Nokia 8800: když na to máš, tak se ukaž (test)

Je tu nová vlajková loď značky Nokia. Funkčně výborná, s kvalitním displejem, fotoaparátem a tělem z matné oceli. Je luxusní a krásná... a budete ji čistit každých pár minut. Kdo ji bude mít, toho udělá výjimečným. Chcete ji? Vyvolávací cena 25 tisíc.

V kapse východ

V paměti telefonu je místo až na tisíc jmen. Současně lze používat kontakty uložené na kartě SIM i v telefonu. Každému kontaktu lze přiřadit pět typů telefonních čísel – první zadané bude nastaveno jako výchozí, dodatečně lze ale označení primárního čísla měnit. Dále jdou zadat e-mailová a webová adresa, poštovní adresa, ID uživatele, obrázek a poznámka.


Náhled na kontakt • položky, které je možné ke kontaktu přiřadit

Jednotlivému kontaktu nepřiřadíte vyzváněcí melodii. To lze pouze skupinám. Adresář si můžete nechat zobrazovat jako klasický jmenný seznam, jmenný seznam s čísly a pak také jména spolu s přiřazenými fotografiemi. Celkem jich ke jménům můžete přidat až sto.

 
Možnosti zobrazení adresáře • seznam skupin

Lze vytvořit až dvacet pět skupin kontaktů. Každé jméno může být ve více skupinách a skupině lze přiřadit jak vyzvánění, tak obrázek. Fotografie ale nebudou mít přednost před těmi, které jste přiřadili jednotlivým jménům.

Vyzváněcí melodie pro novou Nokii složil Ryuichi Sakamoto. Přiznám se, že nevím, o koho jde a myslím, že na tom bude podobně drtivá většina našinců. Rozhodně mi to tedy nezní exkluzivně a noblesně mi nezněly bohužel ani samotné melodie. Tóny Dálného východu zřejmě libozvučí tamním obyvatelům, jenže činely typu čína či gong nejsou tím pravým pro ozvěnu v českých uličkách, notabene když reproduktor některé zvuky nezvládá podávat věrně. Účel byl ale splněn – budete se odlišovat.


Názvy některých vyzváněcích melodií mluví za vše

Textujeme

Predikce slovníku T9 doznala od 6230i změn. Nutno říci, že k lepšímu, není již problém se psaním základních slov jako „Nokia“, „ano“, „jít“ a podobně. Do sdílené paměti telefonu by se mělo vejít na sto padesát zpráv. Telefon si poradí s textovými a multimediálními zprávami, stejně tak jako s e-mailem a rychlými zprávami Instant Messaging. Textové zprávy mohou mít délku až šesti částí a odpočítávání začíná na prvním znaku. Diakritika nezkracuje. Zprávy typu MMS nesmějí přesáhnout velikost 300 kB.

  
Tvorba SMS zprávy

Vestavěný e-mailový klient si rozumí s protokoly POP3 a SMTP, popřípadě IMAP4. Je ale poměrně slabý. Nelze připojovat fotografie v plném rozlišení, pokud si budete přát poslat fotku, telefon si ji automaticky ořízne na 195 × 156 pixelů. To je nepoužitelné. Zprávy se stahují včetně obsahu, ne jenom hlavičky.

I zprávám lze přiřadit zvláštní tóny výstrahy, které v jiných telefonech značky nenajdete. Toto nastavení je samozřejmě součástí profilu. Šikovná je možnost přepínání profilů v závislosti na připojeném příslušenství. V praxi to pak funguje tak, že když třeba zasunete 8800 do stojánku na nabíjení, přepne se do profilu řekněme „Nabíjení“, který jste si předem upravili.

Malinká pecička, co umí fotit

Vestavěný fotoaparát Nokie 8800 je umístěn na výsuvné části, takže když máte telefon zavřený, je optika chráněna. Rozlišení 640 × 480 by bylo pro špičkový manažerský telefon málo, megapixelové fotoaparáty zřejmě zabírají velký kus místa. Výsledkem je tedy kompromis a poněkud podivné rozlišení 800 × 600.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát na zadní straně

Nastavení snímání je skromné. Nevyvážíte si bílou, na uživatelskou kompenzaci expozice také zapomeňte. Jde jenom přibližovat ve dvou krocích čtyřnásobného digitálního zoomu a vybírat si ze čtyř velikostí a tří kvalit snímků. Ty se ukládají ve formátu JPEG. K dispozici je i noční režim.

Fotografie nejsou příliš povedené. Dobře nedopadl ani text, ani listí stromu. Barevná věrnost je na slušné úrovni, velké problémy ale fotoaparátu dělá ostré slunce bez oblačnosti. To je ostatně nejlépe vidět na fotografii stojících automobilů.

Ukázkové snímky v plném rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Lze pořizovat videozáznamy ve formátu 3GP a v rozlišení 176 × 144 obrazových bodů. To je nečekaně plynulé, ovšem díky nízkému rozlišení použitelné tak maximálně pro osobní potřebu. Délka videa se zdá být omezena pouze místem ve vnitřní paměti telefonu, zpočátku mi bylo nabídnuta více než jedna hodina záznamu.


V předposlední kapitole se podíváme na funkce vestavěného přehrávače, na výbavu kalendáře a vyneseme konečný verdikt pro ocelovou Nokii za nemalé peníze

Témata článku: Nokia, , Motorola Razr, Motorola Razr V3, Nokia 6230i, Nokia 7270, Nokia 8800, Nokia 8800 Arte, Nokia 8800 Carbon Arte, Nokia 8800 Gold Arte, Nokia 8800 Sapphire Arte, Nokia 8800 Sirocco, Nokia 8800 Sirocco Gold, Druhá baterie, Naprostá nutnost, Neustálé čištění, Test, Černé pouzdro, Úkaz, Zvonek, Stolní nabíječka, Klasická nabíječka, Podstava, Zvukový formát, Ostré slunce