark 3D LQ1743073741292
JBenchmark 3D HQ1071591941211
JBenchmark HD92 (3,2 fps)127 (4,2 fps)156 (5,2 fps)782 (26 fps)
JBenchmark Pro206238293481

Příslušenství

V krabici najdete poměrně bohaté příslušenství od nabíječky přes kabel pro připojení k televizi až po poutko s "trsátkem". To se uchytí pod zadní kryt telefonu. Nejsem zvyklý na poutka u telefonů, takže jsem si neoblíbil ani trsátko, ale je pravda, že vzít trsátko pověšené na telefonu je rychlejší než každou chvíli vytahovat stylus. Naštěstí většinou není potřeba ani jedno a stačí prsty. Dále je v krabici CD malé jak rozměry, tak obsahem. Všechno příslušenství na hromadě jsme vám ukázali ve videu na začátku článku.

O sluchátkách už řeč byla. Jsou rozdělena na dva spojitelné kabely, oba jsou z jedné strany zakončeny konektorem 3,5mm jack, z druhé strany první zvukovým ovladačem, druhý samotnými špunty do uší. Nechybí ani datový kabel microUSB, nabíjet se přes něj ale stále nedá. V krabici je i pevné a stylové, ale nepříliš praktické pouzdro. Jeho jedna strana je poseta malými dírkami a vzhledem k tvaru pouzdra je to ta, pod kterou vždy bude displej. Díky těmto dírkám vždy vytáhnete telefon z kapsy kalhot se zaprášeným displejem a pouzdro v tomto ohledu ztratí smysl.

Podařil se Nokii dotykový debut?

Mě osobně 5800 XpressMusic o výhodách dotykového ovládání bez kláves nepřesvědčila a vrátím se k Nokii E71. Dotykovou jedničkou pro mě zůstává iPhone, který si jako jediný přístroj oprávněně může dovolit vypustit všechny klávesy, protože právě na této myšlence je založený celý jeho v zásadě jednoduchý systém určený převážně pro zábavu. Ale Nokia není iPhone, Symbian není OS X - je mnohem složitější, zvládá širší spektrum funkcí a jako takový klávesy v kombinaci s dotykovým displejem prostě potřebuje, aby šel pohodlně ovládat. U stolního počítače vám při práci také nestačí myš a spoustu času ušetří klávesové zkratky. Tady je to podobné.

Nokii se podařilo vyrobit skvělé multimediální zařízení s výbornou výbavou, ale lacinou konstrukcí, s dobrým systémem, který bez kláves a bez pestřejší domovské obrazovky ale nejde úplně pohodlně ovládat, s dotykovým displejem, který ale nevyužívá moderní kapacitní technologii, s citlivým GPS, ke kterému si ale musíte dokoupit software, s přehrávačem, který si neporadí s nejrozšířenějším formátem videa, s funkčně vybaveným internetovým prohlížečem podpořeným širokou škálou datových přenosů, který je ale neúsporný a pomalý. Zabitý potenciál? Možná. Zklamání roku? Určitě ne, protože Nokia 5800 XpressMusic za 9 tisíc nebude vlajkovou lodí výrobce. Její účel je jiný.

Během několika prvních měsíců, po které bude v prodeji, se vychytají chyby nového Symbianu, Nokia navykne zákazníky na to, že už i Symbian S60 je dotykový, a především vzniknou verze současných aplikací uzpůsobené pro dotykový displej a třeba i úplně nové programy. Z toho všeho bude těžit skutečná vlajková loď Nokie - N97, která se začne prodávat ve chvíli, kdy Symbian S60 páté edice bude plně zaběhnutý, a jistě i další dotykové novinky. Pokud to tedy s dotykovým Symbianem myslíte vážně a nestačí vám "jen" výborné multimediální zařízení, radím počkat si na ně. A pokud chcete nejlepší mobil pro hudbu dneška za rozumnou cenu, berte 5800 XpressMusic.

Graf ceny produktu Nokia 5800 XpressMusic poskytuje server Heureka.cz

Témata článku: Nokia, , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, LG Prada 3.0, Nokia 5800 Navigation Edition, Nokia 5800 XpressMusic, Nokia E71, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Nokia N96, Nokia N97, Nokia N97 mini, Nokia N-Gage, Nejmenší písmo, Subjektivní dojem, XpressMusic, Nen, Denní přehled, Vyskakovací nabídka, Jednoduchý systém, Spodní plocha, Slabé osvětlení, Elektrický náboj, Roční licence