Nokia 8800: když na to máš, tak se ukaž (test)

Je tu nová vlajková loď značky Nokia. Funkčně výborná, s kvalitním displejem, fotoaparátem a tělem z matné oceli. Je luxusní a krásná... a budete ji čistit každých pár minut. Kdo ji bude mít, toho udělá výjimečným. Chcete ji? Vyvolávací cena 25 tisíc.

Rychlé odkazy

 • parametry telefonu v katalogu mobilů 
 •
parametry telefonu v katalogu fotomobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti:

  • luxusní design
  • tělo z matné oceli
  • jemný TFT displej s 262 tisíci barvami
  • exkluzivní vyzváněcí melodie
  • fotoaparát s rozlišením 800 × 600 pixelů
  • EDGE
  • Bluetooth

Hlavní nedostatky:

  • vysoká cena
  • nemá slot pro paměťové karty
  • EDGE i GPRS pouze třídy 8
  • chybí systémový konektor


Dlouhý čas – více než dvě léta – trvalo Nokii, než zasedla za stůl v pracovně se štítkem „Osmičková řada“. Jako poslední z rodiny luxusních mobilů tu byla 8910i. Navíc se nejednalo o plnohodnotný nový model, pouze o inovaci stávající 8910. Ani jeden ze jmenovaných se u nás již neprodává a svět úspěšných manažerů v luxusních limuzínách potřebuje další drahou hračku.

  
Model 8910i potřeboval nástupce

Jsem výjimečný

Nový model 8800 je stvořen pro celebrity, obchodníky, ředitele, pro řadové občany s neřadovým příjmem a vlastně pro všechny, kterým jde o styl, prezentaci a solidnost. Už samotná krabice novinky vás nenechá na pochybách, že uvnitř se skrývá něco noblesního. Černý karton opatřený kovovou sponou s vybroušenými čísly 8800 vzbudil v redakci pozdvižení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K exkluzivnímu telefonu patří i exkluzivní balení

Čekají na nás dvě patra – v prvním nablýskaný telefon a pouzdro, ve druhém pak brožura, baterie, stojánek, nabíječka a bondovka. Všechno černé, pokud možno se stříbrnými písmy a detaily.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

A vlastně... ještě aby ne! Nokia doporučila prodávat stříbrnou perlu za 25 a půl tisíce korun. Náklady na výrobu výjimečného balení se v takové částce ztratí jako nic. Cena samotná si u mě ale respekt nevytvoří, proto Nokii v recenzi vytknu nedostatky naprosto stejně, jako bych to udělal u jakéhokoliv jiného modelu.

Pásky s sebou

Novinka je pěkně těžká. Byl tu hliník, byl tu titan, teď je na řadě ocel. Z ní je celé tělo vyrobeno a výsledkem je monstrózních 134 gramů. O nejdražší sériové Nokii v kapse budete vědět. Pásek s sebou! Vynahradí vám to ale rozměry – výška 107 a šířka 45 milimetrů není nic extra. Ale tloušťka pouhých 15 milimetrů v nejužším místě atakuje Razr V3. Vysunutá klávesnice pak dojem papírové tenkosti ještě umocní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 8800 na oficiálních fotografiích

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nová Nokia rozhodně nepatří mezi tlouštíky

Jsem na vážkách, jestli nadměrnou váhu 8800 hodnotit jako klad, anebo zápor. Jsou totiž lidé, kteří u telefonu potřebují vědět, že v ruce vůbec něco drží. Na druhou stranu jde o mobil, který spočine v kapsách košil mnoha manažerů. Jejich manželky pak nebudou stíhat zašívat. Každopádně je to daň za luxusní použité materiály.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ocelová elegance něco váží...

Zapalovač

V zavřeném stavu působí telefon velmi kompaktně a pevně. Slícování je prvotřídní. Krátce po prvním kontaktu přijdete na jeden z největších neduhů novinky – na těle 8800 se až nepříjemně dobře daří otiskům prstů a šmouhám. Ještě, že je v balení černé pouzdro z usně, které má výborné čisticí schopnosti. Jeho otvor je navíc pořádně úzký, takže každé vytažení mobilu znamená i jeho částečnou očistu. Někdy to ale nestačí a obzvláště otisky od tváří po telefonování musíte čistit sami. A věřte mi, že to svému nablýskanému miláčkovi budete promíjet tak jeden den.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nokia 8800 je telefon vysouvací konstrukce a každému, kdo jej drží prvně v ruce chvíli trvá, než přijde na mechanismus jeho otevírání. Je třeba zatlačit na vroubkovaný váleček, který se ale tváří jako rolovací tlačítko, takže vás to zprvu nenapadne. Překonáte odpor pružiny a pak již horní část telefonu „letí“ směrem vzhůru.

Prohlédněte si Nokii 8800 ze všech stran na videu (AVI, DivX 5.2, 2,9 MB)

Při vysunutí klávesnice má Nokia naprosto totožný zvuk s tím, jaký znáte z otevírání a zavírání benzinových zapalovačů. Kov je prostě kov. Otevírání telefonu je velmi precizní a příjemné, nejednou jsem sám sebe přistihnul, jak jej třeba při chůzi neustále otevírám a zavírám.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vroubkovaný váleček slouží jako opora prstu při otevírání • konstrukce je prvotřídní

Dvě baterie v balení

Testovanou Nokii 8800 jsme tentokrát bohužel neměli zapůjčenou jako první. Někdo z našich předchůdců si zadní kryt baterie zřejmě spletl s víčkem od jogurtu a snažil se jej „odloupnout“. Nejenom, že tak vyrobil pár rýh na kovových zádech telefonu, ale celý zadní kryt pokřivil, takže nešel sejmout klasickým uvolněním dvěma postranními tlačítky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K sejmutí zadního krytu stačí stisknout dvě postranní tlačítka (pokud telefon neměl před vámi nešikovný novinář)

Snad stačí, když uvedu, že jsme na otevření útrob Nokie museli být dva a na pomoc jsme si vzali vidličku a lžičku. Rozhodně se s touto překážkou ale nesetkáte vy, až si telefon pořídíte. Není to vada z výroby. O tento zážitek jsme se s vámi ale museli podělit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled pod zadní kryt

Pod krytem najdete baterii, která je speciálně určena pro model 8800. Má označení BL-5X a je velmi malá. Ruku v ruce s tím jde ale nižší kapacita, než na kterou jsme zvyklí. Šest stovek mAh stačí podle výrobce na zhruba osm dní v pohotovosti a hovor může trvat 180 minut. V praxi vydrží ocelový telefon časově velmi málo. S tím se ale zřejmě počítá, a tak dostanete v balení i druhou baterii stejného typu.


Ve druhé kapitole
zjistíme, že k Nokii 8800 dostanete bohaté stylové příslušenství. Podíváme se poprvé i na displej a do nabídky a vyzkoušíme si klávesnici

Témata článku: Nokia, , Motorola Razr, Motorola Razr V3, Nokia 6230i, Nokia 7270, Nokia 8800, Nokia 8800 Arte, Nokia 8800 Carbon Arte, Nokia 8800 Gold Arte, Nokia 8800 Sapphire Arte, Nokia 8800 Sirocco, Nokia 8800 Sirocco Gold, Test, Černé pouzdro, Stolní nabíječka, Ostré slunce, Vysunutá klávesnice, Naprostá nutnost, Úkaz, Klasická nabíječka, Podstava, Osmičková řada, Zvukový formát, Zvonek