Nokia 6085: malá šedá myš (test)

Nevýrazný véčkový telefon s vynikající klávesnicí pro textovkáře, FM tunerem, podporou EDGE a vestavěným překladačem.
Kapitoly článku

Spousta úprav pro vlastní image

I na vnitřním displeji si můžete nastavit spořič displeje (obrázek, sadu obrázků, videoklip, analogové a digitální hodiny). Tato funkce mi ale přijde poněkud zbytečná vzhledem k tomu, že asi jen minimálně budete telefon nechávat neustále otevřený. I když to tak na první pohled nevypadá, Nokia 6085 je postavena na uživatelském prostředí S40 3rd Edition. Tedy stejném, jako např. Nokie 6233, 6280 nebo 6111. Rozdíl je jen v použitém rozlišení, tedy menším množství prvků, které se v jednu chvíli na displeji mohou objevit.

Psát o prostředí Nokie je jedna a ta samá písnička stále dokola. Výborně jej popsal ve svém velkém testu Nokie 6234 Michal Sedlák, a proto si dovolím využít některých jeho odstavců.

01.jpg 02.jpg
Pohotovostní displej v aktivním režimu • hlavní nabídka

Již jednou jsem zmínil aktivní pohotovostní režim – velmi šikovného pomocníka, který je vždy k dispozici na hlavním displeji telefonu. Tři pod sebou umístěné panely vám dle vašeho výběru budou zobrazovat záznamy z kalendáře, poznámky, indikátory data a aktivního vyzváněcího profilu, měřiče odpočítávání, panel záložek nebo aktuálně hranou skladbu či rádiovou stanici. Nokia 6085 se již zbavila neduhu předchozích modelů – špatného vykreslování písma aktivního pohotovostního režimu.

V případě, že vám aktivní pohotovostní režim nesedí, deaktivujte jej a telefon na displeji zobrazí ikonky jednotlivých směrů navigační klávesy příp. jen vybranou tapetu. Jako tapetu lze nastavit obrázek nebo jednoduchou animaci uloženou v telefonu.

12.jpg 13.jpg
Aktivní pohotovostní displej si můžete přizpůsobit • navigační klávese přiřadíte své oblíbené funkce

Barvy všude

Problém se zobrazováním informací na různých barevných podkladech vyřešíte jednoduše – v nastavení si vyberte ze 42 možností takové písmo, které svojí barvou nejvíce kontrastuje s nastaveným pozadím. Nokia 6085 podporuje grafická témata, která kromě tapety na hlavním displeji mění i grafiku dalších stránek.

Hlavní nabídka může být uspořádaná dvěma způsoby: jako seznam nebo tabulka. Při volbě tabulky se na displej vejde až 9 ikon zastupujících položky menu, seznam na jednom displeji zobrazí 4 položky. Ostatní podnabídky jsou, pokud nelze nastavit jinak, tvořeny seznamem položek.

Různé možnosti vlastního nastavení ale nabízejí i jednotlivé aplikace telefonu. Třeba v Galerii najdete volbu, zda ve složkách zobrazovat jen seznam položek, seznam i s detaily (datum a velikost souboru) nebo tzv. rastr – tedy miniatury souborů bez popisků. Přímo z Galerie si vybranou fotografii můžete vytisknout, v jiném menu ji zase nastavit jako tapetu, spořič, obrázek kontaktu nebo obrázek skupiny. Podobných možností najdete v telefonu nespočet.

Zavolá téměř kamkoliv

S 6085 si zavoláte téměř po celé Evropě – podporuje sítě GSM fungující na frekvencích 900/1 800/1 900 MHz. Podle oficiálních stránek Nokie je ale dostupná i varianta kvadrální – komunikující navíc i na frekvenci 850 MHz.

Vyzvánění příchozího hovoru je možné přijmout otevřením krytu nebo utišit stisknutím klávesy příp. kolébkového tlačítka na boku tehdy, pokud jste telefon ještě neotevřeli. Zvuk ze sluchátka je dobrý, trochu nižší úroveň hlasitosti vykazuje reproduktor na zadní straně při hlasitém odposlechu.

10.jpg 11.jpg
Seznam hovorů • vyzváněcí profily

Adresář má několik možností zobrazení. V základu je normální nebo zvětšená velikost písma. Zobrazeny mohou být současně jak kontakty z karty SIM, tak z vnitřní paměti telefonu a to buď v posloupnosti křestních jmen, nebo dle příjmení. Zobrazení se dále modifikuje výběrem „normální seznam jmen“, „jméno a číslo“ nebo „jméno a obraz“. V seznamu se vyhledává postupným psaním jména. Pořádek si můžete udělat pomocí skupin s vlastními obrázky i vyzváněním.

Mluví za vás

Na všechna jména z adresáře lze volat pomocí hlasového vytáčení. U této funkce není nutné nahrávat vlastní hlasové jmenovky, Nokia 6085 si troufá rozeznat jakýkoli hlas. Funguje to výborně. Přesto, i když si v nastavení vyberete pro rozpoznávání hlasu češtinu, jistá dávka anglického akcentu = pár procent dolů v pravděpodobnosti vytočení správného čísla na první pokus. Stejným způsobem, tj. bez učení, lze používat i hlasové příkazy pro aktivaci několika vybraných funkcí. K jednotlivým číslům v seznamu lze přiřadit také rychlou volbu na některou z číselných kláves.

06.jpg 07.jpg 08.jpg 09.jpg
Telefonní seznam

Skupiny se dají využít při filtrování hovorů ve vyzváněcích profilech. Nokia nabízí i tzv. dočasné profily, kdy lze při aktivaci rovnou nastavit čas přepnutí zpět. V rámci profilů se dá nezávisle nastavit vyzváněcí tón pro hovory, zprávy, e-maily a chat. Volí se zde také hlasitost, vibrace, zvuky klávesnice a už zmiňované filtrování.

Nokia podporuje 64hlasou polyfonii pro přehrávání souborů MIDI, atraktivnější je ale vyzvánění v MP3, AAC, AAC+ nebo AMR WB. Zvuk je dostatečně hlasitý a aktivní vibrace „nerozbzučí“ volnější části konstrukce do nepříjemných sfér.

Připravujte texty

Na Nokii 6085 je možné pracovat s textovkami, multimediálními zprávami a e-maily, v nabídce vytvoření nové zprávy Nokia zvlášť vyčlenila i zvukovou MMS zprávu a SMS přímo na displej.

03.jpg 04.jpg
Nabídka zpráv • psaní SMS zprávy

I když T9 v Nokii 6085 píše s háčky a čárkami, dokáže je ořezat a nezkrátí zprávu, budete-li to tak chtít. Slovník je inteligentní, s dostatečnou zásobou vlastních slov dávajících smysl. Editor SMS odpočítává z celkových 1 000 znaků a informuje uživatele o počtu jednotlivých částí zprávy. Může jich být až sedm.

Stejně jako na smartphonech se Symbianem S60, i tady si můžete vybrat adresáta zprávy ihned, ve vyčleněném políčku úplně nahoře v editoru. Cením si rovněž možnosti odeslat zprávu jednomu z posledně „obepisovaných“ kontaktů, někomu z posledních volajících/volaných v protokolu nebo skupině kontaktů.

MMS jak jen chcete

Doručenky u textových zpráv lze aktivovat celkově, nebo individuálně. Doručenka na chvíli problikne na displeji a uloží se. Stav doručení můžete kontrolovat ve vyhrazené složce nabídky zpráv, se změnou statusu doručení se změní také ikonka u zprávy ve složce Odeslané položky.

05.jpg
Tvorba MMS zprávy

Editor MMS je přehledný a přesně ukazuje, co příjemce dostane, nemusíte volit náhled jako u starších Nokií Series 40. Do zpráv lze vložit text, obrázek, zvukový klip, video, vizitku nebo poznámku z kalendáře. Podporovány jsou vícesnímkové MMS až do velikosti 300 kB.

E-mailový prohlížeč je instalován ve formě javové aplikace. Dobře spolupracuje s adresářem a v něm zadanými adresami, poradí si také přílohami. Připojí se k serveru POP3 nebo IMAP4 a stáhne z něj zprávy, zobrazí je, přílohy lze uložit a podporované formáty pak zobrazit. Úvodní nastavení zjednodušeně podporuje nejpoužívanější e-mailové provozovatele. Převážně mezinárodní (Gmail, AOL, Lycos, Yahoo), z českých jen služby Post.cz a e-mail T-Mobilu.

Témata článku: Nokia, , Nokia 6085, Nokia 7390, Nokia N76, Sony Ericsson W300i, Sony Ericsson Z550i, Hlasité přehrávání, Vybraný objekt, Libovolný zvuk, Myš, Měření času, Jednoduchý model, Jistá dávka, MALA, Horní polovina, Jediný prvek, Snímaná scéna, Digitální hodina, Hlavní zobrazovač, Bezprostřední okolí, Test