Nokia 6230i: znovu nejlepší (velký test)

Pod malým „i“, které se přidává k označení starších modelů, se obvykle skrývají stejně malé inovace. Ani u Nokie 6230i nejsou nijak zásadní. Stačily ale na to, abychom mohli připravit první recenzi nejlepšího současného mobilního telefonu.

Vestavěný radiopřijímač přináší oproti ostatním Nokiím podporu funkce Visual Radio (více zde). Ostatní funkce jsou stejné jako u modelu 6230. Rádio funguje pouze s připojenými sluchátky, která nahrazují anténu, rozhlasové stanice lze ale stejně jako přehrávání skladeb ve formátu MP3 poslouchat i přes hlasitý reproduktor. Rádio je stereofonní, dvacet vybraných frekvencí z rozsahu 87,50 až 108,00 MHz je možné uložit do paměti. Jak rádio, tak přehrávač MP3 lze spustit na pozadí a při poslechu běžně pracovat s telefonem.


Prostředí radiopřijímače • kontextová nabídka • ukládání stanice • hlavní displej při poslechu rádia

Nokia vylepšila diktafon, který nyní dokáže bez přerušení nahrát až hodinový záznam. Přehrávač hudby, rádio a záznamník zvuku mají nové grafické prostředí. Symboly popisků však vůbec nesedí na tlačítkách a téměř bych řekl, že je to nějaká betaverze. K testu ale přitom máme finální telefon.

Internet: Bluetooth funguje

Nokia 6230i podporuje GPRS třídy 10, EDGE třídy 10 a HSCSD. Na displeji se bohužel stále neukazuje přítomnost EDGE v síti a nevíte tak, jestli se připojujete rychle nebo pomalu. Máme ale zprávy, že vývoj Nokie už má požadavek tuto vlastnost opravit.

Přímo v telefonu lze mobilní datové přenosy využít s e-mailovým a wapovým prohlížečem, pro streamování videa a pro Push to talk. I když je nastavení datových profilů trochu komplikovanější než dřív, všechno fungovalo napoprvé. S vestavěným prohlížečem se dostanete na běžné webové stránky a když mají textovou podobu, jako např. MobilMania (text.mobilmania.cz), dají se číst i na malém displeji.

S počítačem se telefon dá propojit USB kabelem, infračerveně nebo přes Bluetooth. Bluetooth v Nokii 6230i podporuje všechny důležité profily, včetně obou dvou pro práci s bezdrátovými sluchátky: Headset i Handsfree. Podrobnější specifikaci Bluetooth v 6230i najdete na této stránce.

Na rozdíl od staršího modelu jsem se nesetkal s žádnými problémy při práci se softwarovým balíkem PC Suite. Zatímco dříve jsem se musel připojovat přes infraport, tentokrát se na první pokus chytil i Bluetooth. Hned jsem zkusil synchronizaci s Outlookem, abych zjistil, že problém s řazením jmen a příjmení stále setrvává.

S žádnými potížemi jsem se nesetkal ani při připojení počítače k internetu prostřednictvím GPRS/EDGE. Automaticky se nainstaloval Bluetooth modem, do nastavení jsem vložil inicializační řetězec, zadal telefonní číslo a bylo hotovo. Byl jsem připojený asi půl hodiny, během které jsem naplno stahoval – a žádné problémy.

Během aktivního přenosu se na Nokii 6230i nedalo dovolat, pokud se ale zrovna nestahuje, je telefon normálně přístupný. Za současného stahování jsem se navíc přes Bluetooth spojil s PC Suite a poslal z počítače na jiný mobil textovku. S telefonem se dá normálně pracovat, akorát nemačkejte červené tlačítko, jinak se odpojí.

Balík PC Suite si můžete stáhnout na internetu, nebo použít verzi na dodávaném cédéčku. Nic nového se neurodilo, takže s popisem funkcí se mohu odkázat na tento článek.

Pro zábavu

V Nokii 6230i jsou tři vcelku kvalitní hry. Street Race jsou automobilové závody, Golf Tour až překvapivě hratelný golf (jiný než dřív), Backgammon česky překládáme jako Vrhcáby a prostřednictvím SMS se dají hrát i mezi dvěma vzdálenými telefony.


Autíčka • Vrhcáby

 
Golf

Ve sbírce javových aplikací je potom převodník jednotek, světový čas a překladový slovník. Podporuje pět jazyků, ale čeština mezi nimi chybí.


Nabídka standardních javových aplikací

Do počtu zbývá uvést jednoduchou kalkulačku, stopky a odpočítávání času.

 
Kalkulačka • kontextová nabídka • stopky

Opět nejlepší mobil

To, co Nokii v novém modelu 6230i chválíme, mohla bez problémů udělat už loni. Jde hlavně o větší a jemnější displej, o e-mail s přílohami, možnost připojení paměťové karty jako dalšího disku. Jsou to vlastnosti, které se staršímu modelu hodně vyčítaly.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nokia 6230i v každém případě patří ke špičce mezi současnými mobilními telefony. Vždyť co jí chybí? Velkou výtku máme akorát ke slovníku T9, který Nokia tentokrát opravdu pokazila, a stále musíme opakovat připomínky k řazení adresáře po synchronizaci. To je ale v podstatě všechno, zbytek jsou spíš mušky.

Nokia 6230i naopak nabídne propracované funkce pro telefonování a práci se zprávami, je výborná pro datovou komunikaci a patří mezi nejlepší mobily pro práci s hudbou a multimédii.

Klepněte pro větší obrázek

Nejbližším konkurentem 6230i bude chystaný Sony Ericsson K750i, který se začne prodávat asi do dvou měsíců po Nokii. Srovnávat můžeme také s modely S700 a K700 a potom samozřejmě také s chytrými telefony, které bodují zase trochu jiným způsobem.

Podrobné parametry Nokie 6230i najdete v katalogu mobilů


Plusy a minusy

+ výborná nabídka funkcí
+ kvalitní displej
+ paměťová karta se zobrazí jako další disk

– nekvalitní slovník T9
– řazení adresáře při synchronizaci
– paměťová karta je pod baterií


V poslední kapitole
najdete fotogalerii. Je v ní také řada obrázků, které jsme v recenzi vůbec nepoužili

Témata článku: Nokia, , Motorola V600, Nokia 6230, Nokia 6230i, Sagem myX-8, Siemens S65, Sony Ericsson K700i, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson S700i, Poštovní adresa, Speciální ovladač, Podporovaná kapacita, Velký, Test, Starý problém, Zvýrazňovač, Vestavěný radiopřijímač, Celá hodina, Nejbližší konkurent, Tmavá varianta, Velký test, Drobné písmo, Bluetooth modem