Nokia 6630: říkají, že je inteligentní (velký test)

Vyzkoušeli jsme nejchytřejší ze všech chytrých Nokii. Model 6630 je v celé řadě smartphonů Series 60 na úplné špičce, nabízí EDGE, 3G, má megapixelový fotoaparát. A konečně umí přehrávat stereo MP3. Připravili jsme velmi podrobnou recenzi doplněnou 181 obrázky.

Telefonování: skoro vše při starém

Dostávám se k funkcím telefonu, které jsou až na detaily opět úplně stejné jako u jiných Nokií řady Series 60. Opět proto budu stručný, podrobnosti lze najít v mnoha starších recenzích.

Dají se ale najít užitečné nové funkce. Třeba volba odmítnout hovor a hned poslat vysvětlující textovku. Tu si můžete v nastavení nadefinovat předem a pro její odeslání už potom stačí stisknout jediné tlačítko. Většina vlastností se ale nezměnila.

Zvuk při hovoru je jako obvykle průměrný. Nokia v tomto ohledu opravdu nevyniká a nedávno jsem byl velmi příjemně překvapen, když jsem po delší době používání symbianového telefonu volal s jiným mobilem. Hovor je ale s Nokií dostatečně hlasitý a dobře slyšet je i hlasité handsfree.

  
Zadávání čísla • vytáčení • přehled uskutečněných hovorů

Adresář využívá sdílenou paměť, takže se do něj vejde dostatek kontaktů. Je samozřejmě vícepoložkový a lze jej pohodlně synchronizovat s počítačem. Pro představu: 521 jmen, které jsem do telefonu nahrál z počítače, zabírá 221 kB paměti. K dispozici je deset mega... V seznamu se vyhledává postupným psaním počátečních znaků jména a pokud to chcete mít ještě pohodlnější, velmi doporučuji nainstalovat prográmek Smart Dialer.

 
Vyhledávání v adresáři • detail kontaktu

Osoby v adresáři se dají odlišit různým zvoněním (můžete použít i soubor MP3) a obrázkem, jména lze řadit do skupin a za pomoci vyzváněcích profilů je filtrovat. V kontextové nabídce přibyla volba Videohovor, pro ni je ale nutná síť třetí generace, v GSM s videotelefonováním nepočítejte.

Novinkou je možnost zálohovat adresář na paměťovou kartu. Jména se zde objeví jako vizitka ve formátu VCF a v případě ztráty se dají obnovit.

Zprávy: nový e-mail

Nokia 6630 nabízí klasickou sestavu: textové zprávy, MMS, e-maily a program pro rychlé zprávy. Textovky jsou stále stejné. Slovník T9 píše s diakritikou, kterou před odesláním neořeže, takže se do jedné zprávy vejde jen 70 znaků. Editor multimediálních zpráv vypadá na pohled úplně stejně, na rozdíl od starších telefonů s limitem 100 kB do něj ale lze vložit objekty až do velikosti 300 kB. Megapixelové obrázky stejně pokaždé automaticky zmenší.

    
Hlavní nabídka zpráv • možnosti při tvorbě nové zprávy • píšeme textovku • pouze 70 znaků ... • do MMS se vejde až 300 kB dat

Nokia už od modelu 7610 ve svých chytrých telefonech nabízí aplikaci SettingWizard. Sama si z karty SIM zjistí, jakého používáte operátora a nastaví MMS, internet a wap. Bylo by to velmi užitečné, kdyby aplikace fungovala. V současné době ale nastaví profily, které z velké části nejsou funkční. Potom se divíte, proč se nepřipojíte k wapu, proč neodchází MMS – a chybu nezjistíte ani při kontrole nastavených parametrů, protože na pohled jsou správné. Když ale všechno nastavíte ručně znovu (nestačí editace špatného profilu), datové služby se rozjedou. Tento problém jsem popisoval už v recenzi Nokie 7610, před několika dny se s ním trápil kolega u modelu 6670 a vidím, že 6630 je na tom úplně stejně. Proč to nikdo neopraví?

 
Setting Wizard udělá víc škody než užitku

Velkých změn doznal e-mailový prohlížeč. Začíná to už u nastavení, které není v jednom pruhu, ale dělí se do několika částí. Nově si můžete zvolit, jestli chcete přijímat pouze záhlaví zpráv (to dřív bylo možné jen u IMAP4), u serveru POP3 se navíc objevila volba limitu velikosti zpráv, které se stáhnout do telefonu (nelze zadat vyšší číslo než 99 kB). Poslední možností je zrušit všechna omezení a do telefonu stáhnout všechno. V případě IMAP4 umí e-mailový prohlížeč pracovat i se složkami.

 
Přehled emailů • všimněte si chyby prohlížeče: při otevření zprávy se tělo ukáže odprostřed • takhle to má vypadat

Největší inovací je možnost pravidelně sledovat obsah e-mailové schránky. V tomto případě se načítají pouze hlavičky zpráv a můžete si dokonce zvolit, že je tato funkce aktivní pouze v domácí síti. Nepřijdete tak v roamingu na mizinu. Dále se dají vybrat dny, ve kterých se má stahovat, a také stanovit interval od-do v rámci dne. Vzdálená schránka se může kontrolovat každých pět minut až každých šest hodin v případě serveru IMAP4, u POP3 je nejmenší interval půl hodiny.

Kancelář v telefonu

V telefonu jsou standardně nainstalované dvě aplikace pro prohlížení kancelářských dokumentů: Quickword ukáže texty Wordu, Quicksheet zobrazí dokumenty Microsoft Excelu. Jde ale opravdu pouze o prohlížeče, dokumenty nelze editovat.

 Nabídka s programy Quickword a Quicksheet

Quickword: Do telefonu jsem nahrál tento rozpracovaný článek, měl asi dvacet tisíc znaků. Otvírání trvá asi dvacet sekund, už v jeho průběhu ale lze listovat, jen je to trochu pomalejší. Program se snaží odlišovat formátování, umí i odrážky, nadpis typu 3 ale už téměř nelze rozeznat od textu, odlišuje jej pouze kurzíva. V dokumentu se dá pohybovat šipkami nahoru a dolů, směr doleva/doprava slouží k posunu o celou obrazovku. Quickword si kromě formátu Microsoft Wordu ve verzích 97, 2000, XP nebo 2003 rozumí i elektronickými knihami pro počítače Palm. Na rozdíl od Wordu ale nesprávně zobrazí české znaky, takže použít tuto aplikaci pro čtení elektronických knih není vhodné. Navíc nelze text roztáhnout přes celý displej, vadí tady hlavička.

 
Prohlížení recenze Nokie 6630 na Nokii 6630

Quicksheet: Vyzkoušel jsem poměrně složitou tabulku, která byla zdrojem pro srovnání véčkových telefonů. Otvírání probíhá jinak než u Quicksheetu, soubor se nějak konvertuje. I když v tomto případě lze použít zobrazení na celý displej, často to není nic platné, pro přehlednost v tabulkách to nestačí. Ani nejmenší možné zobrazení ze tří dostupných nepoužívá dostatečně malé písmo. Řádek, sloupec nebo obojí lze zamknout, aby na stránce byla vidět záhlaví tabulky, dá se nastavovat šířka sloupce. I přes to všechno je ale displej chytrých telefonů příliš malý na to, aby se tato aplikace dala použít na něco jiného než rychlé zjištění, co že mi to někdo poslal e-mailem. Možná by trochu pomohlo zobrazení na šířku displeje, to ale Quicksheet neumí.

  
S hlavičkou už na displeji moc místa nezbude • ani bez ní to ale není moc slavné (tři různé velikosti zobrazení)


V další kapitole se vrhnu na organizaci času a na Javu – ta je nejrychlejší ze všech symbianových Nokií. Nokia 6630 také hodně pokročila v datových funkcí. Jak má rychlé GPRS?

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6630, Nokia 6670, Siemens S65, Siemens SX1, Sony Ericsson P900, Sony Ericsson P910i, Nastavený budík, Tajný kód, Velký test, Test, Browser Pro, Sněhulák, Pořádný displej, Unisono, Vhodná doba