Nokia 6151: chudší sestra 6233 (test)

Nokia 6151 je v současné době nejlevnější telefon v nabídce finského výrobce s podporou sítí třetí generace. Má poměrně elegantní konzervativní vzhled podobný modelu 6233 a disponuje slušnou funkční výbavou. Je to tak další telefon od Nokie určený především pro práci.

Telefonování: větší seznam než u Nokie 6233

Telefonní seznam v telefonu má kapacitu pro tisíc jmen a jeho možnosti nastavení jsou široké. Je tak paradoxně větší než u vyššího modelu 6233. Ke každému kontaktu můžete uložit mnoho údajů. Jen namátkou to je například pět telefonních čísel, e-mailovou, webovou a poštovní adresu, narozeniny, firmu, pracovní zařazení a přezdívku. Jméno je rozděleno na křestní jméno a příjmení. Díky tomu odpadnou problémy při synchronizaci telefonu s Outlookem. Kontakty lze odlišit rozdílnými vyzváněcími melodiemi a ke každému přidat obrázek nebo videoklip, který se zobrazí, pokud vám dotyčný zavolá. Zvuk ve sluchátku je kvalitní. K dispozici je i hlasité handsfree a záznamník hovorů.

  
Tři možnosti zobrazení telefonního seznamu • nastavení telefonního seznamu

I když Nokia 6151 podporuje sítě třetí generace, videohovor s ní neuskutečníte. Chybí jí totiž přední kamera a využít nejde ani zadní fotoaparát. Podpora UMTS tak slouží jen pro rychlé datové připojení. Pro běžné hlasové volání pak slouží podpora sítí GSM o frekvencích 900, 1800 a 1900 MHz.

  
Editace kontaktu a jeho detail • skupiny volajících

V telefonním seznamu můžete nalézt jen kontakty uložené v telefonu, na SIM kartě nebo obojí společně. Vyhledávání mezi nimi probíhá postupným psaním. Telefonní seznam může být zobrazen jako obyčejný seznam jmen, seznam jmen i s číslem nebo jmen s přiřazeným obrázkem. Možnost zvětšení písma jistě přijde vhod osobám s horším zrakem. Aby toho nebylo málo, kontakty se dají roztřídit do skupin, podle nichž můžete filtrovat hovory. Zmínku si zaslouží i propracované hlasové vytáčení bez nutnosti namlouvání hlasových poznámek. Telefon automaticky rozezná o jaké jméno se jedná a elektronicky hlas vám jej pro jistotu znovu zopakuje. Hlasem ale můžete například i přepínat vyzváněcí hovory, zapnout rádio nebo spustit wapový prohlížeč. Rozpoznávání hlasu není vždy zcela stoprocentní, ale i tak se jedná o poměrně zajímavou funkci, která může ušetřit čas.


Výpis vyzváněcích profilů • dočasný profil • nastavení profilu • vytáčení čísla

Vyzváněcí profily nabízejí široké možnosti personalizace telefonu. V telefonu je jich celkem sedm, přitom každý umožňuje nastavit vyzváněcí melodii, zvuky Push-to-talk, vibrace, tón zprávy i kláves. Díky nim můžete i filtrovat hovory. Každý profil lze aktivovat i dočasně s nastavením doby, kdy má vypršet. Jeden z profilů má název Letadlo a po jeho aktivaci se zcela odpojí vysílací část telefonu. Všechny další funkce ale zůstanou v provozu. Totéž se stane, pokud telefon zapnete bez vložené SIM karty. Telefon zvládne vyzvánět čtyřiašedesátihlasou polyfonií nebo jakýmkoliv souborem ve formátu MP3, AAC, WMA a AMR.

Zprávy: kam se poděl e-mail?

V oblasti zpráv zcela nepochopitelně chybí e-mailový prohlížeč. Vzhledem k pracovnímu zaměření telefonu a podporu rychlých dat to považuji za obrovskou nevýhodu tohoto telefonu. Nokia 6151 tak umí kromě textových a multimediálních zpráv odesílat jen zvukové zprávy (přes MMS) a bleskové zprávy, které se příjemci přímo objeví na displeji. Před začátkem psaní si zvolíte, který typ zprávy chcete vytvářet. Editor textovek nabízí ihned po aktivaci políčko pro číslo příjemce. Číslo sem můžete vložit prostým napsáním, výběrem z telefonního seznamu, skupin volajících nebo ze seznamu posledních příjemců, což je velmi praktické a ušetří vám to čas. Poté se stačí jedním stiskem přepnout do pole pro vkládání textu a můžete začít psát. Pomáhat vám bude slovník T9, který má kvalitní slovní zásobu. Píše s diakritikou, kterou ale před odesláním ořeže. O plnou délku zprávy tak nepřijdete.


Volba typu zprávy • tvorba SMS velkým a malým písmem • výpis přijatých zpráv

Při psaní se hlavička s příjemcem automaticky odsunuje nahoru, při nejmenším zvoleném písmu tak máte k dispozici osm řádků. Pro čtení ještě o dva více. To je pro displej s takto malým rozlišením úctyhodný výkon. Maximální délka jedné zprávy je tisíc znaků. O počtu napsaných znaků i částí, do kterých bude zpráva rozdělena, jste neustále informováni. Paměť pro zprávy všeho druhu je sdílená, což je velmi praktické.


Čtení SMS malým a velkým písmem • tvorba MMS • nabídka Push to talk

Přes multimediální zprávy lze odesílat text, obrázek, zvuk i video. Megapixelová fotografie je automaticky zmenšena na rozlišení 640 × 480 bodů. V editoru ihned vidíte, jak bude následná ememeska vypadat. Není třeba používat náhledu jako u starších Nokií. Maximální velikost jedné MMS je 300 kB. Podpora technologie Push to talk je u Nokie samozřejmostí.

Organizace času: nic se nezměnilo

Organizační funkce jsou jako vždy na vysoké úrovni a těžko jim něco vytknout. Základem je kalendář, který nabízí měsíční, týdenní a denní pohled. Nastavit lze i den, kterým bude týden začínat. Vkládat můžete pět typů událostí: jednání, volání, narozeniny, poznámku a upomínku. Každý typ má pak svoje specifické položky. Až již se jedná o dobu zahájení a ukončení, způsob výstrahy s možností libovolného předstihu nebo denní, týdenní, dvoutýdenní, měsíční a roční opakování. Neděle jsou v měsíčním náhledu zvýrazněny červenou barvou, dny s poznačenou událostí pak tučným písmem.

   
Nabídka organizačních funkcí • měsíční, týdenní a denní pohled na kalendář

Úkolovník umožňuje poznamenávat úkoly s třemi prioritami důležitosti. Je možné jim nastavit i upozornění a po splnění je odškrtnout. Snadno je také přesunete do kalendáře. Poznamenat si můžete i textovou poznámku o maximální délce tři tisíce znaků. Budík je opakovaný s možností nastavení dnů týdnu, ve kterých se má ozvat, a umí budit i při vypnutém telefonu. Probouzet se můžete i pomocí vaší oblíbené rozhlasové stanice.

  
Vkládání události • budík s nastavením dnů buzení • úkolovník

Z ostatních organizačních funkcí v telefonu ještě najdete diktafon, jehož maximální délka záznamu je šedesát minut, stopky, odpočet času, aplikaci pro světový čas a kalkulačku. Ta je sice velmi propracovaná a nabízí i složitější matematické funkce, jako je sinus a kosinus nebo převod měn, priorita matematických operací jí ale nic neříká. V nabídce ještě najdete aplikaci Sensor pro textovou komunikaci přes Bluetooth.


Textová poznámka • propracovaná kalkulačka • stopky s mezičasy • aplikace pro světový čas


Ve čtvrté kapitole: zábava, data, zhodnocení

Témata článku: Nokia, , Nokia 6151, Nokia 6233, Sony Ericsson K610i, Test, Sestra, Nejmenší velikost, Velký konkurent, Plnohodnotná podpora, Čtyřnásobný zoom, Úctyhodný výkon, Malé tlačítko, Třetí pokračování