Nokia 7610: velký test prvního megapixelu

Nokia 7610 je první fotomobil s megapixelovým rozlišením. Kromě toho také dobře vypadá, má hodně paměti a nečekaně mnoho aplikací v základní výbavě. Přečtěte si velkou recenzi s mnoha obrázky.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 parametry telefonu v katalogu komunikátorů 
 • fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Nokia 7610 je šestý chytrý telefon řady Series 60 na českém trhu. Kromě těchto šesti modelů existuje na světě ještě pár dalších, ty se ale u nás neprodávají a zřejmě ani nikdy nebudou. Nejdůležitější vlastnosti chytrých telefonů této řady Nokia narýsovala už při návrhu platformy Series 60 a základ nového telefonu je proto stejný jako například v prvním modelu 7650. Oproti Nokii 6600, kterou lze považovat za předchůdce, zde však je řada příjemných změn. Na druhou stranu ovšem také nebyla splněna některá očekávání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nokia 7610

Konstrukce: nemáme rádi výměnné kryty

Když Nokii 7610 postavíme vedle běžných mobilů, zjistíme, že to je středně velký a středně těžký telefon. Ve srovnání se smartphony vypadá velice útlá, zdá se být nejmenší ze všech, zdání ale trochu klame. Nokii trochu pomáhá design a i když se zdá být tenčí než například Siemens SX1, při položení na stůl jsou na tom oba telefony úplně stejně. Oproti Nokii 6600 je ale tloušťka nového modelu výrazně menší. Rozměry a hmotnost příbuzných chytrých telefonů jsem shrnul do tabulky:

Telefon rozměry objem hmotnost
Nokia 7610 109 × 53 × 19 mm 109,76 cm3 118 g
Nokia 3650 130 × 57 × 26 mm 192,66 cm3 130 g
Nokia 6600 109 × 58 × 24 mm 151,73 cm3 122 g
Siemens SX1 109 × 56 × 19 mm 115,98 cm3 116 g

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Světlá varianta vypadá tenčí než tmavá 

Design asi nemá smysl nějak hodnotit, na něj si každý může udělat vlastní názor z obrázků. Osobně se mi 7610 moc líbí, je to elegantní telefon, který se hodně liší od svých předchůdců. Bude se prodávat ve dvou barevných variantách: v tmavší černo-červené a ve světlé bílé variantě. Světlá verze je – opět podle mého názoru – hezčí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tmavá a světlá verze telefonu

Půdorys telefonu tvoří přesný obdélník se dvěma zakulacenými rohy. Je to celkem nuda, mobil se ale dobře drží v ruce. Stejný tvar Nokia opakuje i v dalších prvcích, které telefon oživují: v lesklých okrajích displeje, v klávesnici, v okénku na zadní straně telefonu. Podívejte se na něj pozorně: jde o jakýsi obraz s několika vrstvami a zrcátkem v pozadí; na pohled to vypadá velmi elegantně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kulaté rohy • umění na zadním krytu

Výměnné kryty jsou dobrá věc, konstrukce telefonu s nimi však nikdy nebude tak pevná. Je to také případ Nokie 7610, kde se při zmáčknutí občas ozve nepřístojný zvuk. Není to nijak hrozné a vzhledem ke konstrukci zadního krytu by se vrzání snad nemělo nijak zvětšovat, dokonale pevný telefon ale vypadá jinak.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti s kartou

Trochu mi také vadí, že Nokia při položení na stůl není úplně stabilní. Spočine totiž na objektivu fotoaparátu a při dotyku na kteroukoli stranu se rozkolébá. Je to nepříjemné v případě, když chcete na položeném telefonu psát. Mám ale i dobrou vlastnost: Nokia 7610 má na spodní straně rovnou plošku, na kterou se dá postavit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon lze postavit a spodní hranu 

Pop-Port automaticky neznamená stereo

Na bocích Nokie 7610 nejsou žádná tlačítka, pouze na vršku malá klávesa hlavního vypínače. Tentokrát je opravdu velmi zapuštěná a pro stisknutí je nejlepší použít nehet; ovládání není pohodlné. Stejně jako v jiných případech se stisknutím tohoto tlačítka dají volit vyzváněcí profily.

Na druhé straně, ve spodní části telefonu, je zdířka pro připojení nabíječky a konektor Pop-Port. Je to poprvé, co Nokia u svého evropského telefonu Series 60 použila systémový konektor. Přímo v balení také dostanete USB kabel pro propojení s počítačem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor Pop-Port

Pop-Portem se občas argumentovalo v diskusích kolem vestavěného MP3 přehrávače. Jenže přítomnost tohoto typu konektoru ještě neznamená, že telefon má stereofonní výstup. U Nokie 7610 je to přesně naopak: sluchátka, například z modelu 7250i, s telefonem vůbec nelze použít. Po připojení se objeví varování „Nepodporované příslušenství“ a do sluchátek se nedostane žádný zvuk. Pouze v jedné poloze, kdy nebyly zapojeny všechny kontakty a kdy jsem konektor přidržoval rukou, začalo jedno ze sluchátek hrát. Takhle to ale samozřejmě není použitelné.

S Nokií 7610 bude možné použít pouze osobní handsfree s jedním sluchátkem, případně bluetoothové sady. Kompletní přehled najdete na webu Nokie.

Jak do 7610 dostat běžnou paměťovou kartu

Na levém boku telefonu najdeme otvory hlasitého reproduktoru, v rohu je otvor pro kožené poutko, které dostanete v krabici (nemám ho ale k dispozici, takže nenabízím obrázek).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlasitý reproduktor • otvor pro poutko a nenápadný vypínač

Pod zadním krytem, který je zajištěný západkou, najdete baterii. Je typu Li-Ion, má kapacitu 900 mAh a podle Nokie vydrží až deset dnů v pohotovosti a až 180 minut hovoru. Jde samozřejmě o laboratorní hodnoty, při testování jsem telefon (stejně jako každý jiný) dokázal vybít za den. Na výdrž při běžném používání počkejme na článek s delšími zkušenostmi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Západka, která drží kryt • pohled pod zadní kryt a pod baterii

Karta SIM se schovává v běžném šuplíčku a vedle ní je místo pro paměťovou kartu. Nokia použila menší formát Reduced Size MMC a kartu standardní velikosti do 7610 nedostanete. Až na velikost jde o úplně stejné karty a po připevnění redukce, kterou najdete v krabici, lze malou MMC používat v běžných čtečkách nebo jiných zařízeních. Nokia 7610 se dodává přímo s kartou o dostatečné kapacitě 64 MB. Je na ní množství softwaru, o kterém ještě postupně napíšu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Umístění karet pod baterii • karta RS-MMC • redukce prodlouží paměťovou kartu
do běžné délky • údaje o paměťové kartě

Ještě ke standardní kartě MMC: možná vidím možnost, jak by se do telefonu dala dostat. Nejprve by bylo nutné odstranit držák SIM a kartu položit přímo na kontakty. Po odstranění – upilování – přepážky by se karta MMC dostala nad SIM a celá tato soustava by se zajistila baterií. Ta by potom možná byla trochu výš, ale pod krytem je ještě trochu rezerva. U testovaného telefonu to samozřejmě nemohu vyzkoušet, myslím si ale, že by to takhle mohlo fungovat.

Klepněte pro větší obrázek
Stačilo by odstranit šuplíček a upilovat přepážky


V následující kapitole začnu popisem klávesnice, následovat bude displej, prostředí a ovládání telefonu

Témata článku: Nokia, , Nokia 3650, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens SX1, Kožené poutko, Velký, Mírné naklonění, Mega +, Hezký design, Bluetooth komunikace, Nejlepší kousek, Světlá varianta, Stejný tvar, Velký test, Mega, Nokia audio, Realme, Test, Originální fotografie