Nokia 6234: nejlepší poměr cena/výkon současnosti (velký test)

Měl tu být nástupce oblíbeného modelu 6230i, jenže má zpoždění. Už teď si ale můžete u Vodafonu za zajímavou cenu koupit jeho funkčně identické dvojče pojmenované číslem 6234. Má blízko ke smartphonům a v současnosti nekoupíte lepší mobil při sledování ceny a výkonu. 2× video

Tak to má být, „tédevítko“

S Nokií 6234 je možné pracovat s textovkami, multimediálními zprávami a e-maily, v nabídce Nokia zvlášť vyčlenila i zvukovou MMS zprávu a bleskovou SMS, co se rovnou zobrazí na displeji. Funkce „Pohlednice“ není v našich končinách použitelná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zprávy • přijaté • náhled zprávy

I když T9 v Nokii 6234 píše s háčky a čárkami, dokáže je ořezat a nezkrátí zprávu, budete-li to tak chtít. Slovník je inteligentní, s dostatečnou zásobou vlastních slov dávajících smysl. Když začnete psát, je k dispozici jen jediný řádek. To se ale spraví, jak pokračujete, bublina textu se zvětšuje. Editor odpočítává z celkových 1 000 znaků a informuje uživatele o počtu jednotlivých částí zprávy. Může jich být až šest.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tři různé velikosti písma při čtení zpráv

Když jsem o něco výše mluvil o přibližování se smartphonům, i tady si můžete vybrat adresáta zprávy ihned, ve vyčleněném políčku úplně nahoře v editoru. Cením si rovněž možnosti odeslat zprávu jednomu z posledně „obepisovaných“ kontaktů, Nokia mi je hned nabídne. Kromě toho se dají využít i skupiny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti editoru zpráv • nová textovka • možnosti zpráv • výběr adresátů

Doručenky u textových zpráv lze aktivovat buď celkově, nebo individuálně. Doručenka na chvíli problikne na displeji a uloží se. Stav doručení můžete kontrolovat ve vyhrazené složce nabídky zpráv.

Editor MMS je přehledný a přesně ukazuje, co příjemce dostane, nemusíte volit náhled jako u starších Nokií Series 40. Do zpráv lze vložit text, obrázek, zvukový klip, video, vizitku nebo poznámku z kalendáře. Podporovány jsou vícestránkové MMS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vytváření MMS • možnosti vkládání objektů • vytváření pohlednice • nová blesková zpráva

E-mailový prohlížeč je opět javová aplikace. Dobře spolupracuje s adresářem a v něm zadanými adresami, umí pracovat s přílohami. Připojí se k serveru POP3 nebo IMAP4 a stáhne z něj zprávy, zobrazí je, přílohy lze uložit a podporované formáty pak zobrazit. Odesílané přílohy nesmí přesáhnout velikost 300 kB, takže je problém poslat některé fotografie z Nokie 6234 v plném rozlišení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení e-mailu • je to javová aplikace

Organizace času do puntíku

Kalendář je prakticky kompletní, proto na vás budu trochu „hr“ a vypíšu jen stručně jednotlivé možnosti. Měsíční i týdenní zobrazení jsou přehledná, protože v horní části displeje je vidět kalendář samotný a spodní pruh patří výpisu událostí jednotlivých dnů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Měsíční pohled na kalendář • týdenní • možnosti kalendáře

Organizátor nabídne zadání pěti typů událostí: jednání, volat, narozeniny, poznámka a upomínka. U nejpoužívanějšího jednání jsou u Nokie 6234 k dispozici tyto údaje: předmět, místo, datum a čas začátku, datum a čas konce, datum a čas upozornění, typ upozornění, opakování (nikdy, denně, týdně, každé dva týdny, měsíčně, ročně).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Typy záznamů • nová událost • možnosti opakování • náhled události

Seznam úkolů je velmi jednoduchý. Dá se přidat jen předmět, priorita, termín a typ upozornění. Hotové úkoly lze odškrtnout, v seznamu se položky mohou řadit podle abecedy nebo termínů splnění. Úkoly je možné snadno přesunout do kalendáře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Úkolovník

Hodit se mohou textové poznámky, hlavně kvůli tomu, že se synchronizují s počítačem a do telefonu se takhle dají snadno dostat delší texty. Jedna poznámka může mít až tři tisíce znaků.

Klepněte pro větší obrázek
Poznámky

Budík se v Nokii 6234 také povedl, umí hrát libovolným zvukem uloženým v paměti telefonu. Dají se nastavit dny opakování, vrcholem uživatelských úprav je i možnost nastavení prodlevy opětovného buzení pro dospávání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Budík a jeho možnosti

V nabídce je ještě diktafon, který používá všechnu zbylou paměť karty nebo interní telefonu. Nokia používá formát AMR, minuta nahrávky zabere v paměti přibližně 100 kB.

Klepněte pro větší obrázek
Diktafon

Najdeme tu ještě minutku, stopky pro měření času kol nebo mezičasu, v javových aplikací je konvertor jednotek a měn, světový čas a kalkulačka. Ta je velmi propracovaná, jedna z nejbohatších vestavěných (nepočítám přídavné aplikace) mezi mobilními telefony. Pracuje s mocninami a odmocninami, goniometrickými funkcemi, používá funkce ukládání a vyvolávání čísel a zná i číslo pí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dobrá kalkulačka • výběr matematické operace • stopky

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Převodník měn a jednotek • světové časy


Článek pokračuje v další kapitole: multimédia, data, konečný verdikt

Témata článku: Nokia, , Nokia 6230, Nokia 6233, Nokia 6234, Nokia 6280, Samsung Serene, Nová textovka, Jediný displej, Nesprávný údaj, Cena, Vyfocený snímek, Moucha, Plastová imitace, Nejlepší poměr, Velký test, Poměr, Nové místo, Poměr cena/výkon, Současnost, Šedý průměr, Operátorský telefon, Výkon, Nová grafika, Klasický režim