Nokia 7150 - fikce nebo skutečnost?

Upravit svou Nokii 7110 jsem se rozhodl inspirován Simensem C25 Lukáše Zvonára a popoháněn touhou mít něco, co není běžné. Navíc, subjektivně se mi bezanténní mobily líbí více a Nokia 7110 mi jinak naprosto vyhovuje.

Tento příspěvek nám zaslal čtenář známý pod přezdívkou mowla.

Takže – co nejdřív? 

Rozebrat telefon a podívat se, jak vlastně Nokia anténu montuje a vymyslet, kam, jak a jakou anténu použít namísto originální. Uvnitř krytu jsem nalezl jedno místo, kam by bylo možno anténu umístit – bude-li dostatečně tenká a nebude-li, bude nutno ji připevnit zezadu zvenčí přibližně místo plastického nápisu Nokia a zalít plastem; což by ovšem zvětšilo tloušťku telefonu a udělalo na zadní straně pravděpodobně nehezkou bouli.

Teď jakou anténu a jak postupovat při úpravě?

Nejprve jsem si pořídil další originální anténu. Tu jsem rozebral a zjistil jsem, že N7110 má anténu cívkovou o průměru asi 6 mm a vinutou z velmi tenkého mosazného planžetu a tudíž není pro můj účel vhodná. Nechtěl jsem se však pouštět do výroby antény vlastní a tak jsem zkusil rozebrat ještě anténu z Nokie 5110, která již vypadala nadějněji. Je tvořena anténním kontaktem, na něj navazujícím válečkem a cívkou - pružinkou. Vše je z mosazi – půjde  tedy dobře spájet (původně celou anténu drželo pohromadě pouzdro), jen bude zapotřebí zbrousit váleček naplocho, aby se do zvoleného otvoru vešel.

Jako druhý přišel na řadu náhradní zadní kryt telefonu (nechtěl jsem se zbytečně připravit o možnost návratu – pokazím-li něco :-). Vystupující původní místo pro montáž antény jsem pájkou zatavil a vmáčkl dovnitř tak, aby se hmota spojila s pláštěm a její přebytek posléze odbrousil. Uvnitř krytu jsem vyříznul horní dvě výztuhy a seškrabáním odstranil vrstvu pokovení na jedné ze stěn otvoru. Poté jsem vložil spájenou anténu a usadil ji tak, aby kontakt pro propojení s deskou elektroniky byl na správném místě a to vše jsem zakápnul sekundovým lepidlem – bohužel však anaerobním, takže jsem na proschnutí musel asi půl hodiny počkat.

Jako další bylo nutno mírně (asi o 2 milimetry) zmenšit plast okolo displeje, který zasahuje až do zadního krytu v místě, kde je teď anténa a mohl jsem začít skládat.

Po zapnutí telefonu naskočil signál přibližně ve stejné intenzitě jako u telefonu před úpravou. Toto potvrdil i NetMonitor – vše je hotovo a v pořádku funguje. Zbývá ještě povrchová úprava krytu matným černým lakem.

Pochybnosti?

Jenže, začal vrtat červíček pochyb – je opravdu všechno v pořádku? Neodpálím posléze koncový stupeň? Dovolám se i z míst nepříliš dobře pokrytých signálem? Konec úvah, zavolal jsem někomu, kdo se zabývá VF technikou a zeptal se jej na radu.

Problém jej zaujal a slíbil, že se pokusí telefon - resp. jeho chování při vysílání - proměřit. Teď se hodilo, že původní kryt a anténa jsou neporušeny a není problém oba kryty prohazovat. Nějakou dobu si s telefonem hrál a posléze mi řekl, že vysílací výkon se změnil v řádu procent a i horizontální laloky jsou velmi podobné původním (bohužel z časových důvodů odmítl vypracovat grafy). Je mi sice jasné, že takovéto měření není zcela dostatečné, ale bez potřebného vybavení nic víc nenaměříme, takže bude muset stačit.

 

Momentálně telefon bez problémů funguje, hovory nepadají a citlivost na signál je i podle NetMonitoru zhruba stejná jako dřív – jsem spokojen.

Diskuze (31) Další článek: Hrajte na mobilu hry přes textovky!

Témata článku: Nokia, Lalok, F +, Fik, Skutečnost