Nokia 8910i: přespříliš vybavený obrněnec (test)

Doba, kdy Nokia šokovala svět svým kovovým „korýšem“ už pominula a byl proto už nejvyšší čas přijít s něčím novým. Nokia 8910i se po této korekci stává jedním z nejvybavenějších mobilů značky.

Nokia má s malými a stylovými telefony dlouholeté zkušenosti, vzpomeňme jen legendární model 8210, který se stal neodmyslitelným etalonem při každé zmínce o krásných mobilech. Současným trendem finského výrobce jsou malé stylové telefony, které se nabídkou funkcí nemusí krčit plaše v koutku, ale naopak mohou směle vyzvat kohokoli na souboj. Po slušně vybaveném modelu Nokia 8910 se na mobilní scéně objevuje vylepšený model s malým „i“ na konci.

  
Nokii 8910i a Nokii 8910 od sebe nerozeznáte

Od pohledu jej nerozeznáte

Na první pohled nejsou žádné rozdíly od předchozí verze viditelné, telefon má stejné fyzikální parametry. První vylepšení naleznete až po vysunutí telefonu, kdy se do plna rozzáří barevný displej. Vraťme se teď ale k samotnému zevnějšku mobilu, který zde hraje bezpochyby prim. Již Nokia 8910 se mohla pochlubit svým titanovým kabátkem. Stejně jako u ní i zde je v hlavní roli použitý stejný materiál coby tvůrce vyjímečnosti. Spoustě uživatelů však na první pohled připomíná spíše nezvhledný tmavý plast. Svůj názor však rychle změní, když mobil vezmou poprvé do ruky.

  
Efektní vystřelování zůstalo

Od tak drobného telefonu by totiž očekávali nižší hmotnost, než jakou jim tento obrněnec může nabídnout. Osobně však nevidím ve vyšší hmotnosti žádný problém, ba naopak, alespoň máte pocit, že vlastníte něco hodnotného. Při detailním zkoumání nenápadných křivek mobilu narazíte na jedno, vše se vším souvisí. Například mírně prohnutá řada tlačítek vytváří linku, se kterou se setkáte jednak u všech tlačítek, u displeje a také u hrany vnějšího krytu. Podobných nenápadností zde najdete vícero. Prvkem, který na první pohled dotváří pocit luxusu, je bezpochyby zadní část s logem Nokia. Telefon je jinak svým vzhledem spíše nenápadný. 

  
Tlačítko pro zapnutí mobilu má rozumnou velikost

Decentní tvarovou harmonii vkusně dokresluje lesklý lem tmavého plastu linoucí se po celém vrchním obvodu telefonu, jenž v sobě ukrývá diody IrDA portu. I při detailním zkoumání jen málokdo odhalí, že část telefonu tvoří i plastový kryt. Ten se nachází nad integrovanou anténou a má zcela stejnou povrchovou úpravu a barevný odstín jako ostatní titanové části.

Tip: V poslední kapitole recenze naleznete srovnání novinky s Nokií 8910.

Ovládání není bez chyb

Nezvyklý otevírací mechanismus byl podrobně popsán v recenzi Nokie 8910 a není třeba jej znova popisovat. Zde k žádným změnám nedošlo. Vyjíždění hlavní části telefonu z ulity je stejně efektní jako pomalé. Opět zde jsou dvě klávesy po stranách telefonu, které slouží k jeho vysunutí. Výměna karty SIM je celkem složitou událostí. Nejprve je nutné pomocí špičatého, ale tupého předmětu stisknout bezpečnostní tlačítko umístěné vedle displeje, jenž uvolní zadní kryt. Po vyjmutí baterie již objevíte známý šuplík pro kartu SIM. Při jejím vkládání se však mějte na pozoru. Karta vám může jednoduše zapadnout do prostoru spodního vysunutého krytu a není ji jednoduché zpátky vytřepat.

  
Vložení karty SIM je pracné

Tip: Telefon lze vysunout i stiskem jen jednoho z tlačítek. Stačí, když předtím jedno tlačítko necháte zamáčklé.

Po vysunutí hlavní části z bezpečného krytu „plechového“ kabátku máte k dispozici vkusně řešenou klávesnici. Všechny klávesy jsou vyrobeny z kovu se zajímavou povrchovou úpravou, která by jako z oka vypadla povrchové úpravě titanových hodinek. Pouze klávesy pod displejem však mají perforace ve tvaru použitého piktogramu a mohou tedy ve tmě svítit.

  
Podsvícení kláves téměř neexistuje

Numerické klávesy průhledné nejsou a nejsou tedy ani podsvícené. V numerickém bloku kláves v noci září jen středové štěrbiny oddělující sousedící klávesy. Co to pro potencionálního uživatele tedy znamená?  Pouze to, že pokud se nenaučí psát textovky poslepu (a to doslova), má v noci utrum. Toto omezení je na škodu, protože v ostatních ohledech jsou tlačítka snad bez chyby. Mají jistý stisk, perfektní zdvih – jedním slovem jsou perfektní a jen opět dokazují, který výrobce je na tomto poli králem. Při posuzování tlačítek nesmíme zapomenout na důležité tlačítko pro zapnutí telefonu nebo profilů, které se nachází na vrchní straně telefonu. Po určitém období, kdy se Nokia snažila jej dělat čím dál tím menší, má opět rozumnou velikost.

 
Konektory pouze pro nabíječku a handsfree

Témata článku: Nokia, , Nokia 8910, Nokia 8910i, Půda, Efektní prvek, Tmavý plast, Mastný prst, Test, Důležité tlačítko, Obr, Parašutista, Pře, Fyzikální parametr, Detailní zkoumání, Výměna karty