Nokia 6680: 3G princezna s hvězdou na čele (test)

Teprve nedávno se u nás začala prodávat Nokia 6680, byť ji známe už pěkných pár měsíců. Eurotel ji prodává dokonce ještě levněji než odvozený a méně vybavený model 6681. Důvod je prostý – podporuje UMTS a tak podporuje i nové dítko operátora. Teď je lepší koupit model bez jedničky na konci.

Rychlé odkazy

 • parametry telefonu v katalogu mobilů 
 •
parametry fotoaparátu v katalogu fotomobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • Design a kvalitní zpracování (vyjma krytky fotoaparátu)
  • Aktivní pohotovostní režim (Today)
  • Fotoaparát s rozlišením 1,3 Mpx
  • Objektiv chráněný aktivní krytkou
  • Přehrávání MP3 stereofonně
  • Vylepšený internetový prohlížeč a e-mailový klient
  • Součástí balení je USB čtečka paměťových karet

Hlavní nedostatky

  • Pracuje pouze s kartami RS-MMC Dual Voltage
  • Chybí rádio, Nokia ho přitom v Series 60 umí
  • Diktafon je omezen jen na minutové nahrávky
  • Není možné zaměnit postavení obrazů při videotelefonování


Nokia představila svůj model 6680 současně s variantou bez přední kamery s označením 6681. Podpora sítí UMTS, videohovory a nové barevné kryty jsou vlastně jedinou odlišností obou telefonů, které jsme si mohli naživo prohlédnout už v únoru, posledním drobným vylepšením je poskočení vnitřní paměti na deset megabajtů místo osmi. Nejprve se s prodejem 3G varianty pro český trh nepočítalo. Eurotel ovšem spustil své UMTS a je lačný po každém modelu, kterým by mohl svou rychlou síť zpropagovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6680 a její barevné varianty

Přesně tohle potřebujeme

Takových je na trhu zatím málo a tak dal za vděk i delší dobu známé Nokii 6680. Velmi zajímavé je i výsostné postavení, jaké telefon v nabídce Eurotelu má – aby se UMTS prodralo mezi uživatele rychleji, prodává operátor Nokii 6680 za 11 995 korun, přitom méně vybavené 6681 nebo 6630 stojí 13 495 Kč.

Nokia 6681 Nokia 6630

Tělo zůstává naprosto shodné, rozměry 108 × 55 × 21 se nemění. Je to velký telefon a se 133 gramy i těžký. Výměnné kryty nejsou k dispozici a to v boji proti vrzání vždy jen přidává. Podle zkušeností s modelem 6681 můžeme s jistotou chválit tuhost a pevnost krytů, ale krytka fotoaparátu na zádech jako by pocházela odjinud – po několika měsících intenzivního používání začala vydávat nepříjemné a hlasité zvuky a objevila se vůle v rozsahu dvou milimetrů. Krytka na Nokii 6680 se tváří jako lépe zpracovaná a snad jí to můžeme i věřit - zřejmě se na nepříjemnou vlastnost po několika měsících prodeje a stížností konstruktéři zaměřili, protože telefon je od častého užívání i poškrábaný a obouchaný, a krytka nevydá ani hlásku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvojčata vedle sebe

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aktivní krytka vestavěného fotoaparátu

Tak jedno oko navíc říkáte...

Zjistíme rovnou, jak vybavenější sourozenec zvládá videohovory, pro které je určen, a jak si poradí s rychlými datovými toky. Příchozí obrazový hovor poznáte – upozorňuje na něj malá ikonka videokamery pod sluchátkem. Při jeho přijetí se vás telefon zeptá, zda si přejete ukázat druhé straně i vlastní obraz. Pokud jej zakážete, uvidí volající jen šedý rámeček, nebo libovolný statický obrázek který jste předem nadefinovali.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Někdo "videovolá" • možnost zakázání přenosu obrazu

Sami můžete videohovor iniciovat stejně snadno, před každým započetí volání se Nokia 6680 zeptá, zda má spojit klasický nebo videohovor. Pak vše probíhá klasicky – nahoře v malém okénku vidíte vlastní obraz, na většině plochy pak data odesílaná druhou stranou. Je škoda, že telefon neumožňuje vyměnit vzájemné postavení obou obrazů; zvláště když chcete ukazovat drobný detail, hodila by se větší plocha.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výběr typu volání • teď volám já • čekání na spojení • rozložení obrazů

Stáhnutí krytky na zádech 6680 v průběhu videotelefonování automaticky aktivuje vestavěný 1,3Mpx fotoaparát a volaný se rozhlíží po vašem okolí. Vnitřní kamera disponuje rozlišením 640 × 480 bodů a obraz je díky tomu na displeji mobilu a v rámci potřeb 3G telefonování pro druhou stranu dostatečně kvalitní. V přímém srovnání s výstupem z druhé kamery Nokie N70 jsme ale zaznamenali o málo slabší barevný rozsah a tendenci k přepalům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Druhá strana mi posílá obraz ze svého hlavního fotoaparátu • obrázek vlastního fotoaparátu je kvůli nemožnosti prohodit oba obrazy naprosto nepřehledný

Korekce expozice není u vnitřní kamery možná a jediné, co se dá čas od času využít je dvojnásobný digitální zoom. U hlavního fotoaparátu se i během videohovoru nebrání použití šestinásobné přiblížení. Pokud je to třeba, dá se vypnout zvlášť odesílání zvuku, zvlášť obrazu, anebo obojí dohromady. Funkce pro videohovory jsou tedy jen základní, v redakci jsme měli po této stránce už podstatně vybavenější 3G telefony, třeba Samsung Z300.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zakázání odesílání obrazu nebo zvuku • druhá strana má nastaven obrázek místo videa

Pedál k podlaze

Nainstalovali jsme PC Suite a vydali se prohledávat rychlosti UMTS končin. Nastavení jsme nechali na počítači, vše proběhlo hladce, asi za pět minut a po propojení telefonu USB kabelem jsme byli na internetu. Testujeme v centru Brna, pokrytí 3G indikované malou ikonkou pod sílou signálu vpravo nahoře na displeji je tedy plné a nedochází k výpadkům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia PC Suite a připojování 6680 USB kabelem

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Třikrát měř...

Rychlost internetového spojení jsme prověřovali prostřednictvím služby SpeedTest. Podle vytížení se rychlosti stahování pohybovali v rozmezí od 210 do 330 kb/s, tedy něco kolem třiceti kilobajtů během sekundy. Soubor o velikosti 5 MB jsme na harddisku měli do tří minut. Hodnoty uploadu se držely zpravidla na hodnotě jednoho sta kilobitů.

Na následujících řádcích vám nabízíme text recenze Nokie 6681 Marka Lutonského, mírně upravený a aktualizovaný pro model 6680.


Ve druhé kapitole blíže zhodnotíme design, konstrukci a displej telefonu.

Témata článku: Nokia, , , Nokia 6630, Nokia 6680, Nokia 6681, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Samsung Z300, Sony Ericsson K600i, Sony Ericsson K750i, Kovové kolečko, Automatické blokování, Test, Vestavěný program, Skvělá klávesnice, Černobílý snímek, Černobílý režim, Tichý profil, Načítání stránky, Expoziční parametr, Tajný kód, Reakční doba, Tenká linka, Nejvyšší kvalita