Nokia 720 aneb ohlédnutí do daleké minulosti

Většina lidí si pod pojmem mobilní telefon představí krabičku o velikosti kreditní karty. Ne vždy tomu tak samozřejmě bylo a „živoucím“ důkazem toho je Nokia 720.
Většina lidí si pod pojmem mobilní telefon představí krabičku o velikosti ne větší než pouzdro na brýle vážící několik desítek gramů. Ne vždy tomu tak samozřejmě bylo a „živoucím“ důkazem toho je Nokia 720.

Na první pohled zaujmou poněkud větší rozměry 120 x 230 x 70 mm (š x v x h). Nezanedbatelná není ani hmotnost 1,3 kg. To však není na mobil prodávající se před pěti šesti lety nic výjimečného. Prostě se v té době telefony v kapsičkách nebo za pasem nenosily.

Nokia 720

Baterie s podstavcem

Podstatnou část přístroje tvoří podstavec s baterií (standardně Ni-Cd 1100 mAh), která udrží telefon v pohotovosti asi dva dny. Lze použít i velkokapacitní baterii, ta pohotovostní režim zdvojnásobí. Z podstavce vystupuje téměř třiceticentimetrová anténa a sluchátko připojeno klasickou telefonní šňůrou. Tomu dominuje čtyřřádkový, zeleně podsvícený displej. Dva řádky obsahují informační ikonky, na zbylé dva napíšete po osmi znacích. Kontrast je výborný, troufám si říct, že v tomto směru telefon překonává i některé dnešní typy.

Klávesnice obsahuje docela hodně tlačítek (5 funkčních, 2 šipky, zapnutí/vypnutí telefonu, dvě tlačítka na příjem/ukončení hovoru a 9 čísel plus „*“ a „#“), ale na své stáří nemá telefon nijak složité ovládání. V menu se pohybujete pomocí šipek. Volbu potvrzujete tlačítkem „M“ , zrušení pak „C“. Dále je tu tlačítko „ABC“ pro přepínání mezi čísly a písmeny. „R“ slouží pro rychlé hledání položek v paměti. Do té zadáte maximálně 73 položek, což považuji za nadprůměrné vzhledem k tomu, že enemtéčka neobsahují SIM kartu a tudíž se informace ukládají přímo do paměti telefonu.

Nemá hry, ale kdy by je v té době hledal?

Menu je velmi jednoduché a už u tohoto modelu byla použita zkrácená volba pro rychlý přístup do následujících položek: nastavení hlasitosti a výběr z pěti druhů vyzvánění, výběr země, zobrazení délky hovorů (poslední, celkové příchozí a odchozí), zapnutí/vypnutí podsvícení displeje, hlasitost klávesnice a další. Marně budete hledat položky jako přesměrování, textové zprávy nebo hry. Tyto funkce přesahují možnosti analogové sítě, a tak je ve své době nikdo nepostrádal.

Je pravda, že Nokii 720 již dnes mnoho lidí používat nebude, ale ve své době byl telefon velmi oblíbený a jistě mu patří nesmazatelné místo ve vývoji mobilních telefonů.

Diskuze (7) Další článek: EuroTel T!P aneb síť NMT stále ještě neumírá

Témata článku: Nokia, Min, Minulost, Ohlédnutí