Nokia 7600: inteligentní obluda (test)

Nokia 7600 není žádný smyšlený výtvor výtvarníka, ale reálný a po čertech dobře vybavený GSM telefon s podporou sítí třetí generace. Bohatou nabídkou funkcí nechává konkurenci daleko za sebou.

Telefonovat taky umí

Výstřední tvar telefonu umožňuje celkem pohodlné telefonování. Jen si musíte zvyknout natočit vždy telefon do úhlopříčky tak, aby byly špičaté rohy nahoře a dole. Ovšem dlouho budete hledat optimální pozici, jak telefon co nejpohodlněji uchopit, aby vám nevypadl z ruky a navíc se dal ovládat.

  
Displej je velký, přesto Nokia 7600 patří do Series 40

Do telefonního seznamu se nejrychleji dostanete stiskem navigačního tlačítka směrem nahoru, respektive dolů. V telefonu je připravena sdílená paměť o rekordní velikosti 29 MB. Telefonní seznam je vícepoložkový. Ke každému jménu můžete uložit až pět telefonních čísel (na výběr máte témata normální, mobilní, domů, kancelář a fax), e-mailovou adresu, webovou adresu, poštovní adresu a stručnou poznámku. Kontakt také můžete opatřit hlasovou jmenovkou pro hlasové vytáčení. Pro lepší identifikaci volajícího lze kontakt vyšperkovat obrázkem nebo fotografií, která se zobrazí při příchozím hovoru dotyčné osoby.

  
Telefonní seznam je vícepoložkový

Zobrazení telefonního seznamu můžete nastavit tak, aby se zobrazoval souběžně z karty SIM i z telefonu, nebo každý zvlášť. Telefon zvládá hlasitý odposlech, aktivujete jej lehce, stiskem navigačního tlačítka. Se standardně dodávanou baterií Li-Ion 850 mAh budete telefon nabíjet průměrně každé tři až čtyři dny v závislosti na množství protelefonovaného času a hrátkách s dalšími funkcemi telefonu.

  
Zázemí pro textovky je výborné, jen klávesnice naštve

Pozor: Stejně jako Nokia 3200 ani model 7600 si nerozumí s předplacenými kartami Eurotel Go. Hovor neumí zaúčtovat, a ten vždy spadne. Volat lze jen na bezplatné linky.

Textovky raději nepište

Nokia 7600 nabízí snad všechny myslitelné způsoby přijímání a odesílání zpráv. Rozumí si se zprávami textovými, dlouhými textovými, textovými s obrázky, multimediálními i s elektronickou poštou. Kvalitní velký displej nabízí šest řádků pro psaní i čtení, při zvolení menšího fontu písma dokonce devět řádků. Odezva telefonu je blesková a pochválit musím také skvělé informace o každé textovce. Na displeji vidíte, kolik zbývá do konce textovky a také kolik zpráv už máte napsaných. Neohrabanou klávesnici se snaží vynahradit prediktivní slovník T9 v české verzi (i slovenské). Ani s jeho pomocí však není psaní textovky žádný med. Klávesy buď hledáte, nebo se je marně pokoušíte stisknout.

  
Foťáček + GPRS = zprávy MMS
 
Díky přítomnosti foťáčku využijete i multimediální zprávy MMS. Omezeni budete pouze velikostí jedné zprávy, která nesmí překročit 100 kB. Práce s nimi probíhá bez větších komplikací. Mnohé potěší i přítomnost klienta elektronické pošty, který komunikuje pomocí protokolů POP3, IMAP4 a SMTP. Pracovat můžete s pěti účty.

  
Nokia nabízí také klienta elektronické pošty


V další kapitole se zaměříme na foťáček (s ukázkami fotografií) a přehrávač hudebních souborů.

Témata článku: Nokia, , Nokia 3200, Nokia 7250i, Nokia 7600, Siemens SX1, Jubileum, Test, Utopení, Pohodlné telefonování, I/O, Podlouhlý tvar, Stejný tvar, Kvalitní připojení, Rekordní paměť, Komunikační software