Nokia 6170: kovové véčko nové generace (test)

Druhé véčko značky Nokia opět vypadá jinak než je v mobilním kraji zvykem. Má elegantní kovové kryty a podle prvních reakcí se opravdu povedlo. Nokia po letech konečně vyrobila velký displej a nebrání se ani novým technologiím – model 6170 nabízí push to talk.

Fotomobil

Na megapixelový fotoaparát v běžném mobilním telefonu u Nokie ještě musíme počkat. Rozlišení u testovaného modelu je stále jen 640 × 480 bodů. Přesto však přináší jednu novinku: čtyřnásobný digitální zoom, který dřív Nokiím chyběl.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Digitální zoom v praxi: nic moc 

Při focení si můžete vybrat ze dvou rozlišení (menší je určeno pro obrázky do adresáře) a zvolit jeden ze tří stupňů kvality. K dispozici je noční režim, samospoušť, stále však chybí důležitá možnost kompenzace expozice. Jako hledáček lze použít i vnější malý displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Noční ulice se standardním a nočním režimem

Kvalita snímků je průměrná, odpovídá ostatním fotomobilům. Obrázky jsou u krajů rozostřené, kvůli krycímu sklíčku objektivu se někdy objeví nežádoucí světelný efekt.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie

Telefon dovolí natáčet i videa. Rozlišení je ale stále velmi malé, jen 128 × 96, délka videa závisí na volné paměti. Užitečné je, že nahrávání lze přerušit a potom na něj navázat – do jednoho souboru formátu 3GP tak dostanete více záběrů.

Stáhněte si ukázkové video

Obrázky, videa a další multimediální soubory se ukládají do Galerie. Můžete si zde vybrat ze tří pohledů na položky, snímek lze při prohlížení zvětšit, obrázky se mohou automaticky promítat za sebou v prezentaci. Chybí mi ale možnost zobrazení na celý displej bez pruhů kolem. Fotografie můžete i částečně upravovat – přidat do nich text, klipart, rámeček nebo je ořezat.


Tři typy pohledů na Galerii

S pamětí je to trochu zvláštní. Samotný telefon ukazuje hodnotu kolem 2,2 MB, tomu se mi ale nechce věřit, protože Nokia ve svých posledních telefonech pamětí už tolik nešetří. Paměť je ale navíc parametr, který se už nemění a asi bych ji neomlouval tím, že nemáme finální vzorek. Na internetu se ale objevily informace o jedenácti megabajtech ... Opravdu nevím.

 Tento údaj ještě neberme úplně vážně

Perfektní funkce pro telefonování

S funkcemi je to u Nokie 6170 stejné jako u ostatních telefonů řady Series 40. Ačkoli se díky většímu displeji změnilo grafické prostředí, další vlastnosti jsou až na pár detailů stejné. Nebudu je proto znovu rozebírat do posledního detailu.

Zvuk při telefonování je průměrný, telefony Nokia při hodnocení tohoto parametru nesahají na špičku. Mohu však pochválit hlasitost sluchátka i vestavěného handsfree. Hovor je možné nahrávat, nestačí pro to ale stisknout tlačítko, příslušnou volbu je nutné vybrat v kontextové nabídce.

 
Zadávání čísla • vytáčení • příchozí hovor

U véček je vždy aktuální otázka, co s hovorem v zavřeném stavu. Stisknutím bočních tlačítek lze u Nokie vypnout vyzvánění, otevřením telefonu a rychlým stisknutím červeného tlačítka hovor odmítnete. Po malé chvilce už volajícího uslyšíte ve sluchátku.

Do adresáře v telefonu se vejde pět set jmen. Ke každému je možné přidat až pět čísel (vybírat lze z pěti typů) a k tomu další textové údaje: adresu push to talk, e-mail, webovou stránku, poštovní adresu, přezdívku pro chat (WV) a textovou poznámku. Jméno lze zařadit do skupiny a jedině tímto způsobem mu přiřadíte odlišnou vyzváněcí melodii. K osobě můžete přidat i obrázek, který se při příchozím hovoru objeví na malém i velkém displeji. Nokia už tradičně podporuje funkci Moje účast, kterou lze zjistit, jestli má protější strana čas na hovor – bez podpory operátorů ji ale nelze využít.


Typy čísel, které lze uložit • nabídka textových položek

Do adresáře se dostanete stisknutím šipky dolů, vyhledávání probíhá velmi rychle postupným psaním znaků. Stisknutím tlačítka se zeleným sluchátkem se rovnou začne vytáčet číslo nastavené jako standardní, potvrzením středním tlačítkem se ukážou detaily.



Čtyři různé pohledy na telefonní seznam • detail vybraného jména

Čtyřicetihlasé zvonění má Nokiích – alespoň v běžný telefonech – premiéru. A je třeba přiznat, že zvýšení kvality je znát na první poslech. Melodie jsou tomu navíc neoposlouchané a starší známé šlágry Nokia nechala přepsat, aby využili potenciál vyšší polyfonie. Kromě vyzvánění v souborech MID lze používat i zvuky AAC.

Nabídka vyzváněcích profilů

Nokia 6170 je po 5140 další telefon, který podporuje službu push to talk. Vyžaduje však podporu operátorů, která u nás zatím chybí.

Menu push to talk

Zprávy: kompletní nabídka

Testuji telefon v anglické verzi, není ale žádný důvod domnívat se, že Nokia do něj nezařadí český slovník T9. Ten potom pomůže při psaní textovek, multimediálních zpráv, e-mailů nebo u rychlého psaní zpráv (IM).

Editory textových a multimediálních zpráv jsou stejné jako dřív. U SMS si můžete ve dvou stupních nastavit velikost písma, napsané znaky se odpočítávají a na displeji rovnou vidíte, na kolik částí se dlouhá zpráva rozdělí. Editor MMS vkládá do textu obrázky jen jako odkazy a výsledek si můžete prohlédnout až v náhledu. Podporuje přidávání více stránek, datový limit na jednu MMS je 100 kB.


Textová zpráva psaná malým a větším písmem


Editor multimediálních zpráv • obrázky ukáže až náhled


Další kapitolu začnu e-mailovým prohlížečem, budu pokračovat organizací času, zábavou a mobilními datovými přenosy. Zůstane zde místo i pro závěrečné zhodnocení telefonu a hlavní plusy a minusy

Témata článku: Nokia, , , Motorola Razr, Motorola Razr V3, Nokia 6170, Nokia 7200, Nokia 7270, Siemens SL65, Dlouhá zpráva, Gen, Hezký telefon, Zářijová novinka, Nov, Kovo, Tradiční rozložení, Rychlý stisk, Čistý vzhled, Generace, Oblíbená značka, Samostatná nabídka, Nastavení grafiky, Nastupující trend, Test,