Nokia 7610: velký test prvního megapixelu

Nokia 7610 je první fotomobil s megapixelovým rozlišením. Kromě toho také dobře vypadá, má hodně paměti a nečekaně mnoho aplikací v základní výbavě. Přečtěte si velkou recenzi s mnoha obrázky.

Fotoaparát: pár dalších postřehů

Nejdůležitější inovací Nokie 7610 je vestavěný megapixelový fotoaparát. Nebudu ale už opakovat vše, co jsem o něm minulý týden napsal do velkého článku se zkušenostmi a mnoha obrázky. Protože jsem ale tehdy fotil v poměrně špatných deštivých podmínkách, nabízím k posouzení další fotografie.

 
Nové prostředí fotoaparátu • čtyřnásobný zoom

Originály v rozlišení 1 152 × 864 jsou pro web moc velké, fotografie jsem proto zmenšil na rozlišení 800 × 600 bodů. Zdá se mi ale, že na test mám k dispozici telefon s horším fotoaparátem než při prvním setkání. Zejména horní třetina snímků je výrazně rozostřená. Pokud si při koupi telefonu můžete vybírat, vyzkoušejte, jak fotí a vezměte ten nejlepší kousek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotografie v šeru: standardní nastavení • noční režim

Megapixelový fotomobil je rozhodně lepší než VGA rozlišení v jiných telefonech. Na klasické digitální fotoaparáty ještě nemá, to by ještě výrobci museli vylepšit optiku, na displeji telefonu ale obrázky vypadají výborně. Dají se zde zvětšit, abyste se mohli podívat na detaily (znáte klávesové zkratky v Galerii telefonů Series 60, že?).

   
Náhled obrázku v Galerii • detail obrázku • zobrazení na celý displej
po otočení • zvětšená fotografie

Můžete si vybrat, jestli se obrázky mají ukládat do vnitřní paměti telefonu nebo na paměťovou kartu. Ovšem vzhledem k tomu, že každý z nich má nejméně čtvrt megabajtu, rozhodování nebude trvat dlouho. Do vnitřní paměti se vejde kolem pětadvaceti snímků v plném rozlišení, na paměťové kartě mám teď místo pro sto třicet obrázků. Tak velké obrázky samozřejmě nelze posílat ani v multimediální zprávě. Po vložení do MMS se proto automaticky upraví na menší velikost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Objektiv fotoaparátu: sklíčko není příliš zapuštěno

V telefonu je aplikace Kodak Mobile pro ukládání a sdílení obrázků na internetovém serveru www.kmobile.com. Jde však o placenou službu a můžete nanejvýš využít devadesátidenní zkušební dobu – každý další měsíc potom přijde na tři dolary.

 Úvodní displej aplikace Kodak Mobile

Program Print je určen pro tisk z telefonu. Lze tisknout zprávy, kontakty, adresář; nejdůležitější jsou ale fotografie. Vyberete si, jestli chcete malé náhledy nebo velké snímky, a zvolíte, kolik se jich má vejít na jednu stránku. Tisknout lze přímo na tiskárnu s podporou Bluetooth, případně vygenerovat tiskový soubor na paměťovou kartu a tu potom použít v tiskárně. Viděl jsem pár obrázků vytisknutých tímto způsobem a i když hodně záleží na tiskárně, hodně na použitém papíru, celkově to není špatné.

 
Nabídky programu Print

Výrazně lepší jsou ale snímky vytisknuté v digilabu. Když je nebudete zkoumat lupou, v některých případech nepoznáte rozdíl od běžné fotografie.

Video a střihací pult v mobilu

S Nokií 7610 lze také natáčet video. V nastavení si můžete vybrat, jestli chcete krátké nahrávky do deseti sekund, nebo dlouhé filmy, které mohou mít až deset minut. Vyberete si také, jestli máte zájem o video v rozlišení 128 × 96 nebo 176 × 144 bodů.

 Prostředí kamery

Nahrávky se ukládají ve formátu 3GP a na počítači je spustíte například v aplikaci Nokia Multimedia Player, která je součástí balíčku PC Suite. S přihlédnutím na formát a možnosti současných mobilů video nevypadá špatně. Při nahrávání lze stejně jako u fotoaparátu použít až čtyřnásobný zoom; u videa navíc nemá tak velký vliv na kvalitu.

Pro přehrávání videa je v telefonu aplikace Real Player. Nahrávku však nedokáže zobrazit přes celý displej, video je pouze v okně. Real Player si poradí s formáty 3GP, MP4, MP3, AMR, AAC a RealMedia.

 
Real Player • přehrávání videa

Větší legrace přijde s programy pro editaci videa; v telefonu jsou hned dva. Videoeditor dokáže vložit na začátek a konec klipu přechod z/do bílé nebo černé plochy, odstranit zvuk, přidat zvukovou stopu, nahrát vlastní komentář. Více nahrávek lze v editoru spojit k sobě, nepotřebné části ořezat a vyhodit.

 Videoeditor

Další program Movie director udělá z nudného statického videa atraktivní a dynamický klip. Vyberete si jednu nebo více nahrávek, některý ze stylů v nabídce, případně lze uživatelsky zasáhnout do výběru hudby a vloženého textu. Telefon potom chvíli chroustá a za pár desítek sekund nabídne „profesionální“ video.

 
Hlavní nabídka Movie director • vybírání stylu

Obrázky, videa a zvuky se ukládají v Galerii. Grafika se zobrazuje v malých náhledech, které lze klepnutím zvětšit. Z Galerie se také obrázky dají poslat přes Bluetooth do počítače nebo na jiný telefon (jde to i hromadně).

 Složky v Galerii 

Nokia a MP3: smůla

Od Nokie 7610 se hodně čekala podpora hudebních souborů MP3 a také se kolem této funkce objevily nejrůznější spekulace. Jaká je skutečnost? Telefon MP3 podporuje – a zároveň nepodporuje.

Integrovaný multimediální přehrávač Real Player si s formátem MP3 rozumí. Dokáže přehrát soubory v paměti nebo na kartě, zpracuje i připravené playlisty. Pro nahrávání skladeb a tvorbu seznamů lze použít aplikaci Nokia Audio Manager z balíčku PC Suite, nebo soubory do telefonu dostat přes Bluetooth, kabel či prostřednictvím čtečky paměťových karet.

  
Real Player: přehrávání souboru MP3 • sestavování playlistu

Kvalita přehrávání souborů MP3 Real Playerem je ale hrozná. Zvuk téměř každou sekundu přeskočí, vestavěný reproduktor nemá žádné basy a sluchátka k telefonu nepřipojíte. Při použití některého speciálního programu, např. Ultra MP3, se kvalita zlepší, bez sluchátek je ale Nokia 7610 jako přehrávač MP3 jen málo použitelná. Je to škoda – i pro Nokii, protože na tuto funkci hodně lidí čekalo.

 Přehrávač Ultra MP3 


V následující kapitole se zaměřím na telefonování a práci se zprávami na Nokii 7610

Témata článku: Nokia, , Nokia 3650, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens SX1, Nejlepší kousek, Mega +, Realme, Velký test, Originální fotografie, Nokia audio, Světlá varianta, Bluetooth komunikace, Velký, Mírné naklonění, Stejný tvar, Test, Hezký design, Mega, Kožené poutko