Nokia 7370: tolik novinek od hippiesáka (test)

Nokia má v módní sérii L’amour svůj vůbec první telefon otočné konstrukce. Všude spousta květin a novinek: aktivní pohotovostní displej, obláčky při psaní zpráv anebo konečně správná synchronizace. Zájem o majitele modelu 7370 je jistý a tahle Nokia šlape na paty luxusní 8800!

Mřížky dají prostor

V zavřeném stavu se nedá s Nokií 7370 provádět vlastně skoro nic. Jen měnit hlasitost a aktivovat fotoaparát. Pak pořídit snímek nebo zmáčknout hlavní vypínač pro změnu profilu či úplné vypnutí. To je celé, nic víc. Takže otočíme. Displej se během převrácení horního dílu otočí také, se správnou orientací můžete počítat i ve stavu nečinnosti. Tady mám ale jednu výhradu – čas i datum jsou spolu s ikonkou příchozí zprávy na prázdném tmavém displeji příliš titěrné.

Klepněte pro větší obrázek
Displej se po otočení logicky převrátí

Otevření i zavření může být doprovázeno vestavěným zvukem, jiným pro oba směry pohybu. Celé převrácení obrazu je svižné, rozhodně nezdržuje. To ale nesmíte mít aktivní téma s animací otočení, pak se tak sekundu čeká. Když je telefon otevřený, jsou vidět pod ohybem dvě husté stříbrné mřížky vestavěných reproduktorů. Ano, zvukově měniče jsou v telefonu dva a v nabídce najdeme ještě položku „Rozšíření sterea“. Světe div se, narozdíl od jiných zlepšováků funguje, její vliv je na poslech znát a prostor se otevře. 

Klepněte pro větší obrázek 
Na každé straně je jedna taková mřížka


Rozšíření sterea

Způsob vyzvánění je možné rychle měnit pomocí profilů. Těch je v telefonu pět a lze u nich měnit melodie vyzvánění a zvukových upozornění, čas vypršení profilu nevyjímaje. Vyzvánění je 64hlasé, spíše si ale vyberete vlastní MP3 skladbu jak pro hovory, tak pro nové zprávy.

Klávesnice je vyrobena z na omak příjemného krémového plastu, zlatavé orámování hlavního tlačítka se tady jaksi rozumí samo sebou. Jeho oranžový střed je potvrzovací, čtyři směry dostatečně velké. V rámci zachování designové vytříbenosti nedostala ani sluchátka pro ovládání hovorů své vlastní barvy, dokonce ani při podsvícení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice

Klávesy „5“ a „8“ jsou na mírném kopečku, na fotografiích to patrné je, pod palcem ale nepostřehnutelný jev. Ergonomie a chod klávesnice by si zasloužila jedničku s tím, že se musí počítat s hůře dosažitelnou spodní řadou, neduhem snad všech telefonů s klasickým uspořádáním alfanumerických kláves.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení klávesnice

Aktivní pohotovostní displej už není výsadou smartphonů

Displej Nokie 7370 patří mezi ty výjimečně dobré. Rozlišení 240 × 320 obrazových bodů na ploše 31 × 41 milimetrů udělá své. Ikonky jsou velmi jemné, pozadí i písma vykreslená do detailu. Po rastru při pohledu okem ani památky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej ve tmě

Prostředí nabídky je značně vylepšená verze S40. Proto vás na pohotovostním displeji může kromě tapety uvítat i tzv. „aktivní pohotovostní displej“. Poprvé jsme ho v telefonu bez operačního systému viděli u Nokie 6111, až teď se ale díky výbornému displeji a větším možnostem nastavení přiblížil na dosah aktivním pohotovostním displejům smartphonů.


Aktivní pohotovostní displej • pohyb v jeho polích

Nemusíte se díky němu dívat každý den do kalendáře, všechny aktuální události se zobrazí přímo na hlavním displeji. Ve dnech jde listovat přímo z pohotovostního stavu. Zcela nahoře jsou ikonky pro rychlý přístup k vybraným položkám nabídky, není problém je organizovat podle potřeby, nebo horní pruh nahradit zcela jinou volbou. K dispozici jsou celkem čtyři pole a na výběr přehrávač hudebních souborů, spouštěč vestavěného FM rádia, odpočítávací měřič, zmiňované záznamy kalendáře nebo klasické indikátory buňky. Vyhrazená plocha může zůstat klidně i prázdná. Za aktivní pohotovostní displej v běžném telefonu Nokii tleskám a za něco jiného budu později ještě jednou.

Levá kontextová klávesa slouží standardně k vyvolání funkce „Jdi na“ (jde změnit) a pravé lze přiřadit některá ze složek nabídky. Směry navigační klávesy jsou nastavitelné všechny čtyři, směr nahoru či dolů nebo oba zároveň je ale dobré ponechat pro přístup do částí aktivního pohotovostního displeje.

  
Výběr funkce kontextové klávesy • organizace "Jdi na" • nastavení kláves pro vstup do aktivního pohotovostního displeje • možnosti navigační klávesy

Je sympatické, že v menu se nachází paleta barev pro písmo v pohotovostním stavu telefonu - na tmavých tapetách se bílé popisky neztratí. Jen je škoda, že tato změna se neprojeví v celé nabídce, většinou totiž tmavá tapeta barevného tématu doprovází i tmavé prostředí zbytku menu. Mrzelo mě, že v tak stylovém telefonu jsem našel jen jediné barevné schéma, které koresponduje s květinovými vzory a vizáží telefonu. Pak už zbývalo jen druhé, klasicky modré a jednoduché, určené pro běžné „šedé“ telefony. To by sem vůbec patřit nemělo. Všechny složky nabídky se dají jednoduše uchopit a přenést jinam. Vybraná ikonka nebo název se zvýrazní zeleně a pak s nimi můžete hýbat do všech stran.

 
Přenášení složky v nabídce

Možnost zobrazení hlavní nabídky se rozrostly také. Už to není jen klasická mřížka s popisky nebo bez, či seznam složek pod sebou. V nastavení je i funkce „Záložky“, kdy listujete v horním pruhu složkami a pod nimi se hned vypisuje jejich další obsah. Kromě toho platí, že kde je to možné, nastaví se v podsložkách zobrazení „seznam s detaily“, „prostý seznam“ nebo „rastr“ nezávisle na ostatních místech v nabídce. Při vstupu do Galerie tak můžete pracovat třeba v jiném uspořádání než v Aplikacích.

 
Možné vizáže nabídky: Mřížka s popisky • bez popisků • seznam • záložky

 
Nezávislé vzhledy dalších úrovní: Seznam s detaily • prostý seznam • rastr


Nejdůležitější funkce mobilu probereme v další kapitole. Budeme se věnovat adresáři a zprávám, zjistíme, jaký je kalendář

Témata článku: Nokia, , Nokia 6111, Nokia 7360, Nokia 7370, Nokia 7380, Nokia 8800, Nokia 8800 Arte, Nokia 8800 Carbon Arte, Nokia 8800 Gold Arte, Nokia 8800 Sapphire Arte, Nokia 8800 Sirocco, Nokia 8800 Sirocco Gold, Barevné téma, Plácnutí, Textilní cedulka, Zvětšené písmo, Tanečnice, Rychlé vkládání, Česká diakritika, Klasické nastavení, Tmavá tapeta, Kulatý roh, Paleta barev, Test