Nokia 7100 Supernova: pro malé parádnice

Ostatní Supernovy se nejmladšího modelu Nokia 7100 nemusejí obávat. Nabízí jen základní funkce a pouze naoko vypadá stylově.
Kapitoly článku

Bez paměti to není ono

Na obraz displeje si stěžovat nebudete, jemné vykreslení bez viditelného rastru je mu vlastní. Je zřetelný i na jasném světle. Platforma S40 nabízí tradiční možnosti úpravy vzhledu telefonu včetně změny pozadí nebo výběru témat. Kupodivu jsem se nedočkal možnosti zobrazení aktivního pohotovostního režimu, tato položka v menu jednoduše zcela chybí a je to škoda. Zobrazení směrů hlavní navigační klávesy však najdete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pastelové barvy témat (motivů) dobře ladí s vnějším designem Supernovy

7100 Supernova dovolí uložit 1 000 vícepoložkových kotaktů, zadat lze jméno, příjmení, mobil, číslo domů a obrázek. V nabídce jsou i skupiny a zrychlené volby, zobrazit si lze seznamy SIM karty i telefonu dohromady.

Při telefonování se hodí příjem hovorů otevřením telefonu, k dispozici je i automatický zámek klávesnice po jeho zavření. K psaní SMS a MMS nemám výhrad, na klávesnici se píše dobře a editor je dostatečně pohodlný, nechybí mu obrázkové smajlíky ani oblíbení příjemci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí adresáře a zpráv je důvěrně známé z ostatních Nokií Series 40

Pro zvonění si vyberte z vestavěných polyfonií nebo nechte zahrát MP3, ovšem pozor, počítejte s omezenou pamětí, doporučuji pouze úryvky MP3. Pro transfer souborů se bude hodit Bluetooth. Právě oficiální údaj o velikosti paměti je trochu matoucí, výrobce uvádí pouhé 4 MB, ukazatel Nokie tvrdí, že je k dispozici asi 11 MB. I tak jde ale o velmi nízkou hodnotu.

Telefon sice obsahuje i hudební přehrávač a stereosluchátka, kvůli malé paměti je však zcela bezcenný, paměťová karta by se opravdu hodila, i na obrázky. Sluchátka jsou však nutností pro naladění FM rádia, tlačítko se symbolem hvězdičky standardně funguje jako zkratka pro jeho spuštění, obsahuje i jeho symbol.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Prostředí přehrávače, rádia a hlasového záznamníku 

Organizační funkce obsahují tradiční opakovaný budík, kalendář s událostmi (upomínka, jednání, volání, narozeniny, výročí a poznámka), seznam úkolů, poznámky, kalkulačku, stopky a minutku. V nastavení kalendáře najdete různé typy upozornění a opakování událostí. Složka aplikací obsahuje hry Backgammon, City Bloxx a Snake III, navíc je tam i převodník měn a veličin.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Maximální rozlišení 1,3Mpx fotoaparátu činí 1 280 × 960 bodů, ale kvůli malé paměti se do mobilu vejde jen několik fotek. Nastavení fotoaparátu obsahuje noční režim, samospoušť i sekvenci snímků. Zachycené záběry nesnesou slitování. Přežitý 1,3Mpx snímač neumí zaostřit, snímky jsou opravdové patlaniny. Přesto je v nabídce telefonu i editor fotografií, který umožňuje jejich úpravu, doplnění klipartu, textu, rámů apod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ukázkové snímky v maximálním možném rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
 

Sdílená paměť mobilu je ochotna přijmout i záznam videa, ovšem rozlišení 128 × 96 je tristní. Multimédia ještě doplňuje záznamník, soubor AMR může obsahovat hodinu záznamu. Přehled nad uloženými soubory vám pomůže udržet nabídka Galerie, která pracuje jako souborový manažer. Pokud byste toužili po surfování na internetu a máte aktivovaný datový tarif, bude se vám líbit vestavěná Opera mini jako základní prohlížeč. Nokia podporuje nejen GPRS, ale také EDGE.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hry, drobné aplikace a ukázka Opery Mini

Nokia 7100 Supernova není stylový telefon ani telefon pro multimédia. Nejvíce se hodí jen na posílání SMS a telefonování, navíc bez chyby zvládá organizaci času. Fotografování a poslech hudby je zapovězeno především absencí větší paměti nebo karet, pochvalu si však vysouvák zaslouží za přítomnost Bluetooth, parádní QVGA displej (i když mohl být větší) a příjemnou klávesnici. Jako levný telefon pro děti nebo hodně nenáročné uživatele je určitě vhodný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Vše, co najdete v malé modré krabičce

Témata článku: Nokia, , Nokia 7100 Supernova, Nokia 7310 Supernova, Bílé světlo, Pro +, Supernova, Super +, Barevný pruh, Sup, Šup, Super, Uložený soubor, Snake II, Tradiční možnost, Oficiální údaj, Sdílená paměť