Nokia 7260: čistě stylová záležitost (test)

Stylový telefon jak má být. Taková je nová Nokia 7260, která si vás získá bohatou nabídkou funkcí, včetně podpory EDGE, a navíc vás zaujme svým extravagantním zevnějškem.

Takzvané stylové mobily jsou v současné době velmi módní. Lidé se chtějí odlišovat a být originální a mobilní telefon je pro ně jedním z prostředků, jak se v tomto duchu vyjádřit. Nokia má situaci plně podchycenou. Ve svém sortimentu má v každé cenové kategorii zástupce určeného masám, ale i několik stylových kousků.

Novinkou ve střední třídě, postavené na funkční platformě Series 40, je telefon klasické konstrukce s označením 7260. Je právě jedním z těch přístrojů, které nebudou sloužit jen jako pracovní nástroj, ale bude plnit i účel reprezentační. Kde se objeví, okamžitě na sebe strhne pozornost, zkrátka „stylovka“ jak má být.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro ty, kteří se chtějí odlišovat... Nokia 7260

Nabídka telefonů Nokia postavených na Series 40 se už docela rozrůstá. Nejblíže má k dnes testovanému telefonu model 3220, který je rovněž klasické konstrukce a čistě stylový, ale je určen pro zcela jinou cílovou skupinu. Zatímco 3220 má oslovit především teenagery, lidi stále duchem mladé, milovníky diskoték a sportovce, nová Nokia 7260 sedne spíše lidem, kteří dávají přednost eleganci a mobil budou brát jako módní doplněk. Obzvlášť intelektuálové se tedy mají na co těšit.

 Klepněte pro větší obrázek
Nokia 3220 • Nokia 7260

Líbí, nelíbí

Je velmi těžké hodnotit design stylového telefonu. Každému se líbí něco jiného a podle toho se také odvíjí kritika. Nokia 7260 je jedním z těch telefonů, které se vám buď zalíbí na první pohled a nebo se na něj budete dívat s opovržením. Přesto, že většina mých kolegů z redakce se přiklonila k první skupině, já patřím do sorty druhé. Nechám proto raději hodnocení na každém zvlášť a jen vám popíšu, co zajímavého na telefonu najdete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon okamžitě upoutá pozornost každého...

Telefon jsme měli zapůjčený v černé variantě, nabízí se i v bílé. U stylového telefonu trochu zamrzí absence výměnných krytů, zato se může telefon pyšnit pevnou konstrukcí bez nepříjemného vrzání. Chromované doplňky vytváří s tmavým podkladem zajímavý kontrast a dobře vyniknou. Koncepce telefonu je klasická, přední strana je rozdělena na oblast displeje a klávesnice přesně v polovině. Tvar se přísně drží linií kvádru a po vzoru elitního modelu 7610 má dva protější rohy zakulacené. Přesněji levý horní a pravý dolní, tedy opačné než u chytré sestřičky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dva rožky zaoblené, ale jinak prostý kvádr...

Na přední straně přímo bijí do očí chromované pásky v oblasti klávesnice. Ten nejdelší zasahuje až nad displej. Pokud si však s telefonem pootočíme, zjistíme, že se jedná vlastně o pásek jeden. Začíná na numerické klávese 4 a spirálovitě se odvíjí až po kontextové klávesy, přičemž zasahuje až na zadní část telefonu. Ta je jinak zcela hladká a černá. V horní části ji zdobí další chromový prvek, kterým je rámeček pro logo výrobce a čočku fotoaparátu. Zrcátko pro tvorbu autoportrétů chybí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stříbrný pás se line po celém telefonu • u fotoaparátu nenajdeme klasické zrcátko

Chromované prvky a také lesklý černý lak na zbytku telefonu jsou velmi náchylné na zašpinění a poškrábání. Obzvlášť na zadní straně je okamžitě vidět každý otisk prstu a sebemenší škrábanec.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Škrábancům a otiskům prstů se bohužel nelze ubránit

Na bocích telefonu najdeme také spoustu zajímavého. Na pravém je to především temně červený pruh, který přes zaoblený roh zasahuje až na spodní hranu telefonu ke klasickému konektoru Pop-Port. Na pravé straně také najdeme okénko infraportu, které narušuje linii červeného pruhu. V ostrém rohu vpravo nahoře je masivní chromované poutko pro uchycení šňůrky. Na horní hraně najdeme poměrně dost zapuštěné a malé vypínací tlačítko, které už je opět provedeno v temně rudém odstínu. Od něj pak dále pokračuje barevná linie až do půlky levého boku telefonu. Zde končí u kolébkového tlačítka. To je provedeno vcelku ledabyle, zatímco stisk dolní polohy je jasný a doprovází ho cvaknutí, horní poloha se stiskává daleko hůř a bez odezvy. Lze jen doufat, že je to problém pouze testovacího kusu. Zbývající část levého boku je černá a ozdobená o čtyři chromové proužky, které přes ní přechází. V jednom z nich je rafinovaně skryté druhé poutko. Můžete si tedy vybrat, jestli necháte telefon viset "hlavou dolů" či naopak.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Několik detailů z bočních partií

Rozměry 105 × 45 × 18 mm napovídají, že se jedná o malý telefon a s hmotností 92 gramů rozhodně žádnou kapsu nevytahá. Fungovat vám bude i za „velkou louží“ díky podpoře pásem GSM 900/1800/1900 MHz a podle údajů výrobce dokáže se svojí Li-Ion baterií vydržet až 350 hodin v pohotovostním režimu a 180 minut při telefonování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání velikosti a pohled "pod pokličku"

Co nového na displeji?

Odpověď na otázku z nadpisu je jednoduchá. Nic nového displej nepřináší. Je stejný jako například u modelu 3220 nebo 6230. Je tedy aktivní, dokáže zobrazit pětašedesát tisíc barev a je bohužel docela malý. Má tvar čtverce s délkou hrany 27 mm a nabízí jemné rozlišení 128 × 128 obrazových bodů.

Zobrazení je kvalitní, barevně věrné a jemné. Opět si ale musím postesknout nad maličkostí, kterou je nemožnost umístit tmavý obrázek jako tapetu na displej. Ostatní provozní údaje jsou pak nečitelné, protože jsou zobrazeny pouze v černé barvě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej by mohl být o něco větší, místo by na něj bylo • zobrazovací schopnosti jsou výborné


V druhé kapitole se podíváme na originálně zpracovanou klávesnici, zhodnotíme prostředí a ovládání telefonu a nakonec se porozhlédneme po telefonním seznamu.

Témata článku: Nokia, , Nokia 3220, Nokia 7260, Styl, Nepříjemné vrzání, Test, Žal, Ostatní provoz, Nová nabíječka, Přednastavená funkce