Nokia 6600 fold: magnetické véčko

Nové véčko od Nokie si vás získá svým automatickým otevíráním, zrcadlovými kryty i dvěma OLED displeji.

Fotoaparát: dvě mega je málo

Na fotoaparátu se u Nokie 6600 fold šetřilo. Dvoumegapixelový snímač (1 600 × 1 200 bodů) je již dnes podprůměrný. Navíc mu chybí autofocus. Fotografie vás svou kvalitou tedy neohromí. Jsou neostré s vysokou kompresí. Překvapí, že i bez automatického ostření si fotoaparát poměrně dobře poradí s textem, který je čitelný.
Klepněte pro větší obrázek
Hledáček fotoaparátu v režimu na šířku
Nastavení fotoaparátu je obvyklé. Potěšila mě ale možnost vybrat si, zda chci pořizovat snímky na šířku nebo na výšku. Telefon tak při fotografování můžete držet běžným způsobem i o devadesát stupňů pootočený. Boční tlačítko, které by sloužilo jako spoušť, ovšem Nokii 6600 fold chybí, takže se snímky pořizují středem navigační klávesy. V nabídce fotoaparátu si můžete nastavit vyvážení bílé, kvalitu a velikost snímků, zapnout barevný efekt či upravit jas fotografie. K dispozici je i noční režim a dvojitý diodový blesk, který ale nelze trvale rozsvítit. Digitální zoom pracuje jen na principu výřezů.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové snímky pořízené Nokií 6600 fold
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zapnutý blesk • zapnutý noční režim • standardní režim bez blesku
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Diodový blesk je účinný jen na malé vzdálenosti
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Digitální zoom pracuje jen na principu výřezů
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka barevných efektů
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelská kompenzace expozice
Snímky si lze prohlížet v Galerii i přes celý displej. K dispozici je i jednoduchý editor fotografií.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hledáček v režimu na výšku • natáčení videa a nastavení

U videa fotoaparát překvapil. Umí natáčet videozáznamy s VGA rozlišením, které ale mají jen 15 snímků za sekundu. Dvojnásobnou frekvenci snímků zvládne pouze s QVGA rozlišením. Délka videozáznamů je omezena jen velikostí dostupné paměti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galerie slouží jako správce souborů • prohlížení fotografií

Umí videohovory

Nokia 6600 fold je podporuje sítě GSM na všech čtyřech frekvencích (850, 900, 1800 a 1900 MHz) i sítě UMTS (2100 MHz). Jelikož nad displejem obsahuje kameru pro videohovory, je jedním z mála telefonů Nokie bez operačního systému, který zvládá videohovory.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka telefonního seznamu a dvě možnosti jeho vzhledu
Telefonní seznam pojme dva tisíce jmen a má mírně inovovanou grafiku. Ke každému kontaktu můžete uložit mnoho údajů. Jen namátkou pět telefonních čísel, e-mailovou, webovou a poštovní adresu, narozeniny, firmu, pracovní zařazení a přezdívku. Synchronizace telefonu s Outlookem je bezproblémová. Samozřejmostí je rozdělení kontaktů do skupin, přiřazení obrázku a odlišné vyzváněcí melodie, stejně jako hlasité handsfree a záznamník hovorů.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail a editace kontaktu • editace vyzváněcího profilu a nastavení, kdy má vypršet
V seznamu se vyhledává postupným psaním. Hlasové vytáčení a ovládání telefonu bez namlouvání jmenovek již nepřekvapí. Žádná změna se neudála ani u vyzváněcích profilů, které lze nastavit také jako dočasné. Telefon je možné spustit i v offline módu nebo bez vložené SIM karty. Příchozí hovor lze samozřejmě přijmout pouhým otevřením telefonu.
   

Zprávy bez inovací

Ani v oblasti zpráv nepřináší nové véčko žádné inovace. V telefonu najdete jen jeden editor pro společnou tvorbu textových i multimediálních zpráv, který dole obsahuje lištu pro vložení obrázku, videa, vizitky, poznámky z kalendáře apod. Jakmile takovýto objekt do zprávy vložíte, automaticky dojde ke změně na zprávu MMS. Ručně lze typ zprávy změnit pomocí kontextové nabídky.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka zpráv • tvorba SMS a MMS zprávy
Editor nabízí tři velikosti písma, přičemž nejmenšího fontu se na displej vejde devět řádků pro čtení i psaní. K dispozici je slovník T9, který dokáže v případě potřeby diakritiku ořezat. Maximální délka textové zprávy je tisíc znaků. Od tohoto čísla se také při psaní odpočítává. Kromě přímého napsaní čísla příjemce do políčka nad rozepsanou zprávou lze číslo vybrat také ze seznamu posledních příjemců. Jeden kontakt si lze nastavit jako oblíbený. Bude se pak vždy při výběru čísla objevovat na první pozici. Kromě klasických SMS a MMS zpráv umí nová Nokia odesílat také zvukové zprávy, kdy se zaznamenaný zvuk odešle přes MMS.
Klepněte pro větší obrázek 
Psaní e-mailu 
V nabídce zpráv najdete i e-mailový prohlížeč. Rozumí si s protokoly POP3, SMTP a IMAP4 a dokáže obsluhovat až pět schránek zároveň. Nastavit lze i automatickou kontrolu a stahování celých zpráv nebo jen hlaviček. Maximální velikost odesílaných i přijímaných příloh není omezena.

Témata článku: Nokia, , , Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Pytlík, Navigační tlačítko, Mág, Fold, Jednotlivý směr, Automatické otevírání, Zaznamenaný zvuk, Zrcadlová, Dobré podsvícení, Vnější kryt, Jméno volajícího, Fialová barva, Protáhlý tvar, Magnet, Textová poznámka, Maximální délka, Křídlo, F +, Přímé zadání,