Nokia 6020: malá šedá myš (test)

Na mobilní telefon jako je Nokia 6020 zřejmě řada lidí čeká. Nabídne jim totiž všechno, co potřebují, a nevypadá jako z cirkusu. Je to střídmý a konzervativní telefon střední třídy, jaký Nokii velmi dlouho chyběl. Přečtěte si podrobnou recenzi.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • konzervativní design
  • přesná tlačítka a joystick
  • Push to talk
  • pevná konstrukce

Hlavní nedostatky

  • vysoká cena
  • šum při telefonování
  • malý displej
  • občas pomalejší odezvy

Telefon jako je 6020 Nokii opravdu chyběl. Je to jeden z mála „normálních“ mobilů ve střední cenové kategorii. Patřila sem legendární Nokia 5110, potom model 6610(i), to je ale v podstatě kompletní seznam posledních pěti let.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Normální telefon pro normální lidi

Jistě, mohli jste si pořídit skvělé pracovní telefony jako Nokii 6210, 6310 nebo aktuální 6230, ale ty pokaždé začínaly vysoko nad deseti tisíci korunami. Kdo nebyl ochotný tolik investovat, měl potom na výběr dětskou Nokii 3310 s následníky, nebo zrůdičky a designérské experimenty typu 3200, 5100. Obyčejný mobil pro lidi, kteří nepotřebují být „in“ a kteří naopak ocení nenápadný konzervativní design, chyběl.

Nokia ale jakoby zapomněla, že situace je jiná než před lety a že by měla brát ohled na současný stav trhu. V době, kdy cena špičkového modelu 6230 klesla pod deset tisíc korun, přece nelze o třídu nižší model odlišit jen dvěma tisíci. Pokud se Nokia 6020 začne prodávat za 7 990 Kč, což je údaj z ceníku českého distributora, je to prostě drahý mobil.

Nokia 6020 se začne prodávat během několika týdnů a bude dostupná ve dvou barevných variantách: světle šedé a tmavě šedé.

Málo i příliš „retro“ 

Pohleďme na rozměry. Kombinací 106 × 44 × 20 mm Nokia 6020 dosáhla na známku „malý telefon“. Je jen o tři milimetry delší než příbuzný model 6230. Ale zatímco u jeho hmotnosti jsme už museli sáhnout po známce „středně těžký mobil“, testovaná Nokia 6020 je se svými devadesáti gramy „lehký telefon“.

Klepněte pro větší obrázek Srovnání s kartou

Jedná se o přístroj klasického typu a když nám ho Nokia loni v listopadu poprvé představovala, chlubila se novou konstrukcí. Telefon s ní prý už nebude nikdy vrzat. Máme ale své zkušenosti, proto se nám zatím nechce věřit, mobil ale nemá výměnné kryty a až na krytku baterie, která se mírně pohybuje, je zatím opravdu velmi pevný. Tady vynese verdikt jen čas.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Design telefonu je velmi střídmý. Nenadchne, ani neurazí, a to je myslím přesně to, co hodně lidí hledá – nenápadný telefon. Osobně ze vzhledu nejsem příliš nadšený, přijde mi příliš „retro“ – ale zase málo na to, aby se to dalo brát jako přednost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Malý displej a příjemně tuhá klávesnice

Displej je stejný jako na Nokii 6230. Má stejně malé rozlišení 128 × 128 bodů i stejné rozměry 27 × 27 milimetrů, zobrazí pětašedesát tisíc barev. Není špatný, aktivní technologie TFT přispívá k dobré čitelnosti a Nokia i tak malý rozměr dokáže dobře využít. Při srovnání se všemi konkurenty je ale Nokia v posledním, pomalu odpojujícím se vagónu. Chceme lepší displeje!

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle displej vypadá v noci • a takhle za jasného světla 

Ani první dojem z klávesnice nebyl úplně kladný. Tlačítka byla nadprůměrně tuhá, také pro pohyb joystickem bylo nutné vynaložit více síly než obvykle. Ale po několika dnech mi tento nedostatek, kvůli kterému i kolegové Nokii 6020 hned odsoudili, začal vyhovovat. Tlačítka zareagují opravdu jen tehdy, kdy potřebujete, díky většímu odporu jsou přesná a joystick na rozdíl od čtyřsměrného tlačítka modelu 6230 stisknete vždy a napoprvé. Teď už beru tuhou klávesnici jako výhodu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice a joysticku

Nokia 6020 je telefon známé řady Series 40, hned je tedy jasné rozložení tlačítek. Pod displejem jsou dvě funkční, pod nimi sluchátka, joystick je čtyřsměrný s možností potvrzovat stisknutím. Tlačítka jsou v jedné ploše, odlišuje je jen jejich oblý tvar; mají bílé podsvětlení. Klávesnice se zamyká standardní sekvencí tlačítek, v nabídce je možné nastavit i automatické zamykání po zadaném časovém intervalu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvětlení klávesnice

S tlačítkem vysílačky

Levou stranu telefonu zdobí jen dvojtlačítko pro nastavování hlasitosti a otvor pro provléknutí poutka v levém horním rohu. Vpravo je tlačítko, které spouští funkci Push to talk, a pod ním čtvereček s infraportem. Je zde také otvor, pod kterým se skrývá také hlasitý reproduktor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko hlasitosti na levém boku • Push to talk a infraport vpravo

Celou horní plošku si pro sebe zabral vypínač. Opět je potřeba pořádně zabrat, takže nehrozí, že byste telefon vypnuli omylem. Stejně jako jindy slouží toto tlačítko i pro rychlou volbu vyzváněcích profilů. Na zcela opačné straně je jako obvykle konektor Pop-Port se zdířkou pro připojení nabíječky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní vypínač • konektor Pop-Port

Nokia 6020 nemá konektor pro externí anténu, zadní stranu zdobí jen objektiv vestavěného fotoaparátu. Chrání jej sklíčko v krytu. Přestože jsem Nokii nosil jen v kapse, na zadním krytu baterie jsou už patrné jemné rýhy – a určitě bude hůř.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Objektiv chrání sklíčko zasazené do zadního krytu 

Baterie typu Li-Ion má kapacitu 760 mAh a velmi rychle se nabíjí; za hodinu a půl je hotovo. Podle výrobce telefon vydrží až 336 h v pohotovostním stavu nebo 180 min hovoru. Skutečnou výdrž při testování bohužel nezjistím; zdá se ale, že Nokia 6020 bude v tomto ohledu patřit k lepším telefonům.

Klepněte pro větší obrázek Pohled pod baterii


V následující kapitole se dozvíte, jak fotí vestavěný fotoaparát, jak se Nokia 6020 ovládá a jaké nabízí funkce pro telefonování

Témata článku: Nokia, , Nokia 6020, Přesný počet, Stejná zkušenost, Focená scéna, Legendární Nokia, MALA, Minimální možnost, Testovaná nokia, Myš, Test