Nokia 6110 Navigator: nejen k navigaci (test)

Nokia 6110 Navigator je symbianový smartphone s navigací. Přináší také kvalitní multimediální a datovou výbavu.
Kapitoly článku

Klávesnice: chybí tlačítko s tužtičkou

Klávesnice je rozdělena, jak bývá u vysouváků běžné, na funkční a numerickou část. Ve funkční části ale chybí tlačítko s tužtičkou pro práci s textem, které bývá pro symbianové smartphony typické. Napsaný text lze ale kopírovat při podržení klávesy s křížkem. Hlavním ovládacím prvkem je čtyřsměrná navigační klávesa s potvrzovacím středem. Ten je mírně zapuštěn. Okolo pak najdete dvojici kontextových kláves, tlačítka pro zahájení a ukončení hovoru, klávesu pro vstup do nabídky, korekční klávesu s „céčkem“ a klávesu pro rychlé spuštění navigační aplikace. Ovladatelnost těchto kláves je dobrá, jen by tlačítka při stisku nemusela tak hlasitě cvakat.

Nokia_6110_26.jpg Nokia_6110_27.jpg Nokia_6110_30.jpg
Funkční části klávesnice chybí tradiční tlačítko s tužtičkou • klávesy jsou pohodlné i dostatečně rozměrné

Numerické klávesy, které výrobce umístil na spodní část telefonu do jednom bloku bez mezer, jsou o poznání tišší. Pro lepší hmatovou orientaci Nokia mezi jednotlivé řady umístila tenké černé proužky. Tlačítka mají kolem sebe dostatek místa, takže mohla být ještě o něco větší. I tak si ale na klávesnici snadno zvyknete. Nepotěší jen chybějící mezera mezi hranou horní řady kláves a vysouvací částí telefonu. První řada numerických kláves je tak hůře dostupná.

Nokia_6110_28.jpg Nokia_6110_29.jpg Nokia_6110_34.jpg
Numerická část klávesnice • horní řada kláves je příliš nalepena na spodní hranu výsuvného dílu

Popisky kláves jsou podsvětleny bílým světlem, které je dostatečně výrazné. Kvůli úspoře energie baterie jej v případně dostatku světla vypne světločivné čidlo nad displejem. Nabídce lze nastavit, aby se klávesnice po zasunutí telefonu uzamkla automaticky, po potvrzení nebo zůstala odemčená.

Nokia_6110_49.jpg Nokia_6110_50.jpg
Podsvětlení bílým světlem je kvalitní a rovnoměrné • za dne jej světločivné čidlo vypne

Displej skvěle čitelný i na slunci

Jak již bylo zmíněno v testu navigačních funkcí, displej telefonu je podstatně menší než u autonavigací. Na mobilní telefon má ale má velmi dobré parametry. Jeho rozměry činí 33 × 45 mm a na této ploše disponuje rozlišením 240 × 320 bodů. Počet zobrazitelných barev přesahuje 16 milionů, což se u dnešních telefonů pomalu stává standardem.

Nokia_6110_25.jpg
Výrazná kamera pro videohovory a mřížka reproduktoru nad displejem

Pro navigaci musí být displej dobře čitelný za všech okolností. K tomu přispívá jeho reflexní pozadí, které zajistí skvělou čitelnost i na přímém slunci. Intenzitu i délku podsvícení displeje lze regulovat v nabídce. Na nejvyšší úroveň je jeho jas opravdu vysoký. Ve chvílích nečinnosti lze displej zaměstnat animovaným spořičem, který se později přepne na informační řádek s aktuálním časem a datem i případnými ikonkami zmeškaných událostí. Po určitém čase se ale displej vypne zcela a pro kontrolu zmeškaných událostí je nutné telefon oživit.

Nokia_6110_51.jpg
Displej je kvalitní s jemným zobrazením

Za zmínku ještě stojí designové prvky v okolí displeje. Přesně ve středu každé jeho strany je stříbrná plocha oživena malým „zářezem“. Nad displejem pak najdete výraznou kameru pro videohovory a pěkně ztvárněnou mřížku reproduktoru.

Symbian tak, jak jej všichni známe

Nokii 6110 Navigator pohání operační systém Symbian verze 9.2 s grafickou nástavbou S60 3rd Edition. Navíc jeho vlastnosti vylepšuje balíček Feature Pack 1. Tedy nic nového pod sluncem. Z tohoto důvodu si dovolím některé části testu okopírovat z předchozích testů na ostatní symbianové telefony.

Nokia_6110_screen_01.jpg Nokia_6110_screen_06.jpg Nokia_6110_screen_07.jpg Nokia_6110_screen_08.jpg
Pohotovostní displej s aktivním pohotovostním režimem a různými tapetami

Pohotovostní displej nabízí aktivní pohotovostní režim. Ten mi ale oproti pohotovostnímu režimu nových telefonů Nokia S40 3rd Edition přijde příliš jednoduchý. Jeho jednotlivé části nelze nijak přeskládat. Nahoře tak máte pruh ikonek pro rychlý přístup k vybraným funkcím. Dole se vypisují aktuální události z kalendáře a úkoly. Najdete zde také jméno přehrávané skladby a název naladěné stanice FM rádia. Textovou poznámku přidat nelze.

Nokia_6110_screen_02.jpg Nokia_6110_screen_03.jpg Nokia_6110_screen_04.jpg Nokia_6110_screen_05.jpg
Tyto motivy jsou v telefonu předinstalovány z výroby

Klávesové zkratky lze nastavit na obě kontextové klávesy a uživatelskou klávesu na levém boku telefonu. V případě vypnutého pohotovostního režimu můžete využít i všechny směry a potvrzovací střed navigačního tlačítka. Se všemi funkcemi vás seznámí textová nápověda nebo animovaný tutorial.

Nokia_6110_screen_09.jpg Nokia_6110_screen_10.jpg Nokia_6110_screen_11.jpg Nokia_6110_screen_12.jpg Nokia_6110_screen_29.jpg
Čtyři způsoby zobrazení hlavní nabídky • Nokia 6110 Navigator má Feature Pack 1

Hlavní nabídka je v základním provedení zobrazena jako matice ikon. Dále je na výběr zobrazení v podobě klasického seznamu, netradiční podkovy nebo véčka. Poslední dvě možnosti jsou animované a velmi efektní. Pro praktické používání se ale příliš nehodí. Samozřejmostí je možnost přeskládání ikon i jejich přesun do jiné složky nabídky.

Nokia_6110_screen_17.jpg Nokia_6110_screen_18.jpg Nokia_6110_screen_20.jpg Nokia_6110_screen_21.jpg Nokia_6110_screen_19.jpg
Začátečníkům pomůže tutorial a nápověda • aplikace běžící na pozadí

Nová Nokia je asi nejrychlejší smartphone se Symbianem S60. Všechny operace provede takřka okamžitě. Čekat budete jen výjimečně. Rychlost telefonu se samozřejmě odvíjí od počtu spuštěných aplikací na pozadí. Jejich seznam se zobrazí po podržení tlačítka pro vstup do hlavní nabídky. Drtivá většina aplikací se po stisku tlačítka s červeným sluchátkem zavře, neplatí to ale třeba u rádia a hudebního přehrávače. Zde dojde jen k jejich minimalizaci. Nové aplikace do telefonu nainstalujete z počítače přes obslužný program Nokia PC Suite nebo je stáhnete přes datové přenosy přímo do telefonu. K tomu můžete využít položku Stáhnout, která zobrazí aktuální nabídku aplikací na webu Nokie. Pro systémové záležitosti přijde vhod Správce aplikací i Správce souborů.

Nokia_6110_screen_14.jpg Nokia_6110_screen_13.jpg Nokia_6110_screen_15.jpg Nokia_6110_screen_30.jpg Nokia_6110_screen_31.jpg
Písmo v nabídce může mít tři velikosti • správce souborů a správce aplikací

Témata článku: Nokia, , , Nokia 6110 Navigator, Vrzající kryt, Dozvuk, Plný potenciál, První řada, Kovový prvek, Test, Český text, Uživatelské tlačítko, Panoramatický mód, Spodní polovina