Nokia 9500 Communicator: ale že to trvalo (velký test)

Na novou Nokii Communicator jsme čekali tři a půl roku. Konečně je tady a splnila všechna očekávaní. Je to komunikátor, jak má být, podporuje EDGE, Bluetooth a dokonce i Wi-Fi. Takový produkt si určitě zaslouží nebývale podrobnou recenzi.

Zatím dokonale pevný

Stejně jako všechny předchozí komunikátory, i nový model lze v zavřeném stavu používat jako telefon. Až po rozevření se dostanete k velkému displeji a plnohodnotné klávesnici. První změnou je, že se s 9500 volá jako s běžný mobilem; starší model se k uchu přikládal obrácenou stranou – displejem ven. Telefon je navíc triální, podporuje pásmo 1 900 MHz.

Slabým místem staršího komunikátoru byl kloub spojující obě dvě části. Nechci to zakřiknout, ale u novinky vůbec nevrže. Kolegu překvapilo, že kloub je poměrně pružný a mírným tlakem lze displej dostat téměř do roviny s klávesnicí. Odhaduji, že toto konstrukční řešení má za cíl zabránit vyviklání kloubu. Oba dva díly komunikátoru jsou propojeny páskem s kontakty. Pochvalu si zaslouží také vylepšená stabilita, rozevřená Nokia se nepřevažuje tak snadno jako dřív.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 9210 při otvírání hodně vrzala. Snad se s tímto nedostatkem nesetkáme i u nového komunikátoru

Znovu zavřít: telefonujeme

Z přední strany Nokia 9500 vypadá a také se chová jako běžný telefon řady Series 40. Má malý, nesouměrně umístěný displej, stejný jako třeba na Nokii 6230: aktivní, 65 tisíc barev, kvalitní, lze na něj nastavit obrázkovou tapetu. Pod displejem je obrovská klávesnice s klasickými ovládacími prvky. Je zde čtyřsměrné tlačítko s možností potvrzování, funkční klávesy... Klávesnice je kvalitní, stejně jako na displeji je na ní ale vidět každý otisk prstu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Malý displej • podsvětlení • detaily čelní klávesnice

Funkce zavřeného telefonu jsou dosti omezené. Malé tlačítko vpravo nahoře zapne komunikátor a dovolí také volit vyzváněcí profily. V zavřeném stavu se dá telefonovat, můžete vyhledávat v adresáři (postupným psaním). Nokia 9500 nenabízí slovník T9, takže při psaní zpráv je nejjednodušší komunikátor rozevřít a použít velkou klávesnici. Prohlížet lze pouze přijaté SMS, u e-mailů se zobrazí jen přehled a pro přečtení těla zpráv je opět nutné přejít na velký displej.

Se zavřenou Nokií si ještě prohlédnete seznamy uskutečněných, přijatých a zmeškaných hovorů, lze ovládat nabídku SIM Toolkitu a provádět základní nastavení. Je zde také ovládání vestavěného fotoaparátu. Ten má klasické rozlišení 640 × 480 bodů a nebudu ho blíž popisovat, nepřináší nic nového.

Fotografie pořízené Nokií 9500

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Při telefonování se komunikátor docela pronese, proto třeba i pro kancelář doporučuji používat handsfree. Drátovou dostanete v krabici, bluetoothovou si musíte koupit. Zvuk přímo ze sluchátka je průměrný, na rozdíl od špičkového zvuku hlasitého handsfree, které se aktivuje rozevřením.

Klepněte pro větší obrázek
Ke komunikátoru dostanete mimo jiné datový kabel a bondovku

K telefonování se už nechci dál vracet, tak rovnou zde zmíním, že komunikátor nemá vibrační vyzvánění. Ostatní funkce ale odpovídají modernímu mobilnímu telefonu, včetně možnosti použít soubory MP3 jako vyzváněcí melodie.

Co uvidíte na malém displeji

  
Hlavní displej • tři položky z hlavní nabídky

  
Telefonní seznam • detail jména • píšeme textovku • uživatelská nabídka

   
Vyzváněcí profily • nastavení barvy nabídky • prostředí fotoaparátu • nastavení fotoaparátu

Baterie a věci kolem

Na bocích telefonu nejsou žádná tlačítka. Čelní ploška pod mřížkou ukrývá hlasitý reproduktor, ve spodní části je konektor Pop-Port a zdířka pro nabíječku. Na zadní straně najdeme jen objektiv fotoaparátu a kryt baterie. Ten se velmi špatně snímá, důležitější ale je, že zatím je pevný a nemá žádnou vůli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mřížka hlasitého reproduktoru • Pop-Port, těsně nad ním je v úzkém proužku infraport, ještě kousek výš zase zámek výměnného krytu • objektiv fotoaparátu • zámek zadního krytu

Obrovská baterie má kapacitu 1 300 mAh. Výdrž velmi závisí na tom, jestli je v komunikátoru aktivní Wi-Fi. S ním Nokia oficiálně udává nanejvýš 240 hodin, po vypnutí až 300 hodin. Podle prvních zkušeností ale komunikátoru nedávám víc než dva dny, často spíš jen jeden den bez nabíječky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Komunikátor bez zadního krytu

Pro zasunutí karty SIM do lůžka je nutné akumulátor vyjmout, slot pro paměťovou kartu je ale umístěn zvlášť. Pojme karty MMC běžné velikosti, dají se vyměňovat za chodu. Na začátku se komunikátor bude prodávat bez paměťové karty, zanedlouho se ale objeví i varianty s kartou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ke kartě SIM se dostanete až po vyjmutí baterie • paměťová karta je přístupná i v zapnutém stavu

Nokia 9500 má dvě vestavěné antény. Jedna je na zadní straně vedle fotoaparátu, druhá na boku. Infraport jsem dlouho nemohl najít, pomohl až manuál – je to ten úzký černý proužek nad systémovým konektorem.

Něco o klávesnici

Zapínání komunikátoru má dvě fáze. Po vložení baterie se automaticky nastartuje vnitřní část, rozsvítí se velký displej. „Bootování“ ale není okamžité, je potřeba přibližně minutu počkat. Tlačítkem na čelní ploše potom můžete zapnout vlastní telefon. Příjemné je, že Nokia 9500 po zapnutí rozpozná operátora a podle toho automaticky nastaví multimediální zprávy a GPRS profily.

Klepněte pro větší obrázek
Vypínač telefonní části

Otvírám komunikátor a vidím plnohodnotnou klávesnici rozprostřenou po celé spodní části. Na rozdíl od předchozího modelu, kde byla tlačítka oddělena od sebe, je nyní klávesnice v jednom bloku. Je to krok k lepšímu, tlačítka se neviklají, mají jistější stisk. Kolega mě upozornil, že mu u staršího komunikátoru vadilo rozmístění tlačítek do matice – ne jako u běžné klávesnice počítače, kdy do sebe jednotlivé řady zapadají. Stejně je postavena i klávesnice na Nokii 9500, nijak mi to nevadí, ale raději upozorňuji na případný problém.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Několik detailů velké klávesnice

Vzhledem k velikosti klávesnice je jasné, že psaní všemi deseti nepřichází v úvahu. Pro psaní s komunikátorem v ruce jsou nejlepší dva palce, při položení na stůl lze použít ukazováky nebo dva prsty na každé ruce. Klávesnice je jednou z hlavních výhod komunikátoru a ocení ji asi každý, kdo nepotřebuje mobilní zařízení jen na prohlížení dat. Není problém pracovat s e-maily, na starším komunikátoru jsem dokonce psal i články.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ruka na komunikátoru názorně ukazuje, že všemi deseti to opravdu nepůjde


V další kapitole dokončím část věnovanou klávesnici. Dále se budu věnovat displeji, který není dotykový – ale vadí to? Dočtete se i o operačním systému a stabilitě aplikaci

Témata článku: Nokia, , Nokia 9300, Nokia 9500, Tabulkový procesor, Hranatý dojem, Tučné písmo, Velký test, Ostatní text, SIM Toolkit, Externí příslušenství, Velký, Obrovská baterie, Doinstalovaná aplikace, Test, Typický uživatel, Kulaté tlačítko, Kurzorová šipka, Plnohodnotný prohlížeč, Celý dokument, Otevřená složka, Složité zařízení, Sériový kabel