Nokia 6820: jedna z nejlepších (velký test)

Nástupce Nokie 6800 je menší, hezčí a lepší. Rozevírací plnohodnotná klávesnice zůstala. Výrobce do telefonu přidal integrovaný fotoaparát a konečně bluetooth. Nokia 6820 nás příjemně překvapila.

Rychlé odkazy

parametry telefonu v katalogu mobilů
• fotogalerie se všemi obrázky
nerozdělená recenze v textové verzi
minirecenze pro ty, kteří spěchají

Pamatujete si na Nokii 6800? Poprvé jsme ji mohli spatřit 4. listopadu 2002, tehdy Nokia v Mnichově představila minimálně pět novinek, které měly za úkol rozšířit právě vznikající řadu Series 40. Mobil způsobil pravé pozdvižení, ne ani tak svým designem, jako spíš podivnou koncepcí, která skrývá plnohodnotnou alfanumerickou klávesnici. Díky tomu jste s telefonem mohli pořádat závody v psaní zpráv všeho druhu.

  
Předchůdce v podobě Nokie 6800

Dva nástupci

Postupme v našem historickém exkurzu dále. Zhruba o rok později dostal model 6800 nástupce. A nebyl to následník jeden, nýbrž rovnou dva – 6810 a 6820. Z jejich označení můžeme usoudit, že nás nečeká nic velkolepého, oba telefony považujeme spíše za omlazení a rozvětvení modelové řady. Vzhledově vycházejí ze svého staršího modelu, jejich design se liší pouze detaily, stejně tak i funkční výbava, přesto jsou oba tady.

První z dvojčat se od předchůdce liší nejméně, tedy alespoň po designové stránce. Rozměry zůstaly zachovány, nová je pouze barevná kombinace. Uvnitř se setkáváme s EDGE a po dlouhé době také s bluetooth. Nokia 6810 se u nás ovšem prodávat nebude, proto nám nezbývá nic jiného, než se zaměřit na model 6820.

 
Nokia 6810 je od předchůdce téměř k nerozeznání 

 
Nokia 6820 nabízí trošku víc designérské invence

Dlužno říci, že je skutečně o co stát. Jak lze odhadnout z číselného označení, změn je u druhého modelu podstatně víc. Oproti Nokii 6810 sice postrádá FM rádio, místo toho ale nabízí integrovaný fotoaparát. Druhý a poslední rozdíl je v použítém akumulátoru, ten nabízí kapacitu 850 mAh (oproti 1000 mAh u 6810) a podle Nokie vydrží deset dnů v pohotovosti a sedm hodin při hovoru.


Vestavěný fotoaparát v akci

Vzhled a design

Začneme u vnějšího designu, to je na celé modernizaci tím nejzajímavějším. Nokia 6820 je v první řadě menší, a to ve všech směrech, konkrétní rozměry jsou 107 x 47 x 20 mm a hmotnost 100 gramů. Modely 6800 a 6810 mají 119 x 55 x 23 mm a 122 gramů, což je o hodně víc, právě velikost byla předchozímu modelu vytýkána. Nokia 6820 už zkrátka není přerostlým kusem mobilu, rozměrově ji můžeme postavit vedle ostatních Nokií a jiných konkurenčních telefonů. Musíme vzít ovšem na vědomí, jakéžto překvapení skrývá uvnitř.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6820 je o dost menší než předchůdce

Mám na mysli plnohodnotnou klávesnici (QWERTY), kterou získáte překlopením „malé“ klávesnice směrem nahoru, tak jak to můžete vidět na obrázku. Zatímco u Nokie 6800 jste museli kvůli silné pružině pořádně zabrat, v tomto případě není potřeba vynaložit tolik síly, musíte ovšem nalézt škvíru, která mobil zhruba vprostřed spodní části rozděluje. Úspěšné překlopení je charakterizováno jemným cvaknutím a pootočením displeje o devadesát stupňů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stačí malý trik a kouzlo je na světě

Barevné provedení mobilu je podle mě svěží a moderní, zaujme téměř všechny věkové kategorie. Šedomodrá kombinace se bude líbit. Na zadní straně můžeme zpozorovat prvky bílé, tato barva ovšem mobil trošku znehodnocuje. Změnou prošla i klávesnice, která má nyní trošku jiné rozestavení tlačítek, ty jsou teď víc u sebe. Rozkládací klávesnice je stejná – ovšem menší.

Nahoře u reproduktoru se nacházejí ještě další dvě tlačítka, to vpravo slouží pro zapnutí a změnu profilu, levé využijeme hlavně v otevřeném stavu. Kromě známého konektoru Pop-Port se po stranách už nic zajímavého neobjevuje, snad jen infračervený port na pravém boku přístroje a otvor pro poutko nahoře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zajímavé detaily

Telefon nepoužívá systém výměnných krytů, jeho konstrukce je tedy celkem zdařilá, byť je z větší části z plastu. Klávesnice se u zavřeného telefonu nehne a ani s rozevřeným mobilem si na konstrukci nemohu stěžovat.


Článek pokračuje
v další kapitole.

Témata článku: Nokia, , Nokia 6100, Nokia 6230, Nokia 6820, Malá rychlost, Test, Velký test, Týdenní předstih, Rozevřený telefon, Nadstandardní možnost, Velký, Podobné rozložení