Nokia 6103: poznejte tři rozdíly (test)

Nokia přidala do původního modelu 6101 podporu Bluetooth, mírně inovovala baterii a změnila design spolu s klávesnicí. K tomu se počítá původní bohatá výbava zahrnující dva barevné displeje, MP3 vyzvánění nebo rádio. Bude to stačit na posílení prodejů oblíbeného véčka?
Kapitoly článku

Jiná, ještě lepší klávesnice

To je ten třetí změněný prvek, který jsem avizoval. Už Nokia 6101 měla výbornou klávesnici, model 6103 posouvá její kvality snad ještě dál. Nemusel jsem si ani zvykat a okamžitě to byla jedna z nejlepších klávesnic, na kterých jsem kdy psal. Ale postupně - zajímavé je uspořádání hlavních ovládací prvků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přepracovaná klávesnice Nokie 6103

Jsou tu tři plochy. Zcela vnější tvoří spojené kontextové klávesy a sluchátka pro ovládání hovorů. Společně tvoří velký obdélník, uvnitř kterého jsou čtyři hlavní směry kurzorového tlačítka. Nejmenší ploška je uprostřed - stříbrný, mírně vystouplý potvrzovací střed. Pěkné designové řešení a překvapivě dobře fungující. Vše je pohromadě, na dosah palce.

Klepněte pro větší obrázek
Zajímavé seskupení hlavních ovládacích prvků

Numerická část klávesnice má zcela samostatné plošky pro každé z čísel a doplňkových znaků. Nemůžete minout, každé z nich se dá nahmatat poslepu a bleskurychle. Možná nevypadají tak lákavě jako v jiném tvarovém provedení ale funkčně a prakticky je to opět špička. Tady Nokii tleskám.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Píše se na ní opravdu bezvadně

Na následujících řádcích vám nabízíme text recenze Nokie 6101 Davida Polesného, mírně upravený a aktualizovaný pro model 6103.

Správné véčko má dva displeje

Nokia 6103 má dva barevné displeje, které jsou úplně stejné jako u modelů 6170 a 7270. Vnější je tedy pasivní, dokáže zobrazit čtyři tisíce barev a nabízí rozlišení 96 × 65 bodů. Vnitřní displej je o poznání kvalitnější. Může se pochlubit rozlišením 128 × 160 bodů, podporou 65 tisíc barev a technologií TFT.

Klepněte pro větší obrázek 
Hlavní displej

Vnější displej informuje o všech zmeškaných událostech a je chvályhodné, že se nikdy zcela nevypne. Po určité době se na něm zobrazí digitální hodiny, které jsou dobře čitelné i bez podsvícení. Horší je to však s čitelností údajů na přímém slunci.

Na displej můžete umístit libovolnou tapetu nebo spořič, projeví se zde také volba barevného schématu. Písmo však zůstane vždy černé. Nevím, co vedlo Nokii k tomu, že číslice uvádějící čas při rozsvíceném displeji zasahují až úplně do horního okraje. Působí to velmi neesteticky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Vnější displej • rozsvícený ve tmě

Vnější displej samozřejmě zobrazuje jméno volajícího na displeji a to včetně miniatury fotografie. Poslouží také jako hledáček při tvorbě autoportrétů.

 
Různá pozadí vnějšího displeje (u posledního obrázku je změněná i barva ukazatelů stavu)


Příklady zobrazení na vnějším displeji

Konec nudné šedi

Uspořádání údajů na vnitřním displeji zůstává zachováno jako u jiných modelů značky. Zajímavá je možnost nastavit barvu písma údajů na pohotovostním displeji. U dobré poloviny telefonů z řady Series 40 si bohužel nemůžete dopřát tmavé pozadí na displeji, protože je písmo výhradně černé. Tady to tedy naštěstí neplatí.

    
Hlavní displej s různým pozadím a barvou písma • barev na výběr je mnoho

Změny čekají také v nabídce. Opět po vzoru Nokie 6230i jsou ikony probarvené a pěkně animované. Takové omalovánky jako například u telefonů Samsung však nečekejte. Nabídka může být buď klasická maticová nebo řádková s menšími ikonami. Pro rychlejší výběr je k dispozici číselná volba položek.

  
Hlavní nabídka s různými grafickými tématy

Nejčastěji volené funkce si můžete uspořádat do seznamu přístupného pod levým kontextovým tlačítkem. Funkce pravého kontextového tlačítka a všech směrů navigační klávesy si můžete libovolně zvolit. Pro nejčastěji volené funkce například v automobilu se hodí možnost hlasového ovládání mnoha funkcí.

V hlubších úrovních nabídky nejsou kupodivu pouze textové popisky položek, ale na začátku každého řádku je grafická ikona. Vypadá to hezky, ale je to zřejmě příčinou značného zpomalení telefonu (ve srovnání se svými méně probarvenými předchůdci). K dispozici je možnost změny barvy nabídky a telefon nabízí i schémata pro rychlou změnu tapet a spořičů displejů a melodií.

 
Ikony v nabídce jsou i v hlubších úrovních • barvu nabídky můžete měnit dle libosti

Telefonování a adresář

Jedním z lákadel nového telefonu je vyzvánění ve formě souborů MP3. Čtyřiadvacetihlasé polyfonní melodie tak zůstávají v ústraní. Kvalita zvuková reprodukce je bohužel žalostná. Zvuk zcela postrádá basovou složku a výšky jsou velmi zkreslené. Při maximální hlasitosti je poslech nepříjemný, z reproduktoru se derou ostré skřehotavé zvuky. Samozřejmě záleží na přehrávané skladbě, ale příznivci rocku budou velmi zklamáni, elektrické kytary jsou pro uši v podání Nokie 6101 vražedné.

Chybějící basy jsou patrné také při hlasitém odposlechu. Čisté mluvené slovo se i při maximální hlasitosti dobře poslouchá. Ve sluchátku je zvuk daleko plnější a není co mu vytknout. Při vyzvánění můžete hovor ztlumit některým z bočních zesilovacích tlačítek. Pro odmítnutí je třeba telefon otevřít a rychle stisknout červené tlačítko. Příjem hovoru otevřením je totiž zpožděn přibližně o dvě vteřiny.

Telefonní seznam pojme až 500 jmen a ke každému z nich můžete přiřadit pět typů čísel, identifikaci pro Push to talk, e-mailovou, webovou i poštovní adresu, poznámku nebo obrázek. Samozřejmostí je třídění kontaktů do skupin, vyhledávání postupným psaním jména, rychlá volba a hlasové vytáčení. Melodii k jednotlivým jménům přiřadit nelze, k tomuto účelu slouží skupiny volajících.

   
Telefonní seznam • zobrazení jmen i s obrázky • vyhledávání v seznamu • náhled na kontakt

V seznamu se mohou zobrazovat dohromady kontakty uložené v telefonu a na kartě SIM nebo zvlášť. Na výběr máte ze čtyř typů zobrazení: klasický seznam jmen se šesti řádky, seznam s čísly nebo s obrázky na tři řádky a pro uživatele se slabším zrakem je určen čtyřřádkový seznam s velkým písmem.

 
Záznamy, které je možné přiřadit ke jménu • nechybí skupiny, rychlá volba ani hlasové vytáčení •
zobrazení obrázku při vyzvánění


V další kapitole se zaměříme na práci se zprávami, dále prověříme integrovaný fotoaparát a projdeme si všechny ostatní funkce. Samozřejmě nezapomeneme ani na datové schopnosti telefonu

Témata článku: Nokia, , Nokia 6101, Nokia 6103, Nokia 6170, Nokia 7270, Hardwarový modem, Rozdíl, Destička, Test, Přibalená nabíječka, Značné zpomalení