Nokia 7600: inteligentní obluda (test)

Nokia 7600 není žádný smyšlený výtvor výtvarníka, ale reálný a po čertech dobře vybavený GSM telefon s podporou sítí třetí generace. Bohatou nabídkou funkcí nechává konkurenci daleko za sebou.

S internetem vyrostla

V moderním telefonu nesmí chybět ani kvalitní připojení k internetu. Nokia nabízí GPRS třídy 10 v konfiguraci 4+2. Využijete jej při surfování internetem pomocí wapu v pokročilé verzi 2.0, který podporuje také formát xHTML. Prohlížeč má rychlou odezvu a zobrazí deset a půl řádku textu, což, jak sami uznáte, je dostatečný komfort pro surfování.

  
Přítomnost bluetooth potěší

Nokia vás bude lákat na ojedinělou podporu sítí třetí generace, díky kterým lze teoreticky stahovat až rychlostí 48 kB za sekundu. V praxi to ovšem zatím jen těžko ověříte.

  

Hojně využívanou možností bude jistě doplňování chybějících aplikací pomocí Javy. Nová Nokia konečně nabízí podporu Java MIDP 2.0. Oproti ostatním telefonům má výhodu ve velké vnitřní paměti, která pojme dostatečné množství nových aplikací. Velikost jedné javové aplikace však nesmí překročit 348 kB. Ukázku možností této platformy představují nainstalované aplikace – Světový čas a Konvertor jednotek.

Zorganizujeme si volný čas

Ke grafickému kalendáři se nejrychleji dostanete stisknutím navigační klávesy směrem doprava. Kalendář s měsíčním náhledem je přehledný a je v něm zvýrazněn den, u kterého jsou vloženy nějaké údaje. Zvolit si můžete následující okruhy – Jednání, Upomínka, Volat, Poznámka a Narozeniny. U Narozenin potěší, že kalendář automaticky uvádí, jaké jubileum dotyčný oslavuje. Pro data z kalendáře je určena sdílená paměť, takže se nemusíte obávat nedostatku místa. Kalendáři zdatně sekunduje osvědčený úkolovník, který znáte z předchozích modelů. Ovšem budík, který nelze nastavit s opakováním, je velkým zklamáním.

  
Plánovacím schopnostem telefonu nelze nic vytknout

Praktickou funkcí je také vestavěný diktafon, který aktivujete tlačítkem na boku telefonu. Tlačítko navíc slouží pro aktivaci hlasového vytáčení i pro hlasové ovládání telefonu. Velikost jedné hlasové poznámky je omezena na 60 sekund. Počet uložených hlasových poznámek je závislý na volném místě ve sdílené paměti.

  
Hry jsou dnes v telefonu samozřejmostí

Silnou stránkou Nokií jsou profily vyzvánění. Nejenže je můžete dle libosti nastavit, ale Nokia 7600 zvládá také tzv. dočasné profily, u kterých lze zadat, kdy se má profil změnit na jiný. Je to velmi praktické a rychle si na to zvyknete.

Pro chvíle nudy jsou v telefonu připraveny dvě zábavné hry – Backgammon a Puzzle. Jejich počet však můžete rozšířit stáhnutím dalších.

Smysluplná investice

Nokia modelem 7600 vyvrátila tvrzení, že stylový mobil je špatně vybavený mobil s hezkým zevnějškem. Nechybí jí totiž žádná z moderních funkcí, svými schopnostmi hravě předčí i konkurenční manažerské modely. Netradiční vzhled se ovšem nemusí líbit každému. Kromě opravdu neohrabaného ovládání jí snad nelze nic zásadního vytknout. Nabízí rekordní paměť, i když paměťová karta by byla praktičtější, kvalitní velký displej a bohatou škálu funkcí, včetně technologie bluetooth. Zatím neobvyklá je schopnost přehrávat hudební soubory a pořizovat videosnímky.

Předpokládaná cena okolo 18 tisíc je v tomto případě opodstatněná. Nokia 7600 je vhodnou investicí do blízké budoucnosti, kdy můžeme očekávat nástup sítí třetí generace. Uživatelé služby Eurotel Go by se však měli poohlédnout po jiném telefonu.


V další kapitole naleznete úplnou fotogalerií včetně nepublikovaných snímků. 

Témata článku: Nokia, , Nokia 3200, Nokia 7250i, Nokia 7600, Siemens SX1, Jubileum, Utopení, Rekordní paměť, Stejný tvar, Pohodlné telefonování, Podlouhlý tvar, Kvalitní připojení, I/O, Test, Komunikační software