Nokia 6234: nejlepší poměr cena/výkon současnosti (velký test)

Měl tu být nástupce oblíbeného modelu 6230i, jenže má zpoždění. Už teď si ale můžete u Vodafonu za zajímavou cenu koupit jeho funkčně identické dvojče pojmenované číslem 6234. Má blízko ke smartphonům a v současnosti nekoupíte lepší mobil při sledování ceny a výkonu. 2× video

Na dotek smartphonům

 

Nokia 6234 stojí na platformě poslední, třetí generace Series 40. S tím se snoubí nová grafika prostředí, se kterou už jsme se setkali třeba v modelech 6111 nebo 6280. Poslední generace je na poměry klasických telefonů na krok blízko chování smartphonů. Tak třeba: Nokii 6234 je možné zapnout i bez karty SIM v útrobách telefonu a dostanete se ke všem funkcím, které nevyžadují práci v telefonní síti. Je tu i aktivní pohotovostní režim, některé aplikace je možné nechat pracovat na pozadí.

Pohyb v prostředí Nokie 6234 je rychlý, vždy uspokojivý a na vykonání povelů netřeba čekat. Zrovna tak jde o prostředí stabilní, zkušenosti z testování 6280 se potvrdily i tady a 6234 ani jednou nezačala stávkovat.

Aktivní pohotovostní režim je skvělý! Osobně jej v případě telefonů s operačním systémem i tady považuji za nedocenitelného pomocníka při organizování času. Funkce jako zobrazování názvů hrajících skladeb nebo rádií jen potěší. V horní liště jsou ikonky aplikací pro rychlé spuštění, úplně poslední políčko patří poznámkám.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aktivní pohotovostní režim

Celý aktivní pohotovostní režim je možné modifikovat, ale jeho nastavení je zanořeno hluboko v nabídce. To je ostatně jeden z největších problémů ovládání 6234; chápu, že takové množství funkcí, kterými tento telefon disponuje, není snadné uspořádat do rozumného schématu, musím to ale považovat za minus a myslím, že mnoho uživatelů nebude po dlouhý čas používání 6234 vědět, že „i támhleta“ funkce může pracovat jinak.

Levá kontextová klávesa slouží k vyvolání funkce „Jdi na“. Směry navigační klávesy jsou nastavitelné maximálně tři, směr nahoru či dolů nebo oba musí zůstat volné pro přístup do částí aktivního pohotovostního displeje. Ledaže aktivní režim vypnete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Funkce "Jdi na" a možnosti jejího nastavení

V tom případě je možné nechat si místo prázdné tapety zobrazit na displeji i ikonky jednotlivých směrů hlavní klávesy. Pravá kontextová klávesa zůstane napevno přiřazena odkazu na portál live! Vodafonu a nic s tím neprovedete. Je na každém, jestli se pustí do přeflashování firmwaru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možné vzhledy hlavního displeje

Nekonečný svět personalizace

 

Hlavní nabídka může být uspořádaná čtyřmi způsoby: jako seznam, tabulka, tabulka s popisky nebo jako horizontální záložky. Nejpřehlednější je asi tabulka bez popisků, kdy se na jediný displej vejde až 12 ikon. Všechny je můžete přeskládat podle libosti, pohybovaná ikonka se zvýrazní zeleně a už pro ni stačí jen vybrat nové místo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení vzhledu hlavní nabídky a ukázka všech čtyř možností

V Nokii ví, že personalizace je důležitá jednak pro pohodlné ovládání každého jednoho unikátního uživatele, ale že je i velmi oblíbená pro vlastní výraz mobilu a částečné vyjádření osobnosti majitele. Obě touhy uspokojí 6234 dokonale, nastavovat se dá vše podstatné, racionálně myslitelné. Třeba v Galerii si můžete vybrat, jestli se budou ukazovat rovnou náhledy obrázků, plné názvy souborů pod sebou, nebo názvy a informace o datu pořízení obrázku a jeho velikost. Podobných nastavení najdete v modelu 6234 nespočet.

Klepněte pro větší obrázek
Přesouvání ikon hlavní nabídky

Nokia 6234 podporuje grafická témata, která kromě tapety na hlavním displeji mění i grafiku dalších stránek. Aby bylo písmo čitelné i na tmavších obrázcích, dá se u něj v nabídce změnit barva. Vadí mi ale použitý styl vykreslování písma v aktivním pohotovostním režimu. Orámování jednotlivých písmenek zůstane vždy bílé a nevypadá vůbec pěkně, spíš naopak. Přednosti jemného QVGA displeje jsou v tu chvíli ty tam.

Klepněte pro větší obrázek
Změna barvy písma hlavního displeje

 


Článek pokračuje v další kapitole: adresář a volání

Témata článku: Nokia, , Nokia 6230, Nokia 6233, Nokia 6234, Nokia 6280, Samsung Serene, Test, Výkon, Velký, Nové místo, Poměr, Spuštěný portál, Nejlepší poměr, Poměr cena/výkon, Současnost, Nová grafika, Moucha, Plastová imitace, Šedý průměr, Nesprávný údaj, Vyfocený snímek, Klasický režim, Jediný displej, Nová textovka