Nokia 6600: máte rádi boubelky? (velký test)

Nokia 6600 je třetí mobilní telefon v řadě Series 60 a odstraňuje některé nedostatky svých předchůdců, modelů 3650 a 7650. Je menší, lehčí, má klasickou klávesnici a hlavně špičkový aktivní displej.

Displej je jako sluníčko

Mobilu dominuje displej, který zabírá zhruba polovinu plochy mobilu. Nokia 660 po předchůdcích zdědila fyzickou velikost displeje i rozlišení, které činí slušných 176 x 208 bodů. Zobrazí ale pětašedesát tisíc barev a používá aktivní technologii TFT; starší modely mají barevný displej. Díky tomu displej Nokie 6600 doslova září, má syté a kontrastní barvy a věrně zobrazuje bílou. Kvalitou si v ničem nezadá se stolními displeji počítačů nebo notebooků. Překreslování je svižné, což oceníte zejména při používání fotoaparátu nebo kamery.


Displej je dobře vidět i za silného světla

Aktivní displej je o něco náročnější na spotřebu než pasivní technologie a více snižuje výdrž mobilu při aktivním používání (hraní her, zkoušení programů). Proto jsem ocenil možnost snížit jas displeje v několika krocích i úplné vypnutí podsvícení. Určitě by se ale hodil i senzor pro hlídání intenzity okolního světla, který na modelu 7650 vypnul v případě jasného počasí podsvícení, které je v takových podmínkách stejně zbytečné.

Máte malé prstíky?

Kvůli velkému displeji ale zbylo méně místa na klávesnici, tlačítka jsou proto úzká a „nalepena“ těsně k sobě, což nepřispívá rychlosti psaní. Často přehmátnu a místo sedmičky (PQRS) stisknu hvězdičku, čímž se v editoru zpráv zobrazí seznam symbolů. Nebýt namečkání jednotlivých kláves na sebe, na telefonu by se psalo velmi slušně. Z tohoto pohledu má Nokia 7650 lepší klávesnici, protože tlačítka, ač malá a hodně zapuštěná, jsou dále od sebe.

 
Klávesy jsou úzké a blízko u sebe, což znesnadňuje rychlé psaní

Ještě více než rozmístění tlačítek mi vadí korekční klávesa na boku telefonu. Místo ní totiž často mačkám pravé funkční tlačítko, které ukončuje editor psaní. U Nokie 7650 je totiž céčko právě zde. Zvykám si, ale pomalu.

V lemu jsou kromě céčka umístěny i další klávesy: obligátní zelené a červené „sluchátko“, klávesa pro vstup do menu a tlačítko s tužkou, které slouží pro zobrazení kontextového menu při psaní zpráv a e-mailů. Jde o stejnou klávesu jako ABC na Nokii 7650.

 
Umístění bočních tlačítek mi příliš nevyhovuje

Joystick: jaký je?

Nokia 6600 se ovládá stejně jako model 7650 joystickem, Nokia 3650 používala pětisměrovou kurzorovou klávesu. Joystick byl oproti 7650 vylepšen, není již gumový, ale z tvrdého plastu, takže po něm zpocená ruka tolik neklouže. Navíc je vybaven nepatrnou hranou a není tak tuhý, což rozhodně přispívá k jistotě ovládání. Na rozdíl od klávesnice je to tedy změna k lepšímu. Stisknutím joysticku se v pohotovostním stavu dostanete do telefonního seznamu.

  
Mobil se ovládá kvalitním joystickem

Na levou a pravou funkční klávesu si můžete přiřadit jakoukoli z běžných funkcí mobilu včetně vlastní nabídky, ve které se ale bohužel nachází jen kalendář, přijaté zprávy a poznámky a další položky není možné přidat. Tento nedostatek tedy přetrvává. Do vlastního menu je možné vložit pouze novou poznámku. Nabídku lze zobrazit v matici nebo jako seznam, ikony je možné libovolně přesouvat. Využitelnost této funkce je ale vzhledem k nemožnosti personalizace diskutabilní.

 
Na levou a pravou funkční klávesu můžete nastavit jakoukoli funkci

 
Podsvícení kláves není příliš dobré


Starší Nokie se často při delším používání rozvrzaly - jak je na tom Nokia 6600? Následující kapitola článku je věnována konstrukčnímu zpracování a zmíníme také novou funkci: grafická témata.

Témata článku: Nokia, , Nokia 3200, Nokia 3650, Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6220, Nokia 6220 classic, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6610, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7250i, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Siemens M55, Siemens MC60, Siemens S55, Siemens SL55, Siemens SX1, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson T310