Nokia 7200: perte na čtyřicet (test)

Nokia se dlouho bránila mobilům véčkové konstrukce. První evropské véčko Nokie nese označení 7200 a je stejně revoluční jako první mobil Nokie s výměnnými kryty. To ale není všechno, telefon je taky velmi slušně vybaven.

Kryty do čistírny

Stejně jako předchozí extravagantní model Nokia 7600 ani nové véčko se nehodí pro každého. Rozhodně není průměrné a navíc nabízí řadů možností, jak se odlišit od všech mobilů v okolí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Telefon je trojbarevný, každá z barev zaujímá zhruba třetinu předního krytu mobilu. Výjimečnost telefonu ale zajišťují zejména textilní kryty. Nokia, která jako první na světě představila mobil s výměnnými kryty, nyní odhalila další trumf – kryty potažené textilem (podle mě jde o umělou kůži). Všechny dostupné varianty textilních krytů jsou ozdobené zajímavými geometrickými vzory. Snad každý, komu se nová Nokia dostane do ruky, musí uznat, že textilní kryty mají něco do sebe. Jsou příjemné na dotek a hlavně jsou zajímavé. V nabídce výrobce je v současnosti asi šest typů textilních krytů a určitě co nevidět přibudou další.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nevím, zda je to způsobeno textilními kryty nebo špatným slícováním, ale kryty urputně vržou. Vlastně vrže, a to dost výrazně, celý telefon. Vzhledem k tomu, že jde o poměrně drahý přístroj, považuji to za neodpustitelné.

Průzkum neznámého terénu

Pod menším předním krytem se ukrývá kapsička na kartu SIM, jejíž výměna je snadná a rychlá. Na přední straně nepřehlédnete dostatečně velký černobílý displej. Můžete si na něm aktivovat animovaný spořič, který vám bude ladit s motivem na krytu. Pod displejem je oko vestavěného foťáku a otvory výkonnějšího z dvojice reproduktorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Při pohledu z boku zjistíte, že telefon je pěkně tlustý a navíc váží úctyhodných 115 gramů. Zato boční tlačítka regulující hlasitost patří k nejtenčím, se kterými jsem se setkal. Přesto se dobře tisknou, neboť dostatečně vystupují na povrch. Tlačítko pro zapnutí telefonu budete lovit pod lupou, ale to je jistě záměr výrobce – telefony značky Nokia se přece nikdy nevypínají! Hned vedle něj se krčí drobné sklíčko infraportu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zadní části telefonu dominuje textilní kryt. Po jeho odsunutí odhalíte baterii typu Li-Ion, se kterou telefon vydrží při běžném používání čtyři i více dnů. Zajímavě zpracovaným detailem na zadní straně je očko pro provlečení poutka. Použít můžete třeba kožené poutko dodávané v balení. Spodní stranu telefonu již tradičně okupuje zdířka pro nabíječku a konektor Pop-Port.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pohled do útrob

Po otevření telefonu vás čeká další trojbarevná smršť. Dvojbarevné klávesy jsou lemovány bílou a šedou barvou stejně jako displej. Spojovací kloub je nečekaně pevný. Otevřený telefon se nezastaví v klasické véčkové pozici, ale mírným tlakem ho můžete dostat téměř až do roviny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nepřehlédnutelná je velikost vnitřního barevného displeje vůči zbytku telefonu. Zde totiž výrobce šetřil a výsledkem je zbytečně malý TFT displej, přestože volného prostoru bylo dost. Jeho rozměry jsou 128 × 128 bodů a zobrazí až pětašedesát tisíc barev. Kromě velikosti mu nelze nic vytknout; podsvícení, kontrast i barevné podání je vynikající. Pokud zapomenete telefon zavřít, zanedlouho se na displeji objeví spořič s digitálními hodinami. Při příchozí textové zprávě nebo zmeškaném hovoru doplní aktuální čas také ikona s adekvátním obrázkem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Blok numerické klávesnice se může pochlubit rozměrnými tlačítky s nízkým zdvihem. Jistě jste si všimli, že u většiny véčkových telefonů nejsou tlačítka nijak vystouplá. Důvodem je ochrana displeje, který by se mohl při zavření telefonu poškodit. Ani véčko od Nokie není výjimkou. I přes nízký zdvih se ale píše pomocí tlačítek pohodlně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Stejně jako u posledních modelů značky Nokia se telefon neovládá jen navigačním křížem a dvojicí kontextových kláves, ale důležitou roli hraje i třetí středová klávesa. Přirozenějšímu ovládání pomáhá také tvar a umístění středového tlačítka.


Článek pokračuje v další kapitole.

Témata článku: Nokia, , Nokia 7200, Nokia 7600, Test, Geometrický vzor, Dispozice