Nokia 6630: říkají, že je inteligentní (velký test)

Vyzkoušeli jsme nejchytřejší ze všech chytrých Nokii. Model 6630 je v celé řadě smartphonů Series 60 na úplné špičce, nabízí EDGE, 3G, má megapixelový fotoaparát. A konečně umí přehrávat stereo MP3. Připravili jsme velmi podrobnou recenzi doplněnou 181 obrázky.

Organizace času a zábava: nejrychlejší Java

V kalendáři jsem nenašel žádnou změnu vzhledem ke starším telefonům, naprosto shodný je i úkolovník, kalkulačka a poznámky. První změnu ve funkcích pro organizaci času najdeme u hodin, bohužel se ale netýká budíku, který je u Nokií Series 60 stále velmi jednoduchý a neopakovaný. V hodinách pouze přibyl světový čas, kde si můžete zobrazit, kolik hodin právě teď je v různých cizích městech.

    
Měsíční, týdenní a denní pohled na kalendář • úkolovník • kalkulačka (tohle ale není správně)

  
Přehled poznámek • poznámka • hodiny s nastaveným budíkem • světový čas

Mezi organizační funkce se schoval také konvertor měn a jednotek. Je zde i peněženka pro ukládání tajných kódů a informací, které by se neměly každému dostat do ruky.

 
Konvertor • peněženka

Škoda, že Nokia do svých telefonů Series 60 až na výjimky nepřidává žádné hry. Musíte si je sami stáhnout, buď ve variantě pro operační systém Symbian, anebo v Javě. Java je podporována v podobě MIDP 2.0 a o rychlosti telefonu svědčí i výsledky textů jBenchmark:

  • jBenchmark 1.0: 6 044 bodů
  • jBenchmark 2.0: 190 bodů
U prvního testu, který měří grafický výkon Javy MIDP 1.0 je Nokia 6630 třikrát rychlejší než ostatní Nokie této řady. U druhého testu zaměřeného na specifikaci MIDP 2.0 není náskok tak výrazný, ale přesto tu je (např. Nokia 6600 získala jen 122 bodů).

Z aplikací, které jsem s Nokií 6630 zkoušel, nefungoval jen program Active Today. Na kompletní seznam kompatibilních aplikací je ale brzo, na to recenze nestačí.

Data: Nokia nic, to T-Mobile

Nokii jsme za datové funkce poslední dobou už jen kritizovali. Nic jiného si nezasloužila, protože GPRS třídy 6, kterým vybavovala špičkové smartphony, nedávají někteří výrobci ani do nejlevnější telefonů. Věřme, že tato doba skončila a že Nokia už bude nabízet pouze telefony s GPRS třídy 10, ke kterým navíc přidá i EDGE. Takhle je totiž vybavený testovaný model 6630, navíc ještě zvládá práci v sítích třetí generace WCDMA. Datové přenosy HSCSD ale podle všech dostupných informací chybí.

Technologii 3G jsem v našich podmínkách nemohl vyzkoušet, i na EDGE je ještě příliš brzo. Takže zbylo GPRS. Nastavení spojení přes Bluetooth je rychlé, i když použijete jen standardní modem, který si nainstalují Windows.

Ale co to? Zatímco tady píšu a chystám se chválit, telefon pípnul a potřetí se restartoval – zrovna, když jsem testoval rychlost spojení. Tak další pokus, ale ani z něj nic nevyčtu. Rychlost se drží na skvělých 10 kB/s, aby rázem spadla na 2 kB/s, vyskočila výš, potom se na nějakou dobu dostala úplně na nulu a vrátila se zpět k 8 až 10 kB/s. Výsledek 30 kbps není nijak zářivý, radši to ještě zkusím s jiným operátorem, protože za tímto chováním klidně může stát síť.

U Nokií Series 60 je výborné, že při změně karty stačí v nastavení telefonu přepsat APN. Datový profil ve Windows může zůstat stejný.

Tak tohle nebude dobrá reklama pro T-Mobile. Do telefonu jsem místo jeho Simky dal kartu Oskara a i když se rychlost dostala jen na 6 kB/s, zůstala tam téměř bez pohnutí po celou dobu testu. Výsledkem je 46 kbps, Nokia byla ve výpadcích nevinně – až na ten restart. T-Mobile prohrál i druhou šanci; je něco zlého v místní GPRS síti.

Málem bych zapomněl na Bluetooth, i když v Series 60 jde o standardní funkci. Nokia ale rozšířila nabídku profilů, vedle už dříve používaného Handsfree nyní podporuje i profil Headset. Oba dva profily jsou určeny pro spojení s různými bezdrátovými handsfree a sluchátky. S Bluetooth jsem neměl vůbec žádné problémy, vše fungovalo.

 
Nastavení Bluetooth • známá a autorizovaná zařízení

Opera není, máme vlastní prohlížeč

Nokia vylepšila svůj internetově-wapový prohlížeč. Kromě wapových stránek zvládá i HTML a snad právě kvůli tomu ani v paměti, na paměťové kartě, ani na cédéčku nenajdete žádný další prohlížeč. Není zde Opera ani NetFront, který Nokia dřív slibovala.

Cédéčko je opravdu chudé. Kromě softwarového balíku PC Suite, který kvůli aktuálnosti stejně doporučuji stáhnout na webu, je zde pouze Nokia Mobile VPN Client pro připojení k firemní síti a program Adobe Photoshop Album pro správu fotografií na počítači.

K vestavěnému prohlížeči jsem přistupoval nedůvěřivě. U starších telefonů totiž nebyl moc použitelný a do Nokií ihned putovala Opera nebo NetFront. Teď to ale vůbec není špatné. Pro častější přístup z mobilu na internet sice stále musím doporučit samostatné prohlížeče, pro rychlé zjištění informací ale vestavěný program úplně stačí. Dá se u něj nastavit písmo, vypnout obrázky, podporuje celoobrazovkový režim, ukazuje graficky stav načítání stránky a přenesená data (bohužel je ale na každé stránce počítá vždy od začátku), zvládne i základy JavaScriptu.

  
Stránky ve vestavěném prohlížeči


Už jsme na konci. V poslední textové kapitole ještě projdu programy v balíku PC Suite a už začnu telefon hodnotit. Pojmenuji také jeho největší konkurenty a zjistíte, co všechno se skrývá ve standardním balení

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6630, Nokia 6670, Siemens S65, Siemens SX1, Sony Ericsson P900, Sony Ericsson P910i, Expoziční parametr, Hlavní konkurence, Vhodná doba, Pořádný displej, Velký test, Nastavený parametr, Unisono, Browser Pro, Test