Nokia 9500 Communicator: ale že to trvalo (velký test)

Na novou Nokii Communicator jsme čekali tři a půl roku. Konečně je tady a splnila všechna očekávaní. Je to komunikátor, jak má být, podporuje EDGE, Bluetooth a dokonce i Wi-Fi. Takový produkt si určitě zaslouží nebývale podrobnou recenzi.

Rychlé odkazy

 • fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • plnohodnotná klávesnice
  • velký detailní displej
  • 80 MB paměti a navíc paměťová karta
  • podpora Wi-Fi, EDGE a Bluetooth
  • datové profily lze poskládat podle priorit
  • pokročilý e-mailový prohlížeč
  • kancelářské aplikace s podporou nejpoužívanějších formátů
  • pohodlná synchronizace s počítačem
  • velmi dobrý kalendář a adresář
  • vestavěný fotoaparát

Hlavní nedostatky

  • velikost a hmotnost, hranatý design
  • někomu může chybět dotykový displej
  • trochu nestabilní software
  • dokumenty textového editoru a tabulkového procesoru se nepodařilo otevřít v Microsoft Wordu a Excelu


V dnešní době, kdy výrobci každoročně vychrlí desítky nových mobilních telefonů, se to zdá být až neuvěřitelné: Nokia přichází s novým modelem komunikátoru až po tři a půl letech prodeje staršího modelu. A aby to bylo ještě pikantnější, dá se říct, že Nokia 9210 Communicator byl zastaralý už v době, kdy se objevil: chyběla mu hlavně podpora GPRS, bez které si už léta asi nedokážeme mobilní komunikaci vůbec představit.

Nokia ve své novince 9500 naštěstí nepokračovala ve stejné strategii. Tentokrát jde o funkčně naprosto nadupaný stroj, kterému nechybí snad žádná komunikační funkce. V některých zemích sice už může být na škodu absence podpory sítí třetí generace, nás to ale zatím může nechat v klidu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nokia 9500 ve stojánku, který je součástí standardního balení

Za dlouhé čekání sice můžeme obviňovat Nokii, měli bychom se ale obořit i na její konkurenty. Nikdo jiný totiž nenabídnul zařízení, které by komunikátoru konkurovalo. Neexistuje nic, co by v jednom těle poskytlo telefon, kapesní počítač s plnohodnotnou a dobře použitelnou klávesnicí, komunikační možnosti a kancelářské aplikace. Přes všechny výtky byl starší komunikátor stále jedinečné zařízení. Nokia proto neměla moc důvod spěchat s vývojem následníka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krásy moc nepobrala, o to je ale chytřejší

Předpokládám, že s předchozím odstavcem u řady čtenářů MobilManie nenajdu moc pochopení. Existuje přece komunikátor Treo, jsou zde Sony Ericssony řady P, počítače MDA a DataPhone, armáda smartphonů. I když Nokii šlapou na paty, jde o trochu jiná zařízení.

Pro koho je komunikátor?

Nokia 9500 Communicator je určen výhradně pro práci. Lidé si chytré telefony často pořizují kvůli zábavě, u komunikátoru si to ale moc dobře nedovedu představit. Je celkem nudný, najdete v něm pouze aplikace pro práci, a rovněž další programy, které lze doinstalovat, se tváří většinou velmi vážně a pracovně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice dokáže zvýšit produktivitu práce

Typickým uživatelem je člověk, který chce efektivně organizovat svůj čas a být v kontaktu s centrálou (kanceláří) i z terénu. Komunikátor mu samozřejmě nenabídne takové pohodlí jako notebook, daní za kapesní rozměry jsou kompromisy týkající se hlavně ergonomie. I tak lze ale efektivně pracovat s e-maily, s kancelářskými dokumenty, s internetovými službami.

Komunikátory vždy patřily k nejdražším mobilním zařízením. Doba se už sice změnila a za Nokii nebude nutné platit 43 tisíc korun (!) jako před třemi lety, přesto nejde o přístroj pro každého. Cena se bude pohybovat kolem pětadvaceti tisíc. První dodávky se objeví už koncem listopadu, půjde však o velmi omezené množství a možná se na všechny zájemce nedostane.

Nokia 9210i Takhle vypadal předchůdce: Nokia 9210i Communicator

Vyplatí se přejít ze staršího komunikátoru na nový? V každém případě. Snad nikdy jsme nebyli v podobném doporučení tak kategoričtí, po třech letech je ale inovace opravdu zásadní.

Vůbec nejde o design

Po pravdě řečeno, vzhledu nové Nokie jsem zatím moc nepřišel na chuť. V tomto případě je mi to ale úplně jedno, protože 9500 není na koukání, ale pro práci. Podobně ani tolik nevadí extrémní rozměry 148 × 57 × 24 mm, kvůli kterým se komunikátor vejde nanejvýš do náprsní kapsy. Do kalhot ho nedostanete a nejlepším řešením bude dokoupit pouzdro na opasek. Na nadprůměrné rozměry navazuje i hmotnost: 230 gramů se dnes už jen tak nevidí (podle jiného, ale stejně oficiálního zdroje to je 222 g). Přesto je ale nový komunikátor menší a lehčí než starší model 9210. Ten měřil 158 × 56 × 27 mm a vážil 244 g.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání s platební kartou a chytrou Nokií 7610

Pokud se Nokie – dnes už ani nevím, z jakého důvodu – nazývají cihlami, na komunikátor toto hanlivé označení opravdu sedne. Je to kvádr, u kterého jen pozorným pohledem zjistíte, že plochy nejsou úplně rovnoběžné a hrany dokonale rovné.

Nokia se snaží hranatý dojem rozbít designem předního krytu. Barevně jsou na něm odlišeny tři zcela nesouměrné plochy. Kryt je výměnný, kromě standardního dvoubarevného bude k dispozici tmavá i světlá verze. Kryt pevně sedí a vůbec nevrže. Na tmavých lesklých plochách je ale bohužel vidět každý otisk prstu; zde by mohl pomoci světlý kryt, na kterém šmouhy nebývají tak zřetelné.


V další kapitole se ještě zaměřím na konstrukci komunikátoru, popíšu, jak se používá při telefonování, zůstane zde prostor i pro popis různých viditelných prvků a na klávesnici

Témata článku: Nokia, , Nokia 9300, Nokia 9500, Test, Sériový kabel, Kurzorová šipka, Celý dokument, Velký, Obrovská baterie, Externí příslušenství, SIM Toolkit, Hranatý dojem, Tučné písmo, Tabulkový procesor, Plnohodnotný prohlížeč, Kulaté tlačítko, Složité zařízení, Typický uživatel, Velký test, Otevřená složka, Ostatní text, Doinstalovaná aplikace