Nokia 6030: levně a s parádou (test)

Nokia 6030 je levný telefon, dobře vypadá a nabízí rádio. Výrobce by rád s tímto modelem zopakoval prodejní úspěchy dosluhujících telefonů nižší střední třídy. Má nová 6030 na to, aby následovala dnes již legendární modely?
Kapitoly článku

Pasivně znamená pomalu

Pro displej 6030 to bohužel platí. Je vyroben technologií CSTN a při práci v menu se grafika částečně překrývá. Svou kvalitou se displej řadí mezi průměr třídy. Na slunci je ale na to, že je pasivní, poměrně dobře čitelný. Zobrazí 65 tisíc barev a na čtverci o stranách 27 milimetrů pracuje 128 × 128 obrazových bodů.

Plastový štít displeje je rovný, což je jedině dobře. Někdy používaná vypouklá „skla“ dojmu z displeje rozhodně nepřidají. Obraz ani není zanořen nepříjemně hluboko v těle telefonu.

Sloní tlačítka

Klávesnice je nemastná neslaná. Hlavní čtyřsměrné tlačítko má sice spolehlivý a příjemný chod, mohlo by se však méně viklat. Neskutečně ale uprostřed překáží potvrzovací joystick. Vyčnívá totiž až příliš vysoko nad úroveň hlavního ovladače a při práci o něj zavadíte častěji, než byste chtěli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
 Tlačítka jsou z lesklého plastu • joystick příliš vyčnívá

Kolem jsou kontextová tlačítka a klasické klávesy pro přijetí a odmítnutí hovoru. Všechna tato čtyři pole jsou opravdu rozměrná a velmi dobře se mačkají. Mají nízký zdvih a výbornou odezvu.

Číselná klávesnice je poměrně dobrá. Píše se na ní pohodlně a na dosah palce jsou všechna tlačítka. Při stisknutí vydávají příjemný, tlumený zvuk; žádné ostré cvakání. Klávesnice má sice rovnoměrné, ale poměrně slabé podsvětlení. Zbytkovým světlem je ohraničený i potvrzovací joystick, což ve tmě usnadní orientaci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvětlení klávesnice je slabé • telefon v šeru

Jako na „íčku“

Vzhled nabídky je stejný, jaký známe z jiných současných Nokií řady Series 40. Je možné ji uspořádat do matice, nebo použít dlouhý seznam jednotlivých ikonek. K navigaci v menu slouží čtyřsměrná klávesa a proklínaný potvrzovací joystick.

Hlavní displej má bohužel tu nevýhodu, že mu není možné nastavit barvu písma. Na tmavých tapetách tak text rozeznáte jenom stěží, popřípadě vůbec. Nejlépe je to ostatně vidět na snímku displeje s obrázkem podmořského světa.

 
 
Nastavení vzhledu hlavního displeje a nabídky

Levá kontextová klávesa slouží pro funkci „Jdi na“. Její nabídka obsahuje všechny podstatné položky a je možné ji organizovat. Pravému funkčnímu tlačítku se dá přiřadit jedna vybraná funkce menu, stejně jako všem čtyřem směrům hlavní ovládací klávesy.

Trošku zamrzí nedůslednost při tvorbě české lokalizace nabídky. V menu pro organizaci složek funkce „Jdi na“ máte totiž možnost posunu položek vzhůru, dolů, na začátek a „nakonec“. Možná to byla lokalizace, která se prováděla nakonec...

Melodie... škoda, že nevím čí je

Nokia 6030 pracuje současně se seznamem uloženým na kartě SIM i se záznamy v paměti telefonu. Ta pojme celkem tři stovky jmen. To není mnoho, ale na druhou stranu cílová skupina 6030 ani toto množství zřejmě nevyužije.

   
Telefonní seznam umí česká jména • typy čísel • položky ke jménům • vyhledávání

Ke každému jménu lze přiřadit pět různých telefonních čísel a dále e-mail, webovou a poštovní adresu a poznámku. Jednotlivým kontaktům nepřiřadíte ani obrázek, ani vyzváněcí melodii. U pěti jmen by to teoreticky šlo obejít zařazením do skupin, které odlišení melodií podporují. To je ale pouze nouzové a nepříliš vyhovující řešení.


Výpis skupin kontaktů • vyzváněním lze odlišit pouze skupiny 

Hovory neodfiltrujete, ani nevytočíte žádaný kontakt hlasem, přestože v balení jsou sluchátka s mikrofonem. Vyhledávání funguje na principu postupného zadávání znaků a probíhající hovor si můžete pustit do reproduktoru přes hlasité handsfree. To je sice dostatečně hlasité a kvalitní pro majitele 6030, volaná strana si ovšem bude stěžovat na slabou konkrétnost a zašumění.


Ve třetí kapitole
rozebereme práci se zprávami a kalendář, dozvíte se, že rádio není až tak skvělé a najdeme nový konektor Plug and Play

Témata článku: Nokia, , Nokia 6030, Vybraná funkce, Test