Nokia 6300: zahoďte 6230 (velký test)

Nokia 6300 je dalším telefonem Series 40 3rd Edition. Přináší konzervativní design, miniUSB a tenké tělo s ocelovými kryty. Video!

U fotoaparátu velký krok zpět

Nokia 6300 je vybavena dvoumegapixelovým fotoaparátem, jak je dnes u telefonů této cenové kategorie obvyklé. Maximální rozlišení fotografií tedy činí 1 200 × 1 600 bodů. Fotoaparát mě ale vcelku zklamal. Nokia tento model vybavila fotoaparátem bez autofocusu, krytky objektivu a diodového blesku. Krycí sklíčko objektivu je jen mírně zapuštěno, takže jeho poškrábání nehrozí. Budou na něm ale upívat otisky prstů, které doporučuji před každým focením očistit.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg
Hledáček fotoaparátu a jeho nabídka • hledáček videokamery

Nepříjemně mě ovšem překvapilo, že se telefon při fotografování drží nastojato a fotografie mají orientaci na výšku. Protože boční tlačítko fotoaparátu chybí, jako spoušť slouží střed navigační klávesy. Hledáček využívá celý displej a výsledná fotografie na něm není ořezána. Kvalita fotografií je průměrná. Při dobrém osvětlení jsou snímky slušné se solidní ostrostí a méně sytými barvami. Na jednolitých plochách je ale patrný šum. Vzhledem k absenci automatického zaostřování počítejte s rozmazanými makrosnímky a textem. Ten je čitelný jen při focení z větší vzdálenosti.

Ukázkové snímky z vestavěného fotoaparátu:

01.jpg 04.jpg 05.jpg 06.jpg 
07.jpg 08.jpg 09.jpg 10.jpg
11.jpg 17.jpg 21.jpg 22.jpg
12.jpg 13.jpg 14.jpg
Osminásobný digitální zoom zmenší velikost fotografie na 240 × 320 bodů

02.jpg 03.jpg
Noční režim ve tmě pomůže

Ukázka barevných efektů:

15.jpg 16.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Fotoaparát nabízí standardní výbavu. Disponuje osminásobným zoomem, jeho použitím se ale velikost snímků zmenší na 320 × 240 bodů. Dále si v nabídce nastavíte vyvážení bílé a kvalitu snímku, zapnete samospoušť, sériové snímání nebo noční režim. Nechybí ani pětice barevných efektů. Pořízené snímky se dle vaší volby ukládají do paměti telefonu nebo na paměťovou kartu.

V telefonu je možné fotky prohlížet na celém displeji, vkládat do nich obrázky, texty nebo rámečky nebo je ořezávat. Snadno je také odešlete na jiné zařízení přes Bluetooth nebo vytisknete na tiskárně s podporou PictBridge. V Galerii je adresářová struktura vnitřní paměti telefonu a paměťové karty zcela oddělena. Není ale problém soubory přesouvat nebo je třídit do složek.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg
Galerie slouží jako správce souborů • dva způsoby zobrazení náhledů • prohlížení fotografie přes celý displej

Největším zklamáním ale pro mě byl návrat zpět k natáčení videa jen v ubohém rozlišení 176 × 144 bodů. Očekával jsem, že Nokia 6300 bude stejně jako její kolegyně 6233 umět pořizovat videozáznamy ve VGA rozlišení. Bohužel se tak nestalo. Délka videa ve formátu 3GP je omezena jen velikostí volné paměti a při natáčení lze využít zoom.

Telefonování: videohovory netřeba

Jedním z hlavních rozdílů oproti modelu 6233 je absence podpory sítí třetí generace. S Nokií 6300 si tak zavoláte jen v GSM sítích o frekvencích 900/1800/1900 MHz. Jinak jsou telefonní funkce tradičně na vysoké úrovni a oproti jiným telefonům Nokia Series 40 třetí edice nedoznaly žádných změn.

Telefonní seznam v telefonu má kapacitu pro tisíc jmen a lze jej různě upravit podle svých potřeb. Ke každému kontaktu můžete uložit mnoho údajů. Jen namátkou pět telefonních čísel, e-mailovou, webovou a poštovní adresu, narozeniny, firmu, pracovní zařazení a přezdívku. Jméno je rozděleno na křestní jméno a příjmení. Díky tomu odpadnou problémy při synchronizaci telefonu s Outlookem. Kontakty lze odlišit rozdílnými vyzváněcími melodiemi a ke každému přidat obrázek nebo videoklip, který se zobrazí, pokud vám dotyčný zavolá. Zvuk ve sluchátku je kvalitní. K dispozici je i hlasité handsfree a záznamník hovorů.

09.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg
Dva způsoby zobrazení telefonního seznamu • detail kontaktu a jeho editace

V telefonním seznamu můžete nalézt jen kontakty uložené v telefonu, na SIM kartě nebo obojí společně. Vyhledávání mezi nimi probíhá postupným psaním. Telefonní seznam může být zobrazen jako obyčejný seznam jmen, seznam jmen i s číslem nebo jmen s přiřazeným obrázkem. Možnost zvětšení písma jistě přijde vhod osobám s horším zrakem. Aby toho nebylo málo, kontakty se dají roztřídit do skupin, podle nichž můžete filtrovat hovory. Zmínku si zaslouží i propracované hlasové vytáčení bez nutnosti namlouvání hlasových poznámek.

13.jpg 14.jpg 15.jpg
Nabídka telefonního seznamu • skupiny volajících • editace vyzváněcího profilu

Vyzváněcí profily nabízejí široké možnosti personalizace telefonu. V telefonu je jich celkem sedm, přitom každý umožňuje nastavit vyzváněcí melodii, zvuky Push to talk, vibrace, tón zprávy i kláves. Díky nim můžete i filtrovat hovory. Každý profil lze aktivovat i dočasně s nastavením doby, kdy má vypršet. Jeden z profilů má název Letadlo a po jeho aktivaci se zcela odpojí vysílací část telefonu. Všechny další funkce ale zůstanou v provozu. Totéž se stane, pokud telefon zapnete bez vložené SIM karty. Telefon zvládne vyzvánět čtyřiašedesátihlasou polyfonií nebo jakýmkoliv souborem ve formátu MP3, AAC, WMA a AMR.

Práce se zprávami

Žádné změny oproti ostatním telefonům Nokia nenajdete ani v nabídce zpráv, která je dovedena prakticky k dokonalosti. Nokia 6300 zvládne kromě klasických textových zpráv posílat a přijímat i multimediální zprávy, zvukové zprávy přes MMS, bleskové zprávy přímo na displej a e-maily. Před začátkem psaní si zvolíte, který typ zprávy chcete vytvářet.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg
Nabídka zpráv • výpis přijatých zpráv • čtení SMS nejmenším a největším písmem

Editor textovek nabízí ihned po aktivaci políčko pro číslo příjemce. Číslo sem můžete vložit prostým napsáním, výběrem z telefonního seznamu, skupin volajících nebo ze seznamu posledních příjemců, což je velmi praktické a ušetří vám to čas. Poté se stačí jedním stiskem přepnout do pole pro vkládání textu a můžete začít psát. Pomáhat vám bude slovník T9, který má kvalitní slovní zásobu. Píše s diakritikou, kterou ale před odesláním ořeže. O plnou délku zprávy tak nepřijdete.

V nabídce si můžete vybrat ze tří velikostí písma. Při psaní zpráv se na displej vejde deset řádků nejmenšího fontu, největšího pak šest. Při čtení je to dvanáct a sedm řádků. Maximální délka jedné zprávy je tisíc znaků. O počtu napsaných znaků i částí, do kterých bude zpráva rozdělena, jste neustále informováni. Paměť pro zprávy všeho druhu je sdílená.

29.jpg 30.jpg
Výběr typu zprávy • tvorba SMS největším písmem

Editory pro MMS zprávy najdete v telefonu překvapivě dva. Jeden je klasický, tak jak jej známe z jiných telefonů Nokia poslední doby. Druhý vytváří multimediální zprávy plus, do kterých můžete kromě klasických objektů vložit prakticky jakýkoliv soubor v telefonu i v nepodporovaném formátu. Přidat lze i fotografii v plném rozlišení, vizitku nebo záznam z kalendáře. Oba editory ale maximální velikost MMS zpráv omezují na hodnotu 300 kB.

31.jpg 32.jpg
Dva editory MMS zpráv

E-mailový prohlížeč je opět vestavěná javová aplikace. Jeho načítání i reakce jsou proto pomalejší. Zvládá pracovat s protokoly POP3, SMTP a IMAP4. Při odesílání dokáže e-mailovou adresu najít v telefonním seznamu. Automatické stahování zpráv ale nastavit nelze. Obsahuje také jednoduchý filtr nevyžádané pošty. Maximální velikost odesílaných příloh není omezena. Stahovat se můžou jen hlavičky nebo celé zprávy s přílohami do 300 kB.

Témata článku: Nokia, , Nokia 3230, Nokia 5300 XpressMusic, Nokia 6233, Nokia 6300, Ocelový kryt, Nepodporovaném formát, Vynikající výsledek, Patrný šum, Test, Digitální hodina, Velký test, Lesklý materiál, Výsledná fotografie, Velký