Nokia 808 PureView: foťák, který umí volat [recenze]

Nokia s modelem 808 PureView láká na špičkový fotoaparát. Jak je na tom moderní fototechnika v kombinaci s postarším systémem?

Dnes se podíváme na zoubek pravděpodobně poslednímu žijícímu zástupci rodu symbianů a zároveň buclaté finské fotomodelce v jednom, Nokii 808 PureView. Dokáže telefon s prakticky mrtvým operačním systémem ještě v dnešní době někoho oslovit? A jak je na tom opěvovaný integrovaný fotoaparát s technologií PureView? Na všechny tyto a ještě na mnohé další otázky se vám pokusíme odpovědět v této recenzi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bílá Nokia 808 PureView na tiskových fotografiích

Klíčové vlastnosti:

  • výjimečný fotoaparát
  • kvalitní konstrukce
  • dobrá výdrž baterie

Hlavní nedostatky:

  • vysoká cena
  • operační systém bez budoucnosti
  • displej s tradičně nižším symbianovým rozlišením

Nokia 808 Pureview
rozměry a hmotnost: 124 × 60 × 13,9 mm, 169 g
displej: 4,0", kapacitní AMOLED, 360 × 640, 184 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 400 mAh
procesor: ARM ARM1176 (1× ARM1176, 1 GHz)
operační systém: Symbian S60 Belle, FP1
fotoaparát: 42MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
28 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Zlí jazykové tvrdí, že Nokia 808 PureView je pohrobek z dob nedávno minulých. Tento telefon už nějaký ten pátek byl ve vývoji, když do Nokie dorazil Stephen Elop a rozpoutal svůj sňatek s Microsoftem. Z tohoto spojení nevzniklo nic jiného než řada Lumia. Co ale s rozjetým projektem Nokie 808? Inu zkusme telefon vydat a podle úspěchu revolučního fotoaparátu bude jasné, jestli se s okenními telefony vydat stejnou cestou. Nokia do tohoto telefonu zabalila to nejlepší, co bylo na skladě. Tedy alespoň co se fotoaparátu týče. Ale bude to stačit?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 808 PureView je sice na první pohled baculka, ale rychle se na ni zvyká

Nokia 808 PureView je mobilní telefon s rozměrnějším, 4" dotykovým displejem AMOLED o rozlišení nHD, tedy 360 × 640 pixelů, který pohání jednojádrový procesor ARMv11 s taktem 1,3 GHz a sekunduje mu grafický čip Broadcom BCM2763. V jeho útrobách třímá Symbian verze Belle, který spolu s 512 MB RAM vládne 16GB internímu úložišti bez problémů rozšířitelnému o paměťové karty typu microSD. Telefon má na dnešní dobu sympatické rozměry 123,9 × 60,2 × 13,9 mm a už méně sympatickou hmotnost 169 g. A co je v telefonu nejdůležitější? V Nokii 808 je to bezesporu fotoaparát. Ten dostal do vínku rozlišení 41 Mpix (efektivně 38 Mpix, rozlišení 7152 × 5368 pixelů) s optikou Carl Zeiss, autofocusem a xenonovým bleskem.

Obsah balení

V tmavě modré krabičce se před námi v prvním patře ukrývá samotný přístoj, v mezipatře několik nezbytných papírových pomocníků.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Obsah balení nenadchne, ale ani neurazí. Potěší přítomné poutko

Z šedi a nudy klasických návodů nás vyvede snad pouze lístek s integrovaným NFC obvodem, který po přiložení k zádům telefonu spustí naučné video o technologii NFC.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dodávaná sluchátka hrají velmi dobře, funkce tlačítka headsetu ale zůstaly nedotažené do konce

V patře spodním je něco málo příslušenství. Jedná se konkrétně o microUSB kabel, síťovou nabíječku, praktické koženkové poutko a špuntová sluchátka s nástavci různých velikostí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dodávané poutko, nabíječka, USB kabel a špuntová sluchátka

Nabídka příslušenství tak není nejhorší, ale ani nikterak výrazně nepřekvapí. Pochvalu zaslouží sluchátka, která hrají velmi dobře.

Konektivita

Telefon umí komunikovat s okolím rychlostí max. 14,4 Mbit/s HSDPA, mezi jeho další výbavu patří samozřejmě Wi-Fi, BlueTooth, A-GPS. K televizi jej připojíte pomocí microHDMI, rádio je zase možné streamovat přímo z telefonu do vašeho přijímače kupříkladu v automobilu pomocí integrované aplikace. Podporováno je DLNA streamování, k přesonu dat lze také využít integrované NFC. Z pohledu konektivity nelze Nokii hodnotit jinak než výborně.

Témata článku: Nokia, , , Nokia 808 Pureview, Slabé osvětlení, Dedikované tlačítko, Podívání, Míra integrace, Přesný údaj, Jednoduchá věc, Dotykový obraz, Případný problém, Grafický editor, Integrování, Věc příštích, Závěrka, Klasické rozlišení, Kter, Momentka, Jasná volba, PureView, Kvalitní optika, Labutí píseň, Výsledná kvalita, Prodejní trhák