Nokia 6030: levně a s parádou (test)

Nokia 6030 je levný telefon, dobře vypadá a nabízí rádio. Výrobce by rád s tímto modelem zopakoval prodejní úspěchy dosluhujících telefonů nižší střední třídy. Má nová 6030 na to, aby následovala dnes již legendární modely?

Zvukem a textem

Vyzvánění je polyfonní, šestnáctihlasé. K dispozici je téměř třicítka přednastavených melodií, vlastní si můžete uložit do sdílené paměti, která má kapacitu 3 MB. Trochu podivné bylo lupání na začátku každé přehrávané zvukové stopy v Galerii. Při samotném vyzvánění ale naštěstí lupanec zmizí.

Vyzváněcí profily lze upravovat, Nokia navíc nabízí dvě místa pro vytvoření vlastních profilů úplně od začátku. Jsou zde i časové profily, u kterých můžete nastavit, za jak dlouho vyprší.

 
Profily • nastavení časového profilu 

Nokia 6030 pracuje s textovými a MMS zprávami. Při psaní textovek informuje o zbývajících znacích od začátku a zvládne vytvořit zprávu složenou až ze šesti částí. Predikce T9 je v češtině a lze ji trvale vypnout. Diakritika zprávy nezkracuje. Multimediální zprávy nemohou být větší než 100 kB. E-mailový klient telefon nemá.

 
Druhy zpráv • slovník lze trvale vypnout • psaní malými • a velkými písmeny

Vstávat a cvičit!

Budíku je možné nastavit opakování a vybrat i dny, kdy bude fungovat. Kalendář je opět podivně neúplný a tady mělo zaměření na nenáročné uživatele ustoupit rozhodně do pozadí. V nabídce je totiž jenom měsíční pohled. To je málo.

 
Budík má opakování • výběr dnů pro opakování • nastavení "dospání"

Lze vybrat den, kterým kalendářní týden začíná. Každému dni přiřadíte událost, poznámku dlouhou maximálně sto šedesát znaků a upomínku – ta se může zopakovat každý den, týden, co 14 dní, měsíčně či ročně. Úkolovník kalendář nemá.

 
Měsíční pohled na kalendář • zobrazení poznámky

U Nokie 6030 nehledejte stopky, minutku, diktafon ani záznamník hovoru. Dostupná je pouze klasická kalkulačka s jednoduchým konvertorem měn. Složitější konvertor je v Aplikacích a nabízí délkové, objemové, plošné, teplotní a jiné převody včetně jednoho vlastního typu.

  
Konvertor v Aplikacích

Rádio pro jedno ucho

Ty, kteří budou o koupi finského nováčka přemýšlet, možná zviklá přítomnost FM přijímače v telefonu. Nevím, jestli by Nokie ubylo, kdyby byl příjem stereofonní. Pro aktivaci rádia je potřeba, aby byla připojena dodávaná sluchátka Nokia HS-7. Ta hrají na to, že jde o příslušenství přibalené k levnému telefonu, poměrně obstojně. Nečekejte ovšem žádné audiofilní orgie. Pořád jde o typické plastové „pecky“. Alespoň jsou ale slyšet linky baskytaristů a průšlapy bubeníků. To nebývá u řadového příslušenství zvykem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dodávaná sluchátka HS-7 • posuvná spona • bez připojených sluchátek rádio nepustíte

Je možné uložit si až dvacet stanic včetně jejich pojmenování. Automatické ladění funguje spolehlivě. Přiložená sluchátka lze použít jako handsfree, na „soutoku“ drátků od sluchátek mají malou základnu s mikrofonem a tlačítkem pro příjem a ukončení hovoru. Přívody k měničům jsou navíc různě dlouhé, drátek pravého sluchátka si tak můžete dát pohodlně za krk a sluchátka nosit „na prsou“, když zrovna neposloucháte.


Ladění stanic monofonního rádia

Mini-USB se nekoná

S počítačem nebo jiným zařízením mobil nepropojíte jinak než datovým kabelem. Nokii 6030 totiž chybí Bluetooth a nenajdete u ní ani infraport. Datový kabel navíc není přibalen, budete si ho muset dokoupit.

U 6030 se při představení spekulovalo, zda konektor, který byl na obrázcích vidět, je typu mini-USB. Bohužel tomu tak není a jedná se o vlastní rozhraní Nokie, které Finové nazvali suše „Plug and Play“. Nechápu, proč zmizel klasický Pop-Port, když využití je prakticky stejné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zdířka konektoru Plug and Play

Telefon má zabudovaný hardwarový modem, ale kvůli nutnosti propojení přes kabel nebo díky menší rychlosti GPRS – pouze třídy 6 – jej asi nebudete využívat. Prohlížení webu bude muset uspokojit wapový prohlížeč ve verzi 2.0, který zvládne pracovat i s jednoduchými internetovými stránkami.


Internetový prohlížeč

Hurá do světa

Hlavní výhodou nové Nokie bude asi design. Funkčně se zázraky rozhodně nekonají, ba co víc, scházejí některé podstatnější části – třeba týdenní a denní náhled v kalendáři, odlišení volajících zvoněním nebo stereofonní příjem vestavěného rádia.

Dovoluji si odhadnout, že zájemce si novinka získá, bude úspěšná. Ale neřekl bych, že tak úspěšná, aby dosáhla výborných prodejních výsledků telefonů jako byla Nokia 3510i nebo 3100. Navíc stojí za to zvážit, jestli raději nepřiplatit tisícovku a sáhnout po Nokii 6021, která nabízí aktivní TFT displej, Bluetooth nebo propracovanější kalendář.


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: Nokia, , Nokia 6030, Vybraná funkce, Test