Nokia 6021: Bluetooth místo fotoaparátu (test)

Připadá vám fotoaparát v telefonu zbytečný? Pak se vám možná zalíbí Nokia 6021, která jej nahradila podporou Bluetooth. Kompaktní telefon s velmi dobrou funkční výbavou a cenou těsně nad pěti tisíci korunami má ambice stát se ideálním mobilem pro práci.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • konzervativní design
  • pevná konstrukce
  • Bluetooth
  • Push to talk
  • přesný joystick a pohodlná klávesnice
  • bez fotoaparátu

Hlavní nedostatky

  • záměna jména a příjmení při synchronizaci
  • malý displej
  • velmi jednoduchý e-mailový klient

Není to tak dávno, co se na českém trhu objevila Nokia 6020. Byl to malý telefon bez designových výstřelků s optimální funkční výbavou pro mobil střední třídy. Zpočátku jej při prodeji trochu brzdila cena, ta už ale klesla a telefon se prodává přibližně za 5 400 Kč. To je přijatelná částka vzhledem k potenciálu telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6021 a 6020: rozdíl hledejte vzadu

Nokia z modelu 6020 připravila ještě jeden model, který nese označení 6021. Liší se pouze jediným rozdílem – místo vestavěného fotoaparátu je obdařen technologií Bluetooth. Před sebou tak máme typický pracovní mobil s nenápadným designem, bez multimediálních vymožeností, ale s kvalitním telefonním seznamem a kalendářem s možností synchronizace. Nechybí přitom ani rychlé datové přenosy a bezdrátové připojení přes Bluetooth či infraport.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6021 - nenápadný elegán

Z ruky nevyklouzne

Pokud uvidíte Nokie 6021 a 6020 ležet vedle sebe na stole, ani je od sebe nerozeznáte. Jediným vodítkem je barva, protože model 6021 je nabízen v černé barvě, kdežto 6020 v šedé nebo stříbrné. Konstrukčně jsou však z čelního pohledu naprosto identické. Platí to i o rozměrech, které jsou 106 × 44 × 20 mm a telefon si tak vysloužil označení „malý“. Model 6021 je ale o dva gramy lehčí, váží 88 g.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nokia 6021 je přijemně malý mobil • a jak dobře se díky protiskluzovému povrchu drží!

Na přední straně nejvíce zaujme stříbrný lem po stranách, který zasahuje až do bočních partií telefonu. Lem ještě doplňuje chromovaný rámeček, který telefonu velmi sluší a odděluje černou klávesnici a oblast displeje. Design lze označit za konzervativní, ale zároveň velmi elegantní. Telefon nevypadá jako žádná hračka a rozhodně neudělá ostudu.

Pochválit musím konstrukční zpracování. Ani po usilovném kroucení a ohmatávání se z telefonu neozvalo jediné vrznutí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Chromovaný rámeček těsně lemuje displej • vypínací tlačítko na horní straně

Na pravém boku telefonu najdeme okénko infraportu, tlačítko pro Push to talk a výstup hlasitého reproduktoru. Na straně druhé je pár tlačítek pro regulaci hlasitosti a poutko pro připevnění šňůrky. Ve spodní části je konektor Pop-Port a na horní hraně vypínací tlačítko, které nijak nenarušuje okolní povrch telefonu. Plastový kryt je zde totiž pružný – lze ho promáčknout a tím tlačítko stisknout. Vypínacím tlačítkem lze tradičně měnit i vyzváněcí profily.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko hlasitosti na levém boku • Push to talk a infraport vpravo

Největší překvapení nás čeká na zadní straně. Oproti modelu 6020 zde zmizelo okénko pro fotoaparát, které bylo nahrazeno pouze ozdobným nápisem Nokia. Snímatelný kryt tvoří téměř celou zadní část mobilu a je opatřen zdrsněným povrchem z měkččího plastu. Toto řešení se zdá být přímo geniální – na povrchu se nezachytávají otisky prstů, telefon vůbec neklouže v ruce a navíc dobře vypadá. Kryt modelu 6020 je klasický, lesklý.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon s takovým povrchem vám z ruky jen tak nevyklouzne

Pod zadním krytem se ukrývá lithium-iontová baterie s kapacitou 900 mAh, která vydrží telefon zásobit energií až 180 minut při telefonování nebo 320 hodin v pohotovostním režimu.

Klepněte pro větší obrázek Po sejmutí zadního krytu

Klávesnice a displej

Hlavním ovládacím prvkem Nokie 6021 je joystick. Jeho vedení je přesné a pod palcem neklouže, bez větších problémů s ním můžete potvrzovat volby. Je však trochu tužší než například u telefonů Sony Ericsson.

Více síly je potřeba vynaložit i pro stisk tlačítek na klávesnici. Ta je tvořena blokem kláves oddělených širokými mezerami, které umožňují jisté ovládání i poslepu. Na druhou stranu nejsou kvůli tomu příliš pevně usazeny a vychylují se do stran. V ovládání to ale nijak nevadí a tento drobný nedostatek ani nezaregistrujete. Stisk potvrzuje cvaknutí, které by však mohlo být o něco tišší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je trochu tužší, ale jinak velmi pohodlná

Funkční tlačítka rozmístěná kolem joysticku jsou standardní – dvě kontextové klávesy a zelené a červené tlačítko. Numerická část klávesnice na funkční navazuje. Podsvícení popisků kláves je bílé, dostatečné a rovnoměrné.

Displej již můžete znát z jiných Nokií Series 40, například z modelu 6230. Stejný má samozřejmě i sesterský model 6020. Má rozlišení 128 × 128 bodů, je aktivní a dokáže zobrazit až 65 tisíc barev. Je docela kvalitní a vyniká dobrou čitelností i na přímém světle, konkurence však už nabízí displeje větší a s vyšším rozlišením.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej na přímém světle • obraz je kvalitní, mohl by bát však větší

V textu s popisem funkční nabídky telefonu jsem si dovolil vyjít z recenze modelu 6020. V nabídce se telefony kromě absence fotoaparátu a podpory Bluetooth ničím neliší. Zachována byla dokonce i témata nabídky, stejná zůstává i velikost paměti a rozdíl nenajdete ani ve výběru vyzváněcích melodií nebo her. V kapitole o datových přenosech pak přidám zkušenosti s připojením Nokie 6021 k Bluetooth sluchátku a k počítači. 


V druhé kapitole nahlédneme do nabídky a ukážeme si prostředí telefonu. Dále prověříme funkce pro telefonování a psaní zpráv

Témata článku: Nokia, , , , Nokia 6020, Nokia 6021, Záměna, Test, Bluetoot, Doplňková aplikace, Nestandardní chování, BLU, Důležitá funkce, Blue, Přesný počet, Drobný nedostatek, Místo, Stejná zkušenost, F +, Foto