Nokia 7280: mobil z jiného světa (velký test)

Nokia 7280 je králem všech stylových telefonů. Podlouhlá černá cihlička vzbuzuje pocit úžasu a zvědavosti, i když ovládání budí rozpaky. Za designem však nezaostává ani výbava, je libo obří adresář, 50MB pamět, MP3, fotoaparát, rádio nebo Bluetooth?

Mobil do kanceláře

V nabídce telefonu najdete nabídku pro organizaci času v podstatě shodnou s ostatními mobily Series 40. Je jisté, že funkce značně ztrácejí ze své pohotovosti a použitelnosti vlivem zdlouhavého zadávání, ale i po krátkých zkušenostech musím uznat, že se dá zvyknout.

Vzhledem k možnosti synchronizace položek v kalendáři a samozřejmě i adresáři však do telefonu příliš dat zadávat nebudete. K tomu lépe poslouží počítač, se kterým tvoří telefon sehranou dvojku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Měsíční.. • ..týdenní.. • ..a denní náhled na kalendář

Kalendář umožňuje měsíční, týdenní a denní náhled. Vzhledem k omezené velikosti displeje se však zobrazí pouze část měsíce. K dispozici jsou tři řádky a řádek s názvy dnů. Kolečkem se pohybujete po jednotlivých dnech, tedy vodorovně. Svislé, týdenní rolování není možné. Pří týdenním zobrazení je situace ještě nepřehlednější. Opět je zobrazen řádek s názvem dne a pak tři řádky odpovídající třem vybraným hodinám ze dne. Posun kolečkem je po hodinách a tedy svislý, rolování po dnech v horizontálním směru není možné.

V měsíčním náhledu se dny s událostí zvýrazní tučným písmem. Písmo je však natolik drobné, že toto zvýraznění snadno přehlédnete. V týdenním náhledu pak vidíte v daném okamžiku události její ikonu. Vzhledem k menší přehlednosti přijde vhod zvukové upozornění, které lze událostem přiřadit. Zvolit si můžete u vybraných událostí i předstih upozornění. Akustický signál však nelze nijak změnit a musíte si přivyknout přednastavenému pípání. Navíc je bohužel docela slabé a snadno se přeslechne. Alespoň, že ho doplňují vibrace.

Při zadání nové události máte na výběr z pěti typů: upomínka, jednání, volat, narozeniny a poznámka. Význam a zadání jsou zřejmé z jejich názvů, vše již ostatně známe z ostatních telefonů series 40. Samozřejmostí je možnost zadání opakovaných událostí.

Pro organizaci času některým postačí budík. U toho si můžete vybrat libovolnou melodii, nechybí samozřejmě možnost opakování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nastavení budíku • úkolovník • poznámky

Dále v nabídce organizéru najdeme klasický úkolovník. Zadává se pouze jeden, obecný typ úkolu a je možné mu přiřadit prioritu, podle které se pak seřadí v seznamu. Nechybí ani poznámky, do kterých lze vkládat až tři tisíce znaků dlouhé texty, ale nevím, zda by je s tímto telefonem někdo využil. Poslední položkou jsou možnosti synchronizace. Zde si můžete nastavit ochranu heslem pro synchronizaci s počítačem nebo data synchronizovat vzdáleně přes server.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Diktafon a možnosti synchronizace

Multimédia vládnou světu

V nabídce multimédií asi nejvíce zaujme rádio. Funguje pouze s připojenými sluchátky, které jsou součástí balení. Sluchátka jsou navíc vybavena mikrofonem a slouží jako lehká handsfree. Vodiče jsou však obaleny silnou ochrannou vrstvou, takže mají docela velký průřez a nejsou příliš ohebné, což je docela na obtíž. Dají se však pohodlně pověsit na krk.

Klepněte pro větší obrázek Sluchátka s mikrofonem

Rádio však můžete poslouchat i nahlas, z reproduktoru telefonu. Sluchátka však musí zůstat zapojena, protože suplují funkci antény. Při poslechu rádia můžete telefon dál libovolně používat. Při uskutečnění hovoru se rádio automaticky vypne.

Do paměti si můžete uložit až dvacet oblíbených stanic a pojmenovat si je. Ladění je manuální nebo poloautomatické, kdy vám tuner najde nejbližší stanici ve zvoleném směru frekvenční škály. Ovládání kolečkem není překážkou, ale pokud chcete nastavit jinou hlasitost musíte vejít do nabídky a zvolit druhou položku, což je dost zdlouhavé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rádio • nastavení hlasitosti • seznam předvolených stanic

Potrpím si na kvalitní reprodukci a tak jsem byl zvukem ve sluchátkách docela zklamán. Nejvýraznější je basová složka, výšky jsou nejasné a střední pásmo mírně zkreslené. Když jsem si ale uvědomil, že poslouchám telefon a zvuk srovnal s výkonem kapesního rádia či levného MP3 přehrávače, mé zklamání opadlo. Do dopravních prostředků a na zkrácení dlouhé chvíle je to společník k nezaplacení a navíc stále při ruce.

Ve složce nabídky Média najdete kromě rádia a fotoaparátu také funkci záznamníku, jenž vám umožní nahrávat až tři minuty dlouhé zvukové poznámky, a položku přehrávač médií. Mohlo by se zdát, že zde najdeme přehrávač MP3 souborů, ale nejedná se o nic jiného než o vstup do galerie s multimediálními soubory, kde si můžete přehrávat jednotlivé melodie, nahrávky nebo videosoubory. Samozřejmě si takto můžete pustit i MP3 soubor a po připojení sluchátek vám telefon bude hrát monofonně do nich, ale toto řešení se za hudební přehrávač rozhodně považovat nedá.

Zatím nepříliš rozšířená funkce streamového stahování mulitimédií nemá u nás ani podporu operátorů a tak zůstane v nabídce přehrávače médií nepovšimnuta. Daleko více oceníte přehlednou galerii, která je podobná správce složek v počítači. Můžete si zvolit i velikost ikon. Obrázky se ukazují s náhledy a u každého souboru vždy vidíte i informaci o jeho velikosti. Paměť má nebývalou kapacitu 52,4 MB, kterou vzhledem k absenci MP3 přehrávače asi jen těžko využijete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Informace o paměti • prohlížení obrázků a melodií v galerii multimédií


V další kapitole se podíváme na ostatní funkce a příslušenství, které spolu s telefonem najdete v krabici. Samozřejmě nebude chybět závěrečné hodnocení

Témata článku: Nokia, , Motorola Razr, Nokia 7260, Nokia 7270, Nokia 7280, Osobní nastavení, Hlavní kruh, Svět, Jmenovka, Předchozí krok, Rtěnka, TV mini, Dolní strana, Kožené poutko, Bílý rámeček, Velký test, Typ datového, Test, Mobil, Rozšířená funkce, Velký, Sezam, Malá ploška, Běžný člověk