Nokia 6610: řekni, jaký jsi (velký test)

Patří mezi nejlepší mobily současnosti. Je stylová, ale nikoli přehnaně extravagantní. Zaslouží si Nokia 6610 recenzi s více než třiceti tisíci znaky textu a téměř devadesáti obrázky?

Esemesky a ememesky

Velmi dobrá klávesnice a český slovník pro psaní SMS ... to mi pro práci s textovkami stačí. Slovník sice na displeji telefonu zobrazuje slova s českými háčky a čárkami, posílá už však ořezanou variantu, takže do běžné zprávy se vejde plných sto šedesát znaků. V telefonu lze ale samozřejmě psát dlouhé textové zprávy až do délky 450 znaků, které se při posílání rozdělí do několika zpráv běžné velikosti. Do paměti se vejde až sto padesát textových zpráv nebo až padesát obrázkových SMS.

Při psaní se na displej telefonu standardně vejde pět řádků poměrně velkého písma, máte-li však zrak jako rys, nastavte menší písmo, se kterým si budete moc zařádit až na osmi řádcích. Stejnou možnost máte i při čtení zpráv. Nokia bohužel opět použila způsob mazání textu po jednotlivých znacích, ze kterého buď zešedivíte, nebo pro smazání zprávy raději použijete příkaz z kontextového menu (levá funkční klávesa, tři šipky dolů, levá funkční klávesa).

 
Dvě velikosti písma pro práci s SMS

Velmi mě ale potěšila možnost smazat najednou všechny zprávy včetně nepřečtených. Pokud vás někdo spamuje, ať si to klidně užívá. U starších Nokií bylo možno hromadně smazat pouze přečtené zprávy. Novinkou je také možnost přepisování zpráv, kdy jsou při zaplněné paměti starší zprávy nahrazeny novými. Zvlášť lze nastavit přepisování odeslaných a přijatých zpráv.

V menu textových zpráv si určitě všimnete položky „Vytvořit e-mail“. Že by? Kdepak, tuto funkci pro posílání elektronické pošty musí podporovat mobilní operátor. U nás si neškrtnete.

Multimediální zprávy MMS jsou na telefonu bez digitálního fotoaparátu použitelné jen z poloviny. Jasně, můžete přijímat informační zprávy a obrázky od známých, teprve s foťákem ale nastane to pravé multimediálno. Z Nokie 6610 lze ememeskou navíc poslat jen obrázky, zvuky nejsou podporovány. Zajímavé je, že multimediální zprávy nelze přijímat během hovoru, při wapování prostřednictvím vytáčených datových přenosů nebo při spuštěné javové aplikaci.

Zatracený budík

Je to obehraná písnička, píšu to alespoň po dvacáté, ale nedám si pokoj: Nokia 6610 opět nemá opakovaný budík. Nokia argumentuje, že uživatelé tuto funkci nevyžadují, ale i když stejný důvod dokáži pochopit u absence Bluetooth (k ní ještě dojdeme), u této funkce si to nevysvětlím. Budík se přitom nově dostal samostatnou položku v hlavním menu, tak proč v ní třeba není vedle obyčejného jednorázového upozornění také druhá položka s opakovaným budíkem, aby byli všichni spokojeni?


Čas není nutné vypisovat,
šipkami dojedete na správnou hodnotu

Organizujeme svůj čas

Kalendář je standardně zobrazen v měsíčním pohledu. Aktuální den je orámován, dny, ve kterých jsou nějaké položky, jsou zvýrazněny tučně. Týdenní pohled telefonu chybí, kliknutím se dostanete rovnou na záznamy ve zvoleném dni.

 
Měsíční pohled na kalendář, typy událostí

Do kalendáře lze vložit následující typy událostí, při zadávání je možno využít český slovník T9:

  • Jednání: zadáte předmět, místo, čas začátku a konce, typ upozornění včetně případného předstihu. Dodatečně lze stejně jako u dalších typů událostí nastavit pravidelné opakování položky: každý den, každý týden, každé dva týdny, každý měsíc, každý rok.
     
  • Volat: zadáte nebo z telefonního seznamu vyberete telefonní číslo, k němu případně i jméno, zvolíte čas a typ upozornění.
  • Narozeniny: telefon si vyžádá jméno (lze jej vybrat ze seznamu), rok narození a typ upozornění. V přehledu potom u jména uvidíte aktuální věk.
  • Poznámka: až stošedesátiznakový text, kterému lze přiřadit termín, kdy vyprší, a upozornění. Poznámka se v kalendáři zobrazuje ve všech následujících dnech až do zadaného termínu.
  • Upomínka: jednoduchá poznámka o maximální délce 160 znaků s připomenutím.

   
  
Postup při zadávání schůzky do kalednáře

Úkoly jsou v Nokii 6610 v samostatné položce, která je na stejné úrovni jako kalendář. Při zadávání vložíte text úkolu a vyberete jeho prioritu. Dodatečně lze úkolu přidat termín a upozornění, což jsou funkce, které na starších Nokiích hodně chyběly. Aktivní úkoly lze zkopírovat od kalendáře, splněné se dají odškrtnout.


Dva úkoly, jeden z nich je
označen jako splněný

Do kalendáře se vejde až 250 záznamů, což by mělo – zejména při vhodně nastavených pravidlech pro synchronizaci – stačit. Úkolovník zvládne pojmout až třicet položek.

Kalendář a úkolovník Nokií 6610/7210 jsou hodně propracované a při synchronizaci se stolním počítačem prakticky využitelné. I když telefon k organizování času nepotřebuji – výjimkou je jen budík – dokázal bych si představit, že Nokii používám místo kalendáře a úkolovníku v kapesním počítači.


V další kapitole článku se podrobně zaměřím na vestavěné rádio, proberu Javu, WAP a možnosti propojení s počítačem.

Témata článku: Nokia, , Motorola T720, Nokia 6100, Nokia 6310i, Nokia 6610, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7650, Siemens ME45, Siemens S45, Siemens S45i, Sony Ericsson T300, Sony Ericsson T68i, Pro Sound, Dobrá ergonomie, Minimální interval, Stejný důvod, Jednoduchá poznámka, Velký test, Velký, Pokles akcií, Barevné menu, Jak, Test