Nokia 701: respektovaná dáma [recenze]

Nokia 701 je prvním telefonem s novou verzí Symbianu Belle. Vzhledově navazuje na úspěšnou C7 a její hranice posouvá ještě dál.
Kapitoly článku

Belle je sexy

Nokia 701 je smartphone s operačním systémem Symbian Belle. Pohání ho procesor s taktem 1 GHz, který je doplněn o hardwarový grafický akcelerátor. Za zmínku stojí i operační paměť RAM s kapacitou 512 MB či 1 GB paměť ROM. Nový operační systém Symbian Belle prošel výraznými změnami a inovacemi. Systém je rychlý, svižný a dostatečně atraktivní. Podrobně jsme si novou platformu finského producenta představili v samostatném článku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nokia zůstala věrná tradiční struktuře předchozích verzí svého operačního systému. Symbian Belle sice přináší několik změn, ale zorientuje se v něm i méně zkušený uživatel. Hned po zapnutí telefonu se vám Belle představí s jiným pojetím widgetů a zástupců než tomu bylo doposud. Widgety nejsou striktně omezeny obdélníkovým prostorem a zástupce si na plochu umístíte i jednotlivě, nikoliv v lištách s odkazy. Změnil se princip manipulace s ikonami na ploše, po podržení prstu se dá malým křížkem hned smazat. Výhodou je také vyšší variabilita při jejich umisťování na domácích obrazovkách. Těch může být mimochodem maximálně šest.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Uživatelé komunikátorů s Androidem si jistě povšimnou výsuvné roletky z horní části displeje. Inspirace konkurencí se prostě nezapře a proč ne, když to funguje. Jednoduše tak obloužíte aktivaci Wi-Fi, bluetooth, změnu profilu, přečtete si upozornění na nové události apod. Hlavní nabídka se zaoblenými ikonami obsahuje kromě odkazů na standardní funkce mobilu veškeré instalované aplikace, vše se dá abecedne seřadit. Taktéž symbolem lupy můžete začít psát název a ikony se filtrují, to se bude hodit u desítek programů v paměti. Volba tvorby složek a třídění tu zůstala. Procházení nabídkami je příjemně svižné, a mohou za to třeba i piktogramy u spodního okraje displeje, přišli jsme tak o zbytečně velké položky Volby, Zpět, Konec a dalších ze starších verzí Symbianu.

Výborná konektivita

S Nokií 701 se dovoláte ve všech pásmech GSM a datovat se bude rovněž ve 3G s nadstavbami. Kromě GPRS a EDGE připojení tříd 33 je k dispozici i HSDPA a HSUPA s rychlostmi 14,4 Mbt/s při stahování a 7,57 Mb/s při odesílání dat. Pro připojení na internet je možné využít i Wi-Fi podporující standardní 802.11 b/g/n. Lokální je možné data přenášet také prostřednictvím Bluetooth 3.0 s A2DP. Přítomen je samozřejmě i microUSB konektor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Potěší podpora funkce USB On-the-go, díky čemuž je možné prostřednictvím redukce k telefonu připojit prakticky jakékoliv USB zařízení, například USB klíč, externí HDD, myš či klávesnici. V balení však příslušnou redukci nenajdete. Standardní výbavu doplňuje i technologie NFC a samozřejmě GPS. Bezdotyková komunikace NFC se dá použít pro příslušenství, platby mobilem nebo hraní her. Součástí Nokie 701 jsou hry Angry Birds a závody aut Asphalt Urban s možností hraní multiplayeru právě přes NFC.

Klepněte pro větší obrázek

Nokia 701 i přes převážně kovové konstrukci netrpí ztrátami signálu. Antény mobilních sítí, Wi-Fi či NFC jsou totiž uloženy ve vrchní části telefonu, která je kryta standardním plastem. Kvalita hovoru je na vysoké úrovni. Během testování jsme v této oblasti nezaznamenali žádné nedostatky.V komunikační oblasti je v případě softwaru Nokia 701 připravena čelit i nejnáročnějším požadavkům. Adresář kontaktů nabídne všechny pokročilé funkce. Nechybí samozřejmě deník hovorů či inteligentní vyhledávání.

Organizační standard

Co se týče textové komunikace, telefon nabídne známý standard. Psaní na virtuální klávesnici chce vzhledem k 3,5" úhlopříčce displeje trochu cviku. K dispozici je psaní na plnohodnotné QWERTY klávesnici orientované na šířku i na výšku. Mezi možnostmi najdeme i psaní postupným zadáváním znaků na alfanumerické klávesnici.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Za zmínku stojí i e-mailový klient, který si rozumí se standardy POP3 i IMAP4. Samozřejmostí je i funkce Mail for Exchange. V jeho případě potěší i pěkný widget, díky kterému je možné přímo na domovské obrazovce listovat v schránce přijatých e-mailů. Mezi kancelářskými a pracovními funkcemi nás nic nepřekvapí, balík QuickOffice slouží stále jen ke čtení dokumentů. Přehledný kalendář nabídne denní, týdenní i měsíční nadhled. K dispozici jsou i poznámky, úkoly, kalkulačka či budíky s opakováním.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Internetový prohlížeč prošel opět menšími úpravami. Přibyla mu lišta s virtuálními tlačítky, po novém dokáže pracovat se šesti otevřenými okny současně a potěšit může i rychlý přístup k záložkám. V telefonu je předinstalován prohlížeč ve verzi 7.4.12 s podporou Flash Lite 4.0. Oproti předchozím verzím je o poznání rychlejší.

Zábava i FM vysílač

Součástí výbavy Nokie 701 je samozřejmě GPS s asistovaným startem, které můžete využít k navigování pomocí turn-by-turn hlasové navigace Nokia Mapy. Bezplatná aplikace od Nokie nabízí automobilovou i pěší navigaci i v offline módu, do telefonu je tedy možné bezplatně stáhnout mapové podklady.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nokia 701 přichází s bohatými možnostmi v oblasti zábavy i multimediálních funkcí. Interní paměť telefonu je 8 GB, rozšířit ji však můžete pomocí paměťových karet microSD do velikosti 32 GB. Hudební přehrávač, který nabízí všechny dnes známé standardní funkce, doplňuje FM rádio. V přehrávači se dá nově posouvat mezi skladbami tahy prstu, nikoliv trefováním tlačítek. Občas se může hodit i FM vysílač. Integrace 3,5 mm hudebního konektoru pro připojení běžných sluchátek je samozřejmostí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V telefonu najdeme předinstalovanou i dvojici populárních her - Angry Birds a automobilové závody Asphalt 5. Díky internetovému obchodu Nokia Store je možné jakékoliv softwarové nedostatky telefonu odstranit doinstalováním aplikací třetích stran.

Opět bez autofokusu

Nokia 701 disponuje fotoaparátem s rozlišením osm megapixelů. Fotoaparátu chybí automatické zaostřování. Vybaven je alespoň přisvětlením pomocí dvojité LED diody. Záběry dokáže pořizovat v maximálním rozlišení 3 264 × 2 448 pixelů. V nabídce nastavení najdeme několik pokročilé funkce. Například nastavení ISO, několik scén, barevný tón, vyvážení bílé, úprava expozice, kontrastu či ostrosti. Nokia 701 dokáže nahrávat i video v HD rozlišení při snímkování 30 fps.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kvalita záběrů zachycených v příznivých podmínkách je na výborné úrovni. Horší je to však při fotografování makra, nebo při nedostatečném světle. Největším nedostatkem je neschopnost vyfotografovat předměty na krátké vzdálenosti. Video z fotoaparátu sestříháte v mobilu, nabízí se sdílení fotek na sociální sítě.

Klepněte pro větší obrázek

Nokii 701 nechybí vyloženě žádná důležitá funkce, stejně jako výkonný procesor. Přesto nás novinka zaujala spíše svým systémem Symbian Belle, než svou hardwarovou výbavou či designem. Jde totiž o reinkarnovaný a mírně vylepšený model C7. Ve prospěch novinky hovoří zejména skvělá konstrukce, výborná datová výbava a kvalitní dotykový displej. Těžko říct, zda to v konkurenci jiných výrobců a platforem bude Nokii 701 stačit. Mezi nedostatky rozhodně patří absentující autofokus, který navzdory tvrzení výrobce stále spoustě uživatelů chybí.

Témata článku: Nokia, , , , Nokia 701, Krátký kabel, Respekt, Rychlá odezva, Standardní funkce, Důležitá funkce, Rozměrná baterie, Dáma, Pravá strana, Kontrastní podání, Hlasový pokyn, Kovový materiál, Speciální adaptér, Možnost hraní, Bezplatná aplikace