Nokia 7610: velký test prvního megapixelu

Nokia 7610 je první fotomobil s megapixelovým rozlišením. Kromě toho také dobře vypadá, má hodně paměti a nečekaně mnoho aplikací v základní výbavě. Přečtěte si velkou recenzi s mnoha obrázky.

Organizace času: budík je nejdůležitější

Nokia stále nevěří, že nejdůležitější funkcí pro organizaci času je budík. Zůstal proto zanořen ve složce Extra v aplikaci Hodiny a stále není opakovaný, natož by se u něj třeba daly nastavit i dny, kdy se má ozvat.

 Zbytečně jednoduchý budík

Kalendář se svým měsíčním, týdenním a denním pohledem vypadá stejně jako dřív. U souhrnných pohledů na měsíc nebo týden ale nyní stačí chvilku počkat a v rámečku se objeví přehled naplánovaných událostí. Dříve jste se k jejich popisu dostali až v denním pohledu.

  
Měsíční, týdenní a denní pohled na kalendář

Jinak je ale vše při starém. Do kalendáře lze zadat tři typy položek: Schůzka, Poznámka a Výročí. Trochu se liší údaji, které je k nim možné vložit. Události se mohou opakovat, dají se k nim také přiřadit upomínky. Kalendář lze synchronizovat s Microsoft Outlookem, do telefonu se ale opět nedostanou textové poznámky k událostem.

 Možné typy událostí

Synchronizace se týká také úkolů a poznámek. Jsou to stále velmi jednoduché aplikace, které ale asi většině uživatelů budou stačit.

   
Úkoly a poznámky

Zbývají drobné aplikace. Je zde kalkulačka, která má hezký design, ale ignoruje priority matematických operací. Konvertor převádí různé jednotky na jiné. Do peněženky můžete ukládat různé tajné údaje a dostanete se k nim až po zadání hesla.

  
Kalkulačka • převodník jednotek • peněženka pro tajná data

Rekordér dokáže nahrávat až minutové zvukové poznámky, které si potom můžete poslechnout, poslat přes Bluetooth, e-mailem nebo v MMS. Správce souborů je velice jednoduchý, vůbec neukáže systémové soubory, doporučuji proto raději stáhnout třeba freewarový FExplorer. V telefonu mimochodem není standardně ani jedna hra.

  
Diktafon • vestavěný správce souborů • doinstalovatelný FExplorer 

Mobilní internet: pomalé GPRS

Nokia 7610 stále podporuje pouze GPRS třídy 6, tedy rychlost 3/2 timesloty. V nejvyšší třídě je Nokia v současné době suverénně nejpomalejší a rychlostí GPRS se může srovnávat pouze s nejlevnějšími mobily.

Wapový prohlížeč není ničím zvláštní, více práce zastane internetový prohlížeč Opera, který je předinstalován na paměťové kartě. Jak jsem ale byl s tímto prohlížečem dříve spokojen, v současné době mi přestává vyhovovat: je poměrně pomalý a na malém displeji mobilu špatně zobrazuje stránky. Existují lepší programy.

  
  
Nahoře je Opera, dole NetFront. V prostředním sloupci je dobře vidět,
proč mi Opera na Series 60 příliš nevyhovuje

V nabídce najdeme také samostatnou aplikaci Eurosport. Jde o speciální internetový prohlížeč, který na mobil přináší sportovní zprávy serveru eurosport.com. Jedná se však jen o čtrnáctidenní demoverzi.

 
Jednoúčelový prohlížeč Eurosport

Přes Nokii 7610 se můžete připojit k internetu, s počítačem se telefon spojí přes Bluetooth nebo dodávaný USB kabel. Při použití Bluetooth nespoléhejte jen na aplikaci Nokia Modem Options v Ovládacích panelech, ale ručně zadejte inicializační skript do vlastností modemu. Je to stejné jako u Siemensu SX1, se kterým jsem trochu bojoval a do tohoto článku potom napsal návod.

  
Plná složka aplikací, které Nokia přidává na paměťové kartě •
demoverze legračního programu: to, co namluvíte, přeříká roztomilý
křeček • k čemu asi může sloužit program Poloha?

PC Suite a Bluetooth, kde je zakopaný pes?

Zatímco dříve měly chytré telefony Nokia svůj vlastní balík s programy pro správu, Nokia před několika měsíci udělala velkou změnu. PC Suite už existuje jen v jedné verzi, která je kompatibilní se všemi telefony: obyčejnými i chytrými. Zároveň se ale změnil způsob práce s připojením telefonu k počítači přes Bluetooth. V pravém spodním rohu už nehledejte ikonku programu Mrouter, kde se nastavovaly porty, na kterých má PC Suite naslouchat.

Pro nastavení spojení slouží nová položka ve Ovládacích panelech: Nokia Connection Manager. Zapomeňte na starší postupy, nesnažte se Bluetooth nastavovat v ovládacím programu svého adaptéru, zamotáte se do toho a nic nebude fungovat. V aplikaci Nokia Connection Manager vyberte způsob nebo způsoby spojení a když všechno dobře půjde, počkejte, až se telefon s počítačem najdou. Bohužel se to nepodaří pokaždé a zatím se mi ještě nepodařilo zjistit, jak dosáhnout přijatelně funkčního stavu.

S tímto přístupem bohužel přestaly fungovat aplikace, které byly dříve založeny na spolupráci s Mrouterem. Port, na kterém sériová komunikace běží, obsadí PC Suite a nepustí na něj už nic dalšího. Hodně nepříjemné tak je, že nevidíte, jestli počítač telefon našel nebo ne; u Mrouteru se to dalo krásně poznat podle typu ikonky. Bluetoothová komunikace mezi počítačem a Nokiemi si ještě zaslouží velké zkoumání.

Bleskovka, kterou jsem napsal v pátek, proto není stoprocentně pravdivá (naštěstí). Nokia 7610 se s počítačem a PC Suite dá propojit přes Bluetooth. Kvůli novému způsobu komunikace však často nebudou fungovat jiné programy.

Programu PC Suite jsme se podrobně věnovali v tomto samostatném článku, nebudu proto znovu všechno podrobně rozebírat. Nokia 7610 však nemůže využít všechny dostupné programy, některé jsou určeny jen pro obyčejné telefony řady Series 40.

Jsme na konci

Nokia své chytré telefony řady Series 60 inovuje velmi pomalu. Však srovnejte funkce novinky 7610 s nejstarším modelem 7650 – většina aplikací je stále stejná. Podobně jako jsme u modelu 6600 psali, že nepřináší žádnou zásadní změnu, totéž bych – s výjimkou megapixelového fotoaparátu – mohl napsat i o testovaném telefonu.

Není ale myslím správné hodnotit nové telefony jen podle inovací, které jim výrobce přisoudil vzhledem k předchůdcům. Nevyužíváme přece jen nové funkce, ale celý mobilní telefon a nejdůležitější jsou stejně aplikace, které se už několik let téměř nemění. Při tomto pohledu je Nokia 7610 špičkový telefon a podle mého soukromého názoru nejlepší z celé série. Pravda, Nokia v některých ohledech zklamala. Ignorovala například možnost použít mobil jako přehrávač hudby a rychlost GPRS je podle dnešních měřítek už nízká.

Největší konkurencí je produkt z vlastní řady: Nokia 6600. Funkčně je téměř shodná a přitom výrazně levnější. Zatímco novinka 7610 se začne prodávat přibližně za 17 500 Kč, Nokia 6600 je v oficiálních obchodech k dostání za 12 700 Kč. Rozdíl téměř pěti tisíc korun je opravdu značný a asi bych zde radil počkat na zlevnění, nebo ušetřit se starším modelem.

Konkurencí je také Siemens SX1, který je oproti chytrým Nokiím stále nepřekonaný ve svých multimediálních funkcích. Má vestavěné rádio, funguje také jako přehrávač MP3. V současné době se prodává za necelých třináct tisíc korun.

Kompletní parametry Nokie 7610 najdete v katalogu mobilů a v katalogu komunikátorů


Plusy a minusy

+ megapixelový fotoaparát
+ design
+ množství programů v základní výbavě
+ USB kabel v základní výbavě
+ velká paměťová karta v základní výbavě
+ možnost používat grafická témata

– chybí rádio
– nelze připojit stereofonní sluchátka
– pomalé GPRS
– malé možnosti nastavení fotoaparátu
– použití málo rozšířeného typu paměťových karet
– trochu problematická práce s Bluetooth a PC Suite

Standardní příslušenství

  • telefon
  • paměťová karta RS-MMC (64 MB)
  • redukce pro paměťovou kartu
  • baterie Li-Ion BL-5C
  • cestovní nabíječka ACP-12
  • USB kabel DKU-2
  • poutko na ruku
  • CD-ROM
  • uživatelská příručka


V poslední kapitole najdete fotogalerii. Jsou v ní také obrázky, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Nokia, , Nokia 3650, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens SX1, Velký, Realme, Světlá varianta, Mega, Velký test, Mírné naklonění, Hezký design, Stejný tvar, Bluetooth komunikace, Mega +, Nokia audio, Test, Originální fotografie, Kožené poutko, Nejlepší kousek