Nokia 7250: nejlepší z celé série (test)

Nokia 7250 je dalším modelem, který patří do patří do tzv. Series 40. Kromě něj je zde Nokia 5100, 6100, 6610, 6800 a 7210. 7250 se odlišuje především designem, foťáčkem a hlavně obrovskou pamětí na aplikace, obrázky a zvonění.

MMS pro každý den

Se zabudovanou kamerkou získávají nového rozměru MMS, které mobil zvládá samozřejmě také. Stačí vyfotit obrázek a poslat, případně dopsat textík o maximální délce tisíc znaků. Do zprávy ale není možné vložit melodii, což je docela škoda. Nastavení MMS je celkem prosté, stačí si poslat konfigurační textovku z webu operátora, není nutné nic doplňovat. Bez problémů funguje i odeslání MMS na e-mail.

Budíček stále není opakovaný

Mobilu nechybí ani dobré organizační funkce, které jsou skryty v menu Organizér, a to včetně budíčku, který je má 7210 samostatně v menu. Sem byl skryt pravděpodobně proto, aby nezabíral místo v hlavním menu, kde je celkem patnáct položek – docela síla. Budíček ale není opakovaný, což zkrátka nechápu, když už i 2100 jej má. Na druhou stranu se můžete vzbudit nejen standardním tónem a melodií, ale také rádiem. Rádio jsme podrobně popisovali v recenzi Nokie 6610.

 
Budíček není opakovaný, ale může vás vzbudit rádiem.

Kalendář je grafický, základní pohled je měsíční, celkem je možné do něj uložit až 250 položek následujících typů: schůzka, poznámka, volání, narozeniny či upomínka. Kalendář je přehledný a docela povedený, chybí mi snad jen grafický pohled na den či týden. V organizéru je umístěn i úkolovník, úkolům je možné nastavit prioritu, datum splnění a dokonce i upozornění. Trošku mne mrzí, že úkoly není možné vidět zároveň se schůzkami na daný den v kalendáři.

 
Grafický pohled na kalendář --- Seznam událostí, které lze do kalendáře vložit.

   
Zadání nové schůzky --- Seznam událostí ke dnu --- Náhled na událost

  Vložení nového úkolu

Minifoťáček

Konečně se dostávám k funkci, která vás asi u tohoto mobilu bude zajímat nejvíce: vestavěnému foťáčku. O jeho umístění jsem už popsal výše, nyní je čas podívat se na to, jak se s ním fotí. Aplikaci pro focení můžete spustit buď z menu nebo pohybem kurzorové klávesy nahoru. Většinu displeje pak zabere zobrazení hledáčku foťáčku, nahoře bude vypsán typ fotky – standardní nebo portrét (portrét je na výšku), dole je pak popis kontextových kláves. Překreslování hledáčku je poměrně pomalé, rád vzpomínám na rychlost u modelu 7650; není to ale tak pomalé, jako u externích foťáků Sony Ericssonu. Pokud nefotíte, foťáček se automaticky vypne a musíte jej reaktivovat.


Právě se fotí...

Po vyfocení se fotografie automaticky uloží do Galerie, celý proces je velmi rychlý; určitě rychlejší než u 7650, kde bylo navíc ukládání manuální. Zkrátka focení je uživatelsky velmi jednoduché, jen chodíte a mačkáte tlačítko. Velikost fotografií lze nastavit ve třech stupních, bohužel ten maximální má rozlišení jen 352 x 288 bodů, což není mnoho. Kvalitu fotografií můžete sami posoudit na obrázcích. Je patrná silná komprese a nízká ostrost, nicméně pro posílání v MMS to bohatě stačí.

 
Prostor pro hledáček --- Volba typu fotky

 
Menu foťáčku --- Nastavení kvality

Pro exhibicionisty

Na displeji mobilu obrázky nevypadají tak dobře jako na Nokii 7650, jako by jim chyběly barvy. Vyfocený obrázek nelze z mobilu dostat jinak než jako MMS nebo e-mail, není možné ho poslat přes infra a zatím v balíku PC Suite není nástroj, který by uměl obrázky vykopírovat. Foťák sice nemá zoom, ale můžete nastavit zpoždění deset sekund, takže lze fotit na dovolené sebe sama. Na zadní straně mi docela chybělo zrcátko, které některé mobily mají.

Kvalita foťáčku odsuzuje jeho použití pouze pro zachycení momentek a poslání jako MMS, případně e-mail, nelze předpokládat, že byste s ním mohli založit album digitálních fotografií. Na každý pád je práce s ním jednodušší a pohodlnější než v případě přídavné kamery Nokie, takže pokud plánujete posílání MMS, je 7250 lepší volbou. Navíc se nemusíte myslet na to, kde jste přídavný fotáček zapomněli.

 

 

 

 

 
Příklady několika fotografií pořízených Nokií 7250.

Pět mega? Výborně!

Velké překvapení mne čekalo, když jsem se po několika vyfocených obrázcích podíval, kolik mám volné paměti. Čekal jsem stejně jako u ostatních modelů jako 7210 nebo 6610 jen 725 kB, nicméně mobil ukazoval něco málo přes pět megabajtů! Podíval jsem se proto na web Nokie, ovšem tam se také píše jen o 725 kB. Abych se ujistil, že jen mobil špatně neukazuje zbývající paměť, vyfotil jsem několik desítek obrázků, takže nyní mám obsazen skoro megabajt a stále mám čtyři k dispozici. S pamětí je to tedy stejné jako u modelu 6800. Skvělé.


Paměti je opravdu dostatek.

Mimochodem, stejně jako u všech mobilů Series 40 se i zde všechny obrázky, fotografie a zvuky shromažďují ve složce Galerie, do níž se lze dostat z hlavního menu. Zde je možné vytvářet složky, mazat, kopírovat a přesouvat soubory jako na počítači.

 
Galerie: zde se ukládají obrázky a melodie.


V závěrečné kapitole můžete srovnat Nokii 7210 a 7250, podíváte se na žebříček pořadí současných mobilů dle naší metodiky a nahlédnete do velkého seznamu všech parametrů mobilu.

Témata článku: Nokia, , Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6310i, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7650, Panasonic GD87, Siemens ME45, Siemens S55, Sony Ericsson T300, Sony Ericsson T310, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson T68i, Test, Silná komprese, Nízká ostrost, Střízlivý design