Nokia 7710: správná nebo slepá cesta? (velký test)

Je to první Nokia s dotykovým displejem – s obrovským displejem. Má megapixelový fotoaparát, používá novou verzi Symbianu a výrobce nelže, když říká, že je multimediální. Připravili jsme velmi podrobnou recenzi.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu komunikátorů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • velký a extrémně jemný displej
  • displej na šířku je skvělý pro prohlížení internetu
  • kvalitní zvuk
  • výborný pro přehrávání videa
  • kvalitní funkce pro organizaci času
  • slušné fotografie

Hlavní nedostatky

  • celkově pomalý systém
  • horší stabilita
  • nažloutlý displej
  • pomalé vyhledávání v adresáři
  • nelze ovládat pouze tlačítky, je třeba pero
  • v některých případech špatná ergonomie

Recenze komunikátoru Nokia 7710 nevznikala lehce. Přestože jsem přístroj několik dnů intenzivně používal, až do konce jsem nevěděl, jak se k němu postavit. Nokia 7710 je totiž úplně nový typ mobilního zařízení a musím přiznat, že jsme spolu občas trochu bojovali. Na druhou stranu ale čtu reakce prvních uživatelů, kteří jsou v podstatě nadšení, takže při hodnocení v žádném případě nemohu dát jen na své pocity.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nokia 7710 je multimediální komunikátor. Nemá klávesnici, pouze obrovský dotykový displej ovládaný perem. Zařízení je určeno lidem, které si troufnu nazvat průkopníky. Šlápnou s ním do prázdna, ocitnou se úplně na začátku cesty platformy, která může být stejně úspěšná jako slepá – ale právě to je vzrušující. Nokia 7710 je bude bavit, budou si s ní moci hrát, chlubit se, mít dobrý pocit, že jsou první.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Snad pod dvacet

Ale pojďme od filozofických úvah k technice. Nokia 7710 se brzy objeví v oficiálním prodeji a chceme, abyste věděli, co od ní můžete čekat. Původně oznámená cena 20–21 tisíc včetně daně bude podle informací, které máme k dispozici, nakonec nižší. Náš odhad je na devatenácti tisících korunách.

Nokia 7710 je první komunikátor založený na operačním systému Symbian s grafickou nástavbou Series 90. První měla být sice původně Nokia 7700, její vývoj však byl zastaven a do světa se dostal až její menší a lehčí nástupce.

Spíš herní konzole

Nokia 7710 se podobně jako N-Gage drží při práci naplocho. Pouze při telefonování se uchopí jako normální mobilní telefon. Vzhledem k mobilům jde o hodně velké zařízení, měří 128 × 70 × 19 mm, při srovnání s komunikátory se ale ocitne v průměru. Stejné je i to s hmotností 189 g: na mobil je obrovská, u komunikátoru střední.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti: S Nokií 6630 • v ruce • na cédéčku

K dispozici máme světlou variantu komunikátoru. Na webu Nokie jsem neobjevil, kolik barevných variant bude k dispozici, objevují se ale i obrázky tmavších verzí. Kryty nejsou výměnné, sejmout lze jen zadní skořepinu, která zakrývá baterii. K dílenskému zpracování zatím nemám větší připomínky, od majitelů komunikátoru se už ale objevily výtky na špatné slícování. Testovaný kus je ale v tomto ohledu v pořádku.

Klepněte pro větší obrázek Zadní kryt lze sejmout

Nokia 7710 je kvádr s mírně zakulacenými bočními stranami. Displej není umístěný souměrně, ale trochu posunutý doprava; levý okraj je větší než pravý. Při držení oběma rukama palec přesně sáhne na křížový ovladač s potvrzovacím tlačítkem.

Displej nažluto

Displej telefonu je skutečně obrovský, větší jsme v žádné Nokii ještě neviděli a nevybavuji si ani žádný jiný telefon nebo komunikátor, který by displeji 7710 mohl konkurovat. Displej má rozměry 80 × 50 mm, úhlopříčku 90 mm a rozlišení 640 × 320 bodů. Navíc je extrémně jemný, na jeden centimetr čtvereční se vejde 5 120 bodů. Samozřejmě aktivní; zobrazí pětašedesát tisíc barev.

Podsvětlení není úplně rovnoměrné, v rozích a v pravé části je displej znatelně tmavší. Větším puntíkem na kráse je ale silný nádech displeje do žlutého odstínu. Na obrázcích to není tak vidět, protože fotoaparát automaticky vyvážil bílou, ve skutečnosti mě ale nažloutlý displej praštil do oka hned po prvním zapnutí a ještě stále nevypadl. Zobrazení obrázků a další grafiky na displeji je ale perfektní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na fotografiích je displej hezky bílý, fotoaparát mu ale tentokrát velmi pomohl.
Ve skutečnosti je displej výrazně nažloutlý

Klepněte pro větší obrázek
Na slunci? Stejně jako jiné barevné displeje

Jak už to u podobných zařízení bývá, velký displej se velmi snadno upatlá. Stačí se jej dotknout při telefonování tváří, sáhnout na něj prstem, když se nechce vytahovat pero. Nokia moc dobře ví, proč k telefonu standardně přidává hadřík.

Klepněte pro větší obrázek Hadřík na displej

Zmatek v klávesách

Část ovládacích prvků je umístěna na boční hraně – při držení v rukou se ocitnou nahoře. Jsou to tlačítka pro ovládání hovorů (červené a zelené sluchátko) a klávesa diktafonu. Všechna tlačítka mají ještě další funkce, například vyvolání seznamu hovorů, případně aktivaci hlasového vytáčení. Kousek vedle, stále na boční hraně, je tlačítko, které uvolní zadní kryt. Jeho snímání ale jde poměrně ztuha a rovněž ostatní tři tlačítka je nutné pořádně stisknout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka pro ovládání hovoru • zámek zadního krytu

Na pravém boku je potom už jen hlavní vypínač sdružený s ovládáním vyzváněcích profilů, vlevo dole je systémový konektor Pop-Port. Zde bych měl jedinou výtku ke konstrukci. Konektor chrání plechové pouzdro, o které se těsně opírá plastový kryt. Po stisknutí se plast sveze po kovové hraně a ozve se nepříjemný zvuk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vypínač • konektor Pop-Port a zdířka pro nabíječku; malý otvor v rohu je mikrofon


V následující kapitole se dozvíte o baterii, paměťové kartě a hlavně o vestavěném fotoaparátu, který má ještě stále příliš nevídané megapixelové rozlišení

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia N-Gage, Oznámená cena, Velký reproduktor, Tabulkový procesor, Velký test, Elektronická kniha, Staromilec, Petr Broža, Malá verze, Slepá cesta, Velký, Nový úkol, Špatná ergonomie, Boční strana, Nepříjemný zvuk, Časové rozmezí, Základní stránka, Levý okraj, Cesta, Petr Brož