Nokia 6111: když pánové závidí dámám (test)

Vyzkoušeli jsme první stylovou vysouvací Nokii prodávanou u nás. Je subtilní, má megapixelový fotoaparát a přehrávač MP3 i vestavěné rádio. Proč ale chybí paměťové karty? Nokia říká, že je to ženský telefon. Umí poplést i duši muže?

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 • mobile phone in English catalogue  

 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6111 na oficiálních fotografiích

Klíčové vlastnosti

  • vysouvací konstrukce s kompaktními rozměry
  • megapixelový fotoaparát
  • GPRS a EDGE ve třídách 10
  • Bluetooth a infraport
  • aktivní pohotovostní displej
  • přehrávač MP3
  • stereofonní rádio

Hlavní nedostatky

  • chybí slot pro paměťové karty
  • jen průměrný displej
  • povrch se rychle ušpiní
  • umístění a přesah objektivu fotoaparátu
  • nekvalitní zvukový projev hlasitého reproduktoru


I když v nabídce Nokie najdeme více telefonů vysouvací konstrukce, model 6111 je vůbec první stylový tohoto typu, který se u nás prodává. Značka sama jej prezentuje jako šikovný malý mobil pro dámské ruce a kabelky. Čistě ženská záležitost to ovšem není, 6111 je velmi přitažlivá i pro muže; výbava je solidní, nechybí EDGE, má Bluetooth, aktivní pohotovostní displej v klasickém telefonu je zatím věcí řídkou.

Při pohledu na Nokii 6111 mi okamžitě přichází na mysl cizí chystaná produkce, třeba Siemens CF110 nebo Siemens SL75. Celou „smečkou vysouváků“ neodmyslitelně prochází i legenda s názvem Samsung D500/E a jeho nástupce D600E. Všude v podstatě ty stejné vnější prvky, ten podobný uživatelský vjem.

Samsung D500E Samsung D600E Nokia 6101

Nokia nepatrně ustoupila ze své odvážné kreativity. Tu si sice mohli designoví nadšenci pochvalovat, ale co je to platné, když firma neprodává podle plánů. Nokia se tak spálila u svých véčkových telefonů, snad i proto pak přišla „asijská“ 6101. U vysouváků nechce nechat už nic náhodě a jde rovnou konzervativní cestou.

Jen se schovej

V dlani je Nokia 6111 jako doma. Vždyť se svými 84 × 47 × 23 milimetry a 92 gramy hmotnosti se jej v útrobách diplomatky chvíli nahledáte. Barevné provedení je dvojí – stříbrný základ zůstává a mění se vnitřní vykládání v barvě černé nebo bílé. Nokia tím předchází případným rozpakům mužských duší v podobě „Ten telefon mi funkčně vyhovuje, ale když on je bílý...“

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Živé obrázky Nokie 6111

Právě „mužskou“ variantu mám v ruce. Hned na tomto místě budu žehrat na černé plastové plochy, které možná vypadají dobře na propagačním snímcích, ale v praxi brnkají na nervy. Stačí den užívání a telefon jako by spadnul do másla. Přirozená mastnota rukou se na kabátě 6111 podepisuje více, než by bylo přijatelné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon v ruce

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti s platební kartou

Protože velikost telefonu téměř opisuje půdorys platební karty, jsou všechny ovládací prvky snadno dostupné. Nahoře je hlavní vypínač, který jsem si nejprve spletl s pojistkou krytu, výměnné kryty však Nokia 6111 nemá. Tlačítko mohlo být zapuštěno méně, jeho odezva navíc není jasná a telefon jsem často zapínal natřikrát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6111 ze všech stran

Hned nad ním je pevná plastová krytka konektoru Pop-Port a nová užší zdířka nabíječky. Našel jsem tu i červenou destičku, která po stisknutí uvolní zadní kryt. Po jeho sejmutí se objeví 700 mAh akumulátor slibující 192 hodin pohotovosti a stejnou hodnotu délky jednoho hovoru, samozřejmě v minutách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po sejmutí krytu se objeví baterie

Karta za dveřmi a teleskop

Kartu SIM jsem pod ní vložit nemohl. Pro ni je přichystáno místo za displejem. Na zadní stěně horního výsuvného dílu jsou velká dvířka a za nimi lůžko telefonní karty s tenkou pomocnou šachtou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvířka a šachta pro kartu SIM

Na zádech, hned vedle lesklého „Nokia Megapixel“, trčí nepříjemně ven ozdobná obruba objektivu fotoaparátu. Vypadá hezky, ale na všechny její krásy zapomenete, až se vám bude telefon na stole neustále viklat a zaujme podivně křivou pózu. Ocenil bych i krytku, abych nemusel sklíčko objektivu čistit – při držení levou rukou sahá bříško ukazováčku přesně na optiku a pravá ruka se kontaktu se sklíčkem také nevyvaruje. Nechybí miniaturní zrcátko pro autoportréty a dioda blesku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Optika fotoaparátu • zrcátko pro autoportréty • blesk • "díky" fotoaparátu neleži telefon rovně

Na levém boku je neprůhledná krytka infraportu a hlasitý reproduktor. Vpravo pak dvě malá, avšak dobře dostupná tlačítka ovládání hlasitosti a velmi nepovedená spoušť fotoaparátu, kterou si vezmu na pranýř v části věnované megapixelovým snímkům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Infraport • mřížka hlasitého reproduktoru • ovládání hlasitosti


Ve druhé kapitole se zaměříme na displej, klávesnici a ovládání telefonu. Nahlédneme do nabídky a zhodnotíme funkce pro telefonování

Témata článku: Nokia, , Nokia 6101, Nokia 6111, Samsung D500, Samsung D500E, Samsung D600E, Siemens CF110, Siemens SL75, Česká diakritika, Pravá ruka, Test, Dáma, Pop design, Pan, Pán, Tmavá tapeta, Klasické nastavení, Barevné téma