Nokia 6630: říkají, že je inteligentní (velký test)

Vyzkoušeli jsme nejchytřejší ze všech chytrých Nokii. Model 6630 je v celé řadě smartphonů Series 60 na úplné špičce, nabízí EDGE, 3G, má megapixelový fotoaparát. A konečně umí přehrávat stereo MP3. Připravili jsme velmi podrobnou recenzi doplněnou 181 obrázky.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů
 parametry telefonu v katalogu komunikátorů 

 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • Rychlá mobilní data: GPRS třídy 10, EDGE, WCDMA
  • Možnost synchronizace dat s počítačem
  • Fotoaparát s rozlišením 1,3 MPx
  • Paměťová karta RS-MMC vyměnitelná bez vypínání
  • Nový prohlížeč s vylepšenou podporou HTML
  • Přehrávání MP3 stereofonně
  • Nová aplikace pro prohlížení obrázků
  • Program pro přenášení dat ze staršího telefonu do Nokie 6630

Hlavní nedostatky

  • Nelze použít kartu MMC klasické velikosti
  • Chybí rádio, Nokia ho přitom v Series 60 umí
  • Rám objektivu se pohybuje
  • Aplikace SettingWizard pro nastavení nefunguje
  • Diktafon je omezen jen na minutové nahrávky
  • Občas zatuhne


Nokia říká, že její novinka 6630 je inteligentní telefon. I když nebudeme měnit terminologii, kterou v redakci používáme, dá se říct, že to je pravda. Je zatím nejchytřejší z celé řady chytrých telefonů Series 60.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Protože všichni čtenáři možná neví, co všechno jim může chytrý telefon nabídnout, neskočím hned doprostřed jezera a začnu velmi stručným úvodem. Kdy se vám může hodit chytrý telefon místo obyčejného?

  • Když potřebujete dostatek paměti: pro adresář, kalendář, obrázky atd.
  • Když chcete pořádný displej
  • Když potřebujete mít v mobilu všechno, co v počítači
  • Když nechcete spoléhat na funkce, které vám výrobce do mobilu nachystá
  • Když chcete telefon používat na věci, které by vás možná ani nenapadly

Další situace, kdy je chytrý telefon výhodnější než běžný, najdete v diskusi u této bleskovky.

S novým Symbianem

Testujeme finální Nokii 6630, kterou jsme dostali v kompletním prodejním balení. Je v ní software 2.39.126 z 18. 10. 2004, RM-1.

Nokia 6630 používá operační systém Symbian v nejnovější verzi 8.0 a grafické prostředí Series 60 Developer Platform 2.0. O hlavních rozdílech ještě napíšu, na pohled ale téměř nic nepoznáte, telefon se chová stejně jako jeho předchůdci.

Jednu z novinek jsem ale využil prakticky hned po zapnutí. Program Přenos přes Bluetooth překopíroval všechna data ze staršího telefonu Series 60 do 6630: konkrétně adresář, kalendář, obrázky a videa. Poté, co ho na 6630 spustíte, najde dostupné telefony v okolí, potvrzením se na ně nakopíruje a nainstaluje, po spárování potom začne přenos dat. Trvalo to několik minut. Do příští verze by ale bylo dobré, kdyby se kopírovaly i úkoly, poznámky, témata a určitě také nastavení telefonu.

Poznámka: Trochu mě zarazilo, že při instalaci programu Přenos Nokia křičela, že jde o neověřenou aplikaci. U softwaru dodávaného přímo Nokií bych očekával pravý opak.

Design: sněhulák

Co napsat k designu, když se mi telefon vůbec nelíbí? V zahraničních článcích Nokii 6630 přirovnávají ke stylovému Mini Cooperu, v diskusích čtu natěšené příspěvky lidí, kteří na telefon čekají jako na smilování, sama Nokia je jím nadšená jako z ničeho jiného ... A mně připomíná sněhuláka, který v sobě nemá ani za mák stylu modelů 7610 nebo 6260. Dobře, je to můj názor, svůj vlastní si raději udělejte z obrázků. Myslím, že tentokrát nijak nezkreslují, telefonu nepřidávají ani neubírají – takhle Nokia 6630 opravdu vypadá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nepřipadá vám nudný?

Telefon se standardně prodává ve dvou barevných variantách: hliníkově šedé (náš případ) a jemně zelené. Budou ale existovat dokoupitelné výměnné kryty v dalších barvách – zelená, červená, modrá, béžová. Na této stránce webu Nokie si všechny kombinace můžete prohlédnout na prostorovém modelu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ale pevný sněhulák

Když ne design, pochválím aspoň konstrukci. Telefon se Nokii povedl, ani si nevrzne; a to má výměnné kryty. Doporučoval bych ale kryty raději nesnímat, pokud to není opravdu nutné. Od té doby, co jsem to u Nokie 7610 jednou udělal, mám pod displejem stále prach, klávesnice nesedí, kryty vržou víc než dřív..

Kryty Nokie 6630 se tváří jako kovové, jsou však vyrobeny z matně postříbřeného plastu. Kryt baterie se poměrně špatně snímá a zatím jsem ještě nepřišel na fígl, jak to udělat napoprvé. Naštěstí to nebudete muset dělat často, jen při výměně SIM. Paměťová karta totiž už má své místo vně mobilu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled pod baterii na kartu SIM

Jedinou výtku ve smyslu konstrukce směřuji ke kruhovému rámu objektivu digitálního fotoaparátu na zadní straně mobilu. Trochu se totiž pohybuje. Tuto obroučku lze pootočením úplně oddělit od telefonu. Nevím, k čemu je to dobré, napadá mě ale, že Nokia třeba v budoucnu nabídne různé předsádkové čočky, které se tímto způsobem upevní před objektiv. Tento díl ale každopádně mohl lépe držet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obroučku kolem objektivu lze vykroutit ven – k čemu to bude dobré?

Rám objektivu o pár milimetrů vystupuje nad plochu zad telefonu a tím chrání čočku fotoaparátu před poškozením. Telefon se o něj při položení opírá, a protože je mezikruží pogumované, mobil neklouže po stole. Ochrana objektivu ale není stoprocentní, v otvoru s průměrem 13 mm je totiž už „živé“ sklíčko, na které je třeba dát pozor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vystouplý rám chrání objektiv před poškozením, sklíčko ale není součástí krytu

Když už máme zadní kryt telefonu dole, mrkněme na baterii. Zatím jen rychle, telefon nemám tak dlouho, abych byl schopný objektivně zhodnotit výdrž. Podle Nokie ale 6630 na jedno nabití vydrží až 264 h v pohotovosti, nebo 180 min hovoru. Akumulátor je typu Li-Ion, má kapacitu 900 mAh. Baterie je označená hologramem s logem Nokie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Zámek zadního krytu • baterie s holografickým potiskem


V následující kapitole zhodnotím velikost a hmotnost telefonu, největší prostor ale bude věnován displeji a klávesnici

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6630, Nokia 6670, Siemens S65, Siemens SX1, Sony Ericsson P900, Sony Ericsson P910i, Expoziční parametr, Tajný kód, Nastavený budík, Velký, Pořádný displej, Sněhulák, Velký test, Nejnižší úroveň, Unisono