Nokia 7710: aplikace, které musíte mít

Nokia 7710 se v Česku prodávala jen krátce, přesto si našla řádku příznivců. Je jediným zástupcem platformy S90, která jako jediná z nabídky Nokie nabízí velký dotykový displej. Pojďme se podívat na aplikace, které stojí mít za mít.
Kapitoly článku

Ačkoliv pro Nokii 7710 neexistuje taková řádka programů jako pro platformy S80 či S60, není to zásadní problém. Základní výbava komunikátoru je totiž velmi dobrá, nechybí editor textových souborů, tabulkový procesor, nástroj pro tvorbu prezentací, e-mailový klient se základními funkcemi, povedený prohlížeč internetu, přehrávač videa (Real Player), přehrávač hudby, kalendář apod. Pokud budete používat 7710 jako pracovní nástroj, vystačíte si i s tímto základem. Přesto je ale vhodné komunikátor doplnit některými drobnými aplikacemi, které dokáží pracovní efektivitu zlepšit a navíc si budete moci ve volné chvíli přehrát svůj oblíbený film.


Acrobat Reader

Pro Nokii 7710 neexistuje nativní Acrobat Reader, lze ale bez problému využít verzi pro platformu S80, tedy komunikátory Nokia 9300 a 9500. Program můžete ovládat pomocí pera, externí klávesnice není nutná (na rozdíl od některých jiných aplikací, které jsou původně určeny pro S80). Jen se musíte spokojit s tím, že program nevyužije celý displej – to je dáno tím, že S80 má jen 200 výškových bodů, zatímco S90 o více než polovinu více, 320. V 7710 mám nainstalován ještě prohlížeč Pdf+, nicméně Acrobat je dle mého názoru lepší a rychlejší.

Download: www.adobe.com
Cena: zdarma


Agile Messenger

Pokud používáte ICQ či MSN, ať už k práci nebo k zábavě, může být online i s komunikátorem. Oproti konkurenci (TurboMSN, VeriChat, IM+) je AM uživatelsky nejvíce příjemný a dle mého názoru nejpovedenější. Díky velkému displeji nejste tolik omezeni místem jako na mobilech S60, takže komunikace je po všech stránkách pohodlnější. Můžete posílat i obrázky, třeba ty, které jste právě vyfotili fotoaparátem. Ještě donedávna byl program zdarma, nyní zaplatíte za roční používání 19,95 dolaru, či 79 Kč za měsíční licenci (Premium SMS).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Download: www.my-symbian.com
Cena: 19,95 USD 


Opera Mini

Malá javová aplikace může být v některých případech lepší než vestavěný prohlížeč. Ten je sice špičkový a zobrazí web přesně tak, jak vypadá, nicméně vše mu trvá velmi dlouho. Se zobrazením složitější grafiky si dává na čas a navíc aplikace dost vytěžuje procesor. Pokud vám nezáleží na přesnosti zobrazení webu, ale chcete si jen přečíst jeho obsah, je Opera Mini ideální – z webu vybere jen texty a ty pak zobrazí. Díky tomu také stáhne o poznání méně dat, což se může hodit v případě, že platíte za každý kilobajt připojení, a navíc je velice svižná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Download: www.opera.com
Cena: zdarma


Powerfile

Špičkový správce souborů, který dokáže zobrazit dvě samostatná okna vedle sebe – se soubory pak můžete pracovat podobně jako v Total Commanderu. Program umí vše, na co si vzpomenete – přesouvat či kopírovat tažením pera, mazat, přejmenovávat, vytvářet složky… Všechny důležité funkce jsou dostupné z panelu nástrojů, případně z kontextového menu – stačí podržet pero na souboru nebo složce. Samozřejmostí je přístup do ROM, zobrazení složky System či zobrazení skrytých složek a souborů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Download: www.my-symbian.com
Cena: 19,99 USD


ProfiMail + ProfiExplorer

Ačkoliv je vestavěný e-mailový klient slušný, některé věci holt neumí – např. zobrazit velikost e-mailu před jeho stažením do komunikátoru či zobrazit veřejné složky serveru MS Exchange. ProfiMail oproti tomu umí vše, co potřebuji, má příjemné uživatelské prostředí a díky malému písmu se na jedné stránce zobrazí více textu. Pokud je tělo e-mail již stáhnuto, ukáže se v pravé části okna náhled. Přílohy ve Wordu či obrázky je možné prohlížet přímo, aniž byste museli otvírat systémové aplikace. Doplňkový program ProfiExplorer pak umožňuje ukládání příloh a je možné ho použít samostatně jako správce souborů; je o poznání lepší než vestavěná aplikace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Download: www.my-symbian.com
Cena: 23,99 USD


V druhé kapitole bude řeč o aplikaci pro přehrávání filmů, správu programů a navigaci. A nejen to.
Kapitoly článku

Témata článku: Nokia, , , , Nokia 9300, Kter, MS Exchange, Pomalý procesor, Aplikace, Špičkový správce, Tabulkový procesor, Mít