Nokia 6300: zahoďte 6230 (velký test)

Nokia 6300 je dalším telefonem Series 40 3rd Edition. Přináší konzervativní design, miniUSB a tenké tělo s ocelovými kryty. Video!
Kapitoly článku

Patrová klávesnice

Klávesnice je u tohoto modelu rázně rozdělena a umístěna ve dvou úrovních. Funkční tlačítka jsou totiž díky vyvýšenině okolo displeje usazeny asi o dva milimetry výše než numerické klávesy. Na pohodlnost ovládání to ale nemá žádný vliv.

21.jpg 23.jpg
Numerické klávesy mohly mít lepší hmatové rozlišení

Numerická část klávesnice je tvořena jedním blokem kláves bez mezer. Tlačítka jsou dostatečně rozměrná a při stisku mají jistou odezvu s tichým lupnutím. Píše se na nich pohodlně, jen si musíte zvyknout na jejich nevýrazné hmatové odlišení. Klávesy jsou tvořeny ze stříbrného pevného plastu, jejich uchycení k podkladu ale mohlo být lepší. Při přejetí prstem přes klávesnici se mírně viklají. Oceňuji dostatečně silné a rovnoměrné podsvícení popisků na jednotlivých klávesách světle modrým světlem.

24.jpg 22.jpg
Funkční klávesy jsou dosti malé • numerické klávesy nevystupují nad okolní povrch

Základním ovládacím tlačítkem celého telefonu je čtyřsměrné navigační tlačítko s potvrzovacím středem. Rozměrný potvrzovací střed, který se tiskne jistě, je obklopen stříbrným mírně vystouplým rámečkem. Ten slouží pro aktivaci jednotlivých směrů. I když není příliš široký, díky jeho vyvýšení s ním nebudete mít problémy. Navigační klávesa není vůbec podsvícena.

37.jpg 36.jpg
Podsvícení je velmi kvalitní a rovnoměrné

Okolo ní se nachází čtveřice dobře známých tlačítek: klávesy pro zahájení a ukončení hovoru a dvojice kontextových kláves. Jsou vcelku malé, mají okolo sebe ale dostatek místa, takže se překlepů nemusíte obávat. Všechny čtyři tlačítka jsou rozměrově stejná a od sebe je rozlišíte jen díky barvě malého obdélníčku uvnitř každé klávesy.

Displej nadchne

Nokia svůj model 6300 vybavila opravdu špičkovým displejem. Je samozřejmě aktivní a díky technologii TFT zobrazí až 16,7 miliónů barev. Na ploše 31 × 41 mm disponuje QVGA rozlišením s 240 × 320 body. Zobrazení je tak velmi jemné, jednotlivé pixely jsou při běžném pohledu prakticky nerozlišitelné. Pokud k tomu připočtete velmi syté a věrné barvy a kvalitní podsvícení, je pohled na displej přímo odměnou pro oči. Fotografie z vestavěného fotoaparátu na něm vypadají opravdu skvěle. Displej je také dobře čitelný na přímém slunci.

26.jpg 25.jpg
Displej je dostatečně rozměrný

Podsvícení ani kontrast displeje regulovat nelze. V nabídce ale nastavíte, co se má stát, pokud telefon zanecháte ve stavu nečinnosti. Na displeji se může objevit animovaný spořič, který později přejde do úsporného zobrazení s digitálními hodinami, aktuálním datem a s případnými ikonkami zmeškaných událostí. Tyto informace jsou dobře čitelné prakticky za všech okolností. V nabídce nechybí ani možnost aktivace režimu spánku, při kterém se displej zcela vypne. I tak ale díky bočním informačním diodám žádnou zmeškanou událost nepřehlédnete.

38.jpg
Kvalita zobrazení je na špičkové úrovni

Prostředí a ovládání mnohokrát prověřeno

Žádné překvapení nečekejte. Nokia 6300 je stejně jako mnoho jejich sourozenců ze stejné stáje vybavena uživatelským prostředím Series S40 3rd Edition. Nabídka i ovládání telefonu se tedy nijak neliší od ostatních Nokií s touto platformou. Potěší vás široké možnosti personalizace telefonu, znechutí místy složitější struktura nabídky.

02.jpg 05.jpg 01.jpg 04.jpg
Různé možnosti vzhledu pohotovostního displeje • nechybí aktivní pohotovostní režim

V pohotovostním stavu displej kromě zvolené tapety zobrazuje v horním řádku intenzitu signálu, stav baterie a čas, případně další ikonky aktivovaných funkcí. Pod nimi se nachází jméno operátora a datum. Spodní řádek je pak vyhrazen popisům funkcí, kterém jsou přiřazeny středu navigační klávesy a dvojici kontextových tlačítek. Střed navigační klávesy vstupuje do hlavní nabídky, kontextovým klávesám lze jejich funkci vybrat ze široké škály funkcí. Levá klávesa má přednastavenu nabídku Jdi na kam si můžete vložit všechny své nejpoužívanější položky. Písmo na hlavním displeji může mít prakticky libovolnou barvu. Nehrozí tak jeho zánik na popředí tmavé tapety.

Tím ale možnosti personalizace zdaleka nekončí. I jednotlivé směry navigačního tlačítka mohou vykonávat jakoukoli funkci. Na hlavním displeji pak může být zobrazen i kříž s ikonkami, který prezentuje, jaké funkce jsou jednotlivým směrům přiřazeny.

03.jpg 06.jpg 07.jpg 08.jpg
Všechny čtyři způsoby vzhledu hlavní nabídky

Telefony Nokia si již dnes bez aktivního pohotovostního režimu ani neumíme představit. Skládá se z několika částí, které lze různě editovat a přemísťovat. Standardně je horní část vyhrazena rychlému přístupu k oblíbeným funkcím, které jsou znázorněny ikonkami. Střední část obsahuje rychlý přístup k hudebnímu přehrávači a vestavěnému rádiu. Úplně dole pak vidíte záznamy v kalendáři pro aktuální den. Na displeji také může být zobrazena poznámka nebo odpočítávací měřič.

Hlavní nabídku telefonu je možné zobrazit čtyřmi způsoby: jako matici ikon s popisky nebo bez popisků, jako seznam nebo formou záložek. Nejlepší je matice bez popisků, při tomto způsobu zobrazení se totiž na displej vejde všech jedenáct ikon. Popisek aktivní ikony pak vidíte vlevo nahoře. Ikony jsou vcelku pěkně vykresleny, aktivní ikona je animovaná. Jejich rozložení lze ve všech možnostech zobrazení přeskládat.

16.jpg
Nižší úroveň nabídky

Další úrovně menu jsou různorodé. Někdy je popisek s ikonkou, někdy bez ní. V některých případech vidíte menším písmem napsánu i zvolenou položku, takže do další úrovně menu nemusíte ani vstupovat. Samozřejmostí je procházení nabídky pomocí klávesových zkratek. Barevné pozadí celého menu i tapetu na displeji lze jednoduše změnit pomocí pěti motivů. Další snadno stáhnete například z wapu.

Pohyb v menu je dostatečně rychlý, telefon reaguje bez zpoždění. Velmi praktické je inteligentní hlasové ovládání, ke kterému nemusíte nahrávat své hlasové poznámky a kterým lze aktivovat mnoho funkcí. Firmware telefonu lze uživatelsky aktualizovat přímo přes GSM síť. Nová verze se stáhne přes datové přenosy a ihned nainstaluje. Počítač není potřeba.

Témata článku: Nokia, , Nokia 3230, Nokia 5300 XpressMusic, Nokia 6233, Nokia 6300, Výsledná fotografie, Velký, Velký test, Test, Vynikající výsledek, Digitální hodina, Nepodporovaném formát, Ocelový kryt, Lesklý materiál, Patrný šum