Nokia 8910: luxus v myším kožíšku (test)

Nokia 8910 je luxusní a velmi drahý mobil, který si nemůže dovolit každý. Už vzhled napovídá, že majitelé tohoto šperku jsou hodně vybíraví – je totiž celý z titanu. A nejen tím zaujme běžné pozorovatele; má totiž unikátní a dosud nepoužitou konstrukci. Jste zvědaví?
Kapitoly článku

Je z titanu

Nokia 8910 je na první pohled zvláštní telefon. Až dosud se luxusní a drahé mobily vyznačovaly povrchem připomínající lesklý chrom, Nokia 8910 je celá (až na pár kousků) z titanu. Je to sice kov, nikoliv však lesklý, ale matný. Kromě toho jeho šedivá barva připomíná na první pohled spíše umělou hmotu než ušlechtilý kov. Zkrátka podle prvních fotografií se našim čtenářům příliš nelíbila - soudě dle jejich reakcí v diskusních fórech. Pokud si ale mobil pěkně vezmete do ruky a chvilku si s ním hrajete, bude se vám určitě líbit, věřte mi.

I když je titan velmi lehký kov, mobil se mi zdál v ruce docela těžký - Nokia 8810 i 8850 byly lehčí. Proč? I přes jejich chromový povrch byly totiž z plastu. Titan je ale stále těžší než plasty, proto ta tíha - řečeno čísly 110 gramů. Na druhou stranu stejně jako u Motorolu V.60 i zde jsem rád, že mobil cítím v dlani; kdybych si jej opravdu koupil, měl bych alespoň pocit, že jsem za svoje peníze něco dostal.

 

Myší kožíšek

Znáte pohádku Princezna se zlatou hvězdou na čele? Princezna Lada si v ní oblékla kabátek z myších kožíšků, který mi silně připomíná barvu Nokie 8910. Na jednu stranu je kožíšek hezký, na stranu druhou se může zdát příliš obyčejný a umolousaný. I několik „náhodných“ kolemjdoucích mělo na 8910 nerozhodný názor - ano, je sice hezký, ale ta barva… Luxusní telefon z Nokie 8910 nedělá tedy ani její tvar, ani její provedení, ani barva a dokonce ani titan, ale zcela určitě vysoká cena. Věřte, že po tomto kousku za třicet tisíc se ohlédne každý, ať už má kožíšek jakýkoliv.

Na první pohled připomíná 8910 malou matrjošku, podobně jako model 5210. Rozdílů je ale hned několik - zatímco 5210 se skládá ze tří kusů, které lze zcela oddělit od sebe, 8910 má jen dvě části, které jsou napevno spojeny. Představte si vysunovací kryt klávesnice jako u modelů 8110 nebo 7110, který ale obaluje mobil i zezadu. Z tohoto krytu čouhá jen kousek vlastního mobilu od displeje nahoru. Lepší představu si uděláte z detailních obrázků mobilu v zavřeném stavu.

 

Taková malá matrjoška

Asi si říkáte, jak se mobil otevírá. I to je vyřešeno originálně a velmi neotřele. Zatímco u mnoha mobilů s krytem klávesnice se vždy odklápí nebo vysunuje tento kryt, u 8910 se z krytu vysunuje mobil. Na bocích krytu jsou dvě tlačítka, které zmáčknete současně a mobil se pomalu vysune směrem vzhůru; u všech jiných mobilů držíte mobil a vysune nebo odklopí se kryt. Vysunutí je velmi pomalé a efektní - přesně takové, jaké byste chtěli mít u luxusního mobilu; nejde o žádné prudké vystřelení jako u 7110. Po týdnu používání se nám ale v redakci zdálo, že vysunutí probíhá o něco rychleji než na počátku. Doufám jen, že se po čase z efektního vysouvání nestane neefektní vystřelování.

 

 

Zde si dovolím jednu drobnou kritiku - když je mobil vysunut a přístroj chytnete za kryt, bude se vám tělo mobilu lehce viklat. Ne, že by mi to vadilo, když držím mobil v ruce, ale při psaní textovek už to znát je - mobil se vám trošku vrtí v ruce.

Jezdící konektory

V krytu jsou dokonce umístěny i konektory pro nabíječku a bondovku. To znamená, že někde uvnitř mobilu musí být vodiče, které zajistí kontakt konektorů s mobilem i po vysunutí mobilu z krytu. Nabízí se otázka, zda se časem neporuší, přece jen jde o mechaniku a ta se časem může „polámat“, což by u tak drahého mobilu jistě nebylo příjemné. Zde musíme věřit Nokii, že otvírací mechanismus má větší trvanlivost než bude životnost mobilu.

 

A jak bylo možné do mobilu integrovat anténu, když je celý z kovu? Motorola V.60 je rovněž kovová a z toho důvodu má pevnou anténu. Tvrzení, že 8910 je celá z kovu, totiž není tak docela pravda. Pokud se podíváte na obrázek zadní strany mobilu, vidíte černý kousek v horní části - právě zde se skrývá integrovaná anténa. Tento kousek mobilu je totiž plastový.

 

Zapomeňte na častou výměnu karet

S unikátním mechanickým řešením souvisí také velmi zvláštní umístění baterie a karty SIM. Abyste vyměnili SIM, musíte nejprve mobil otevřít. Pod krytem se nachází na boku nad kolejnicí malá pojistka, která uvolní baterii. Pod ní se pak skrývá šuplíček na kartu SIM; i přesto, že je prostoru málo, je uchycení SIM vyřešeno dobře a při jejím vyjímání si nezlámete nehty. Pravda - bez manuálu bych na to, jak do mobilu vložit SIM, nepřišel. Vidíte sami, že mobil zkrátka není určen pro měniče karet SIM. Takoví si krom toho ani tak drahý mobil nekoupí.

 

 

Témata článku: Nokia, , , Nokia 8310, Nokia 8910, Vystřelení, Test, Luxusní věc, Náhodný kolemjdoucí, Myš, Ušlechtilý kov, Titano M, Lux, Matrjoška