Nokia 7360: nejlevnější z honosných (test)

V extrémně módní sérii L’Amour je i levný zástupce. S Nokií 7360 dostanete plnou náruč kytek na zlatých a stříbrných podnosech, známí se budou o váš nový mobil rozhodně zajímat. Než ovšem dojde na výbavu; ta je jen základní. Zaplatíte šest tisíc za kus šperku co umí volat a psát textovky?

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 • nerozdělená recenze v textové verzi

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 7360 na oficiálních fotografiích

Klíčové vlastnosti:

  • květinový design
  • dobrá klávesnice
  • aktivní displej s dobrou čitelností
  • přehledný kalendář a adresář
  • podpora MP3
  • FM rádio
  • stylové příslušenství

Hlavní nedostatky:

  • jen průměrné rozlišení displeje
  • pouze základní funkční výbava
  • reakce telefonu mohly být rychlejší
  • slabý fotoaparát
  • malá kapacita paměti



Původní stylovou řadu 72X0 jsme v redakci MobilManie testovali už před celým rokem a půl. V souvislosti s dnešním modelem to tehdy byla Nokia 7260 s hadovitými stříbrnými pásky alfanumerické klávesnice. Exot na potkání. Trochu jinak se dnes tváří řada 73X0, která dostala i vlastní jméno. Série L’Amour se světu ukázala v říjnu minulého roku. Líbily se nám její květinové motivy, celkové ražení je silně hippiesácké. Nokia 7360 se právě prodává, v internetových obchodech je k mání za cenu kolem šesti tisíc korun.

Nokia 7360 Nokia 7370 Nokia 7380
Všichni tři z L'Amour pohromadě

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 7360 v barevných provedeních jantarová a tmavě hnědá

Šlahouny na zlatě

Tělo Nokie 7360 je samý zlatý plast, jemná linka zmiňovaných kytek a textilie. Jeho přesné rozměry jsou 105 × 45 × 18 milimetrů a váží 92 gramů. Z pravého boku trčí cedulka jako na značkovém oblečení, bohudík na ní není napsáno nepříjemně propagační „Nokia“, ale štítek nese malý symbol série L’Amour. Kousek nad ním je mřížka hlasitého reproduktoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon ze všech stran

Hlavní vypínač je na hlavě nové stylovky, vlevo pak kolébka hlasitosti. Pod ní už jméno výrobce na napohled měděném plíšku. Samozřejmě je to ale plast. Záda jsou z velké části pokryta velice zdařilou plastovou imitací tvrdé kůže v khaki barvě. Ve zlatém pasku lemování sídlí optika vestavěného fotoaparátu, není ničím kryta. Znovu logo výrobce.

Klepněte pro větší obrázek
Zdařilá imitace kůže na zádech

Kryt baterie se odjišťuje západkou ve spodní části. Po jeho sejmutí se objeví lithium-iontový akumulátor s kapacitou 760 mAh a udávanou pohotovostí 330 hodin nebo 240 minut hovoru. Reálné hodnoty jsme změřit nedokázali, na to máme telefon v ruce příliš krátce. Karta SIM se vkládá pod baterii, do zapuštěného šuplíčku jde zasunout i vyjmout z něj poměrně snadno. I přes přehršel různých modifikací plastů a částí použitých na konstrukci Nokie 7360 se zdá být po krátkém, avšak intenzivním používání tělo pevné, bez vrzání a jiných pazvuků.

Klepněte pro větší obrázek
Po sejmutí zadního krytu

Stejně jako u jiných telefonů L’Amour nechybí ani tady přívěsek. Narozdíl od otočné 7370 a jejího střapečku tu jde o daleko praktičtější očko, za které můžete držet telefon v ruce nebo rychleji nahmatat v kapse či dámy v kabelce. Přiznám se ale, že já jsem jej nepoužil k ničemu jinému než k točení kolem prstu. V balení, které jsme obdrželi, chybělo pouzdro na telefon. Buďto je příčinou nízká cena a tak se do rozpočtu na jednu krabici s Nokií 7360 látkový váček už nevešel, ale spíš nám jej zapomněli poslat; redaktoři zahraničních serverů, kteří už měli s tímto modelem tu čest, se o pouzdře zmiňuje jako o standardní součásti balení, takže jej velmi pravděpodobně dostanete s novým telefonem i vy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přibalené poutko

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon v ruce • srovnání velikosti s platební kartou

Na kopečku domeček

Nebo spíš pětka a osmička. Alfanumerická část má klávesnice 7360 má totiž uvnitř čtvercové vybrání. Vytvoří se tak vyvýšeniny na krajích a ty stejné i na klávesách 5 a 8. Jde o čistě designový prvek, z ergonomického hlediska ani nepřidává, ani nezavazí. Bohužel hvězdička a křížek jsou příliš malé klávesy na to, aby se daly mačkat pohodlně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice

Hlavním ovládacím prvkem je čtyřsměrná klávesa s oranžovým potvrzovacím středem. Jeho tvarování je docela povedené, snadno jej palcem nahmatáte a stisk je jasný. Vedle něj jsou pak sluchátka pro ovládání hovorů, v rámci zachování zlatavého designu nemají vlastní červenou a zelenou barvu, ale sdílí světle oranžové podsvícení klávesnice.

Když jsme v říjnu viděli teprve prezentační vzorky telefonů řady L’Amour, měla Nokia 7360 podsvícení zelenožluté, které se podle mého hodilo k celkovému vzhledu telefonu daleko více. Klávesnici jako takovou a práci s ní hodnotím jako velmi zdařilou a přesnou, slabinami jsou jen zmiňovaná malá tlačítka ve spodních rozích a podsvícení mohl dostat i hlavní prvek.

Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení klávesnice

Nad klávesnicí je hlavní dominanta, displej. Lemování obstarává opět lesklý stříbrný pruh s kytkami. Aktivní TFT s rozměry 31 × 39 milimetrů má dobrou svítivost, i na denním světle je čitelný bez mhouření oka. Rozlišením 128 × 160 patří dnes už ale do šedého průměru a dnes už zastaralé ikonky prostředí původního Series 40 mu na kráse nepřidají. Na druhou stranu se na něj vměstná slušné množství informací. To uvidíme při psaní zpráv nebo na wapu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej za dne... • ...a ve tmě

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej na kancelářském světle


Ve druhé kapitole zhodnotíme prostředí a ovládání telefonu a nakonec se porozhlédneme po telefonním seznamu

Témata článku: Nokia, , Nokia 7260, Nokia 7360, Nokia 7370, Nokia 7380, Slušné množství, Značkové oblečení, Hon, Výstřední design, Značné zpomalení, Kytka, Hlavní prvek, Test, Přednastavená funkce, Hardwarový modem